Εθνόσημο της Λιβύης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα που εμφανίζεται στα λιβυκά διαβατήρια.

Η Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι δεν έχει επίσημο εθνόσημο. Η Μεταβατική Συνταγματική Διακήρυξη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ορίζει τη σημαία της Λιβύης, ωστόσο δεν προβλέπει και ένα εθνόσημο.

Ένα έμβλημα που χρησιμοποιείται σε επίσημες περιστάσεις είναι η σφραγίδα που εγκρίθηκε από το νομοθετικό σώμα της χώρας, το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο. Η σφραγίδα αυτή εικονίζει μια ημισέληνο και ένα αστέρι, να περικλείονται από το όνομα του κογκρέσου γραμμένο στα αραβικά και στα αγγλικά. Χρησιμοποιείται για την επικύρωση πιστοποιητικών και για τους νόμους που εγκρίνονται από το κογκρέσο.[1]

Για κυβερνητικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται και άλλα εμβλήματα, όπως οι σφραγίδες του Γραφείου του μεταβατικού πρωθυπουργού και των υπουργείων της μεταβατικής κυβέρνησης. Οι σφραγίδες αυτές αποτελούνται συνήθως από το περίγραμμα ενός χάρτη της Λιβύης στο σχέδιο της λιβυκής σημαίας, περιτριγυρισμένο από το αξίωμα ή το υπουργείο σε αραβική γραφή.[2]

Το Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάστηκαν τα νέα βιομετρικά διαβατήρια της Λιβύης. Το εξώφυλλο του νέου διαβατηρίου εικονίζει μια ημισέληνο και ένα αστέρι, όπως απαντώνται και στη σημαία της χώρας.[3]

Προηγούμενα εθνόσημα 1952- 2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τελευταίο εθνόσημο υιοθετήθηκε το 1977, όταν αποχώρησε η χώρα από την Ομοσπονδία Αραβικών Δημοκρατιών.

Όπως και στη σημαία, το πράσινο χρώμα έχει δεσπόζοντα ρόλο και συμβολίζει τον Προφήτη Μωάμεθ και το πράσινο Βιβλίο της Επανάστασης του Μοαμάρ Καντάφι.

Υπήρχε επίσης το γεράκι του Κουράις, έμβλημα του γενεαλογικού δέντρου του Προφήτη Μωάμεθ. Η φράση «Ένωση των Αραβικών Δημοκρατιών» (اتحاد الجمهوريات العربية , ittiħād al-jumhūriyyāt al-`arabiyya) είναι γραμμένη σε πανό, στο οποίο είναι γαντζωμένα τα πόδια του γερακιού.

Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (2011-2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το υποστηριζόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας χρησιμοποιούσε μια σφραγίδα με αστέρι και ημισέληνο, στα χρώματα της λιβυκής σημαίας.[4] Τα χρώματα ήταν κόκκινο, μαύρο και πράσινο, ενώ στα αραβικά και στα αγγλικά ήταν γραμμένα το όνομα του Συμβουλίου (al-majlis al-waṭanī al-intiqālī) και του κράτους (Lībiyā). [5]

Το Γραφείο του Μεταβατικού Πρωθυπουργού χρησιμοποιούσε μια διαφορετική σφραγίδα με το περίγραμμα ενός χάρτη της Λιβύης στο σχέδιο της σημαίας της Λιβύης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014. 
  2. http://www.pm.gov.ly/
  3. http://www.libyaherald.com/2013/02/08/libyas-new-biometric-passport-officially-revealed/
  4. «UN approves Libya seat for NTC». Al Jazeera, Doha. http://english.aljazeera.net/news/africa/2011/09/201191623155222805.html. Ανακτήθηκε στις 17-9-2011. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014.