Εθνόσημο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το εθνόσημο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έχει αλλάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Το σημερινό εθνόσημο καθιερώθηκε το 2006 και εικονίζει ένα κεφάλι λεοπάρδαλης, που περικλείεται από ένα χαυλιόδοντα ελέφαντα στην αριστερή πλευρά και ένα δόρυ στα δεξιά. Από κάτω βρίσκονται τρεις λέξεις, οι οποίες σχηματίζουν το εθνικό ρητό: Justice, Paix, Travail (Δικαιοσύνη, Ειρήνη, Εργασία) στα γαλλικά. Υιοθετήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2006 από τον Πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά.

Το παλαιό εθνόσημο υιοθετήθηκε το 2003 και απεικόνιζε τρία χέρια που περιβάλλονταν από μια γιρλάντα από καλαμπόκι. Στην κορυφή βρισκόταν το κεφάλι ενός λιονταριού και στο κάτω μέρος το ρητό Démocratie, Justice, Unité (Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ενότητα στα γαλλικά).

Το εθνόσημο του 1999 αποτελούνταν από έναν ανοικτό μπλε θυρεό. Στη μέση βρίσκοταν ένα κίτρινο αστέρι, πάνω από το οποίο υπήρχαν έξι μικρότερα αστέρια. Το εν λόγω εθνόσημο καθιερώθηκε ταυτόχρονα με την τότε σημαία και έμοιαζε με αυτήν.

Ένα πιο παλιό ακόμα εθνόσημο της χώρας, από το 1971 μέχρι το 1997, απεικόνιζε το κεφάλι μιας λεοπάρδαλης και κάτω από αυτό ένα ζευγάρι από σταυρωτά κοντάρια, γύρω από αυτά ένα κλαδί και έναν χαυλιόδοντα από ελέφαντα. Οι λέξεις Paix, Justice, Travail ("Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Εργασία") είναι γραμμένες πάνω σε λευκή λωρίδα κάτω από τα κοντάρια. Αυτό το εθνόσημο επίσημα εισήχθη την 1η Αυγούστου 1964.

Πινακοθήκη εθνοσήμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]