Εθνόσημο της Λεττονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εθνόσημο της Λεττονίας.
Μικρό βελτιωμένο Εθνόσημο της Λεττονίας.
Μικρό εθνόσημο.

Το εθνόσημο της Λεττονίας δημιουργήθηκε έπειτα από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, στις 18 Νοεμβρίου 1918.

Αποτελείται από ένα μίγμα συμβόλων κρατικών και εθνικών αλλά και συμβόλων ιστορικών περιοχών της χώρας. Ο ήλιος στο επάνω μέρος του εθνόσημου συμβολίζει την κρατική οντότητα. Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ο ήλιος είχε 17 ακτίνες, που συμβόλιζαν τις 17 κατοικημένες επαρχίες της χώρας. Τα τρία αστέρια πάνω από το εθνόσημο αγκαλιάζουν την ιδέα του να συμπεριληφθούν οι ιστορικές περιοχές Βιτζέμε, Λατγκάλε και η Κούρλαντ- Σεμιγκάλια σε μία ενιαία Λεττονία.

Περιοχές με ιστορική και πολιτιστική σημασία, εμφανίζονται επίσης στο εθνόσημο. Η Δυτική Λεττονία (Courland και Semigalia) συμβολίζονται με ένα κόκκινο λιοντάρι. Οι Vidzeme και Latgale (Ανατολική Λεττονία) παρουσιάζονται από το πτηνό με κεφάλι αετού και αργυρό χρώμα, σύμβολο που χρονολογείται από το 1566.

Το σημερινό εθνόσημο σχεδιάστηκε από το Λεττονό καλλιτέχνη Ρίχαρντς Ζάρινς. Υπάρχουν τρεις τύποι του εθνόσημου σήμερα:

  • Το Μεγάλο Εθνόσημο χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο της Λεττονίας, το Κοινοβούλιο, τον Πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο και τα κυβερνητικά Υπουργεία, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Γενικό Εισαγγελέα, όπως επίσης και από τις λεττονικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές.
  • Το Μικρό Βελτιωμένο Εθνόσημο χρησιμοποιείται από κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλους οργανισμούς.
  • Το Μικρό Εθνόσημο χρησιμοποιείται από κυβερνητικά ιδρύματα, τις δημοτικές αρχές και τα παιδαγωγικά ιδρύματα, σε επίσημα έγγραφα.

Στη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής, ως εθνόσημο χρησιμοποιούνταν το αντίστοιχο της σοβιετικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Λεττονίας, το οποίο αντικαταστάθηκε το 1990 με αυτό που ήταν σε χρήση από το 1918 μέχρι την κατοχή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Coat of arms of Latvia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).