Εθνική Οδός 30 (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Οδός 30
Ο χάρτης της Εθνικής Οδού 30
Πληροφορίες δρόμου
Μήκος250 χλμ
Σημαντικοί κόμβοι
ΑρχήΆρτα
ΤέλοςΒόλος
Τοποθεσίες
ΝομοίΆρτας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας
Δίκτυο εθνικών οδών
Εθνικές Οδοί της Ελλάδας

Η Εθνική Οδός 30 (ΕΟ30) είναι εθνική οδός στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Συνδέει την Άρτα με τον Βόλο, μέσω των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Σε πολλά σημεία του έχει γίνει οδός ταχείας κυκλοφορίας με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 250 χιλιόμετρα, κατατάσσοντάς την ως μία από τις μεγαλύτερες εθνικές οδούς της Ελλάδας.

Περιγραφή τμημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Άρτας - Τρικάλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης του τμήματος Άρτα-Τρίκαλα
Άποψη της παράκαμψης Αρτεσιανού στο τμήμα Καρδίτσα-Τρίκαλα
Άποψη του τμήματος Καρδίτσα-Τρίκαλα

Το τμήμα Άρτας - Τρικάλων είναι το πιο δύσκολο από άποψη οδήγησης λόγω της στενότητας της οδού και των πολλών στροφών καθώς διασχίζει την οροσειρά της Πίνδου. Συχνά τα καιρικά φαινόμενα τον χειμώνα δυσχεραίνουν την οδήγηση. Κοντά στα Τρίκαλα, ο οδικός άξονας έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα ανάμεσα στις κατευθύνσεις. Η εθνική οδός σε αυτό το ύψος, ονομάζεται και Περιφερειακή Τρικάλων. Το 2015 κατασκευάστηκε ένα τμήμα της ΝΕΟ Τρικάλων Πύλης με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση με διαχωριστικό διάζωμα στην μέση. Πλέον, μετά και την ολοκλήρωση και παράδοση σε κυκλοφορία και του τμήματος της παράκαμψης της Πύλης έως το Παλαιομονάστηρο, που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2020, το σύνολο της διαδρομής από την Πύλη έως την γέφυρα του Καραβόπορου (λίγο πριν τη συμβολή με την περιφερειακή Τρικάλων) έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Κατάλογος κόμβων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Οδός 30, Τρικάλων Πύλης
Κόμβος Κατεύθ. Άρτα Κατεύθ. Τρίκαλα Σημειώσεις Λωρίδες
  Δροσερό Τρίκαλα, Δροσερό
  Παραπόταμος Παραπόταμος, Πηγή, Φήκη, Βαλτινό
  Λυγαριά Λυγαριά, Παλιομονάστηρο, Μουζάκι
  Πύλη Πύλη, Παλιά Εθνική Οδός
  Άγιος Βησσαρίων Άγιος Βησσαρίων, Πρόδρομος, Πιάλεια
Εθνική Οδός 30, Περιφερειακή Τρικάλων
Κόμβος Κατεύθ. Άρτα Κατεύθ. Τρίκαλα Σημειώσεις Λωρίδες
  (4) Καρδίτσα Καρδίτσα, Αυτοκινητόδρομος 3, Τρίκαλα σύνδεσμος=https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:2 lanes down.svg σύνδεσμος=https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:2 lanes up.svg
  (5) Καρυές Καρυές, Φλαμούλι, Μεγάλα Καλύβια σύνδεσμος=https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:2 lanes down.svg σύνδεσμος=https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:2 lanes up.svg
  (6) Πύλη Πύλη, Άρτα, Τρίκαλα σύνδεσμος=https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:2 lanes down.svg σύνδεσμος=https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:2 lanes up.svg
Οι εργασίες της ΝΕΟ Τρικάλων Πύλης στην Λυγαριά

Τμήμα Τρικάλων - Καρδίτσας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι την Καρδίτσα, έχει μήκος 25 χιλιόμετρα και έχει μια λωρίδα ανά κατεύθυνση. Τα κομμάτι αυτό αντικαταστάθηκε από τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (γνωστό ως Ε65). Παρόλα αυτά λόγω των διοδίων και της μικρής απόστασης μεταξύ Τρικάλων-Καρδίτσας πολλοί επιλέγουν το τμήμα αυτό έναντι του νέου αυτοκινητοδρόμου. Μετά από το Αρτεμίσιο γίνεται οδός ταχείας κυκλοφορίας με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωριστική νησίδα ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Τμήμα Καρδίτσας - Βόλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα από την Καρδίτσα μέχρι τον Βόλο είναι το πιο ολοκληρωμένο τμήμα της εθνικής οδού. Από την Καρδίτσα μέχρι τους Σοφάδες, ο οδικός άξονας είναι ταχείας κυκλοφορίας με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστική νησίδα. Στα τέλη του 2020 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και ξεκίνησαν οι εργασίες για τη βελτίωση του τμήματος 6 χιλιομέτρων από τον κόμβο του Δέλτα (Α/Κ Καρδίτσας του Α3) έως και τη συμβολή της ΕΟ30 με τον περιφερειακό Καρδίτσας (κόμβος Αθηνών). Το έργο περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση του τμήματος και την κατασκευή 5 ισόπεδων κόμβων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.[1] Από τους Σοφάδες μέχρι το Νέο Μοναστήρι, από το 2013 ξεκίνησαν έργα αναβάθμισης των τεχνικών χαρακτηριστικών της οδού με χαρακτηριστικά δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα[2][3]. Από τον Νέο Μοναστήρι μέχρι τα Φάρσαλα, ο οδικός άξονας έχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Από τα Φάρσαλα μέχρι τον Βόλο, ο οδικός άξονας έχει δίιχνη διατομή και συναντάται με τον Αυτοκινητόδρομο 1 στον κόμβο της Νέας Αγχιάλου.

Κατάλογος κόμβων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Οδός 30, Καρδίτσα - Νέο Μοναστήρι
Κόμβος Κατεύθ. Καρδίτσα Κατεύθ. Βόλος Σημειώσεις Λωρίδες
 Διασταύρωση Λεωφόρος Δημοκρατίας (Καρδίτσα)   Εθνική Οδός 30: Άρτα, Τρίκαλα

Λεωφόρος Δημοκρατίας: Καρδίτσα

Ισόπεδος κόμβος
 Έξοδος Πρόδρομος 
Ισόπεδος κόμβος
 Έξοδος Άγιος Θεόδωρος 
Ισόπεδος κόμβος
 Διασταύρωση Λάρισα, Οδός Κεντρικής Ελλάδας   Εθνική Οδός Λάρισας-Καρδίτσας: Ιτέα, Λάρισα

Οδός Κεντρικής Ελλάδας: Ιωάννινα, Γρεβενά, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Δομοκός, Λαμία

Ισόπεδος κυκλικός κόμβος
 Έξοδος Μασχολούρι 
Ισόπεδος κόμβος
 Έξοδος Σοφάδες 
Ισόπεδος κόμβος
 Έξοδος Άγιος Βησσαρίων 
Ισόπεδος κόμβος
20x20εσ[νεκρός σύνδεσμος] 20x20εσ[νεκρός σύνδεσμος]
 Έξοδος Γεφύρια 
Ισόπεδος κόμβος
 Έξοδος Νέο Ικόνιο 
Ισόπεδος κόμβος
 Έξοδος Γραμματικό 
Ισόπεδος κόμβος
 Διασταύρωση Νέο Μοναστήρι   Εθνική Οδός 3: Φλώρινα, Κοζάνη, Ελασσόνα, Λάρισα, Φάρσαλα, Δομοκός, Λαμία

Εθνική Οδός 30: Νέα Αγχίλαος, Βόλος

Ισόπεδος κόμβος

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 30, περνά από τις ακόλουθες περιοχές:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καραγιάννης, Νίκος (24 Νοεμβρίου 2020). «Υπεγράφη με ανάδοχο την P&C Development το μεγάλο οδικό έργο Καρδίτσα-Δέλτα». Ypodomes.com. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Επανεκκίνηση για τα έργα στον άξονα Νέο Μοναστήρι - Σοφάδες της Ε.Ο. Λαμίας - Καρδίτσας - ypodomes.com». www.ypodomes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019. 
  3. «Εθνική Οδός Λαμίας - Καρδίτσας: σε εξέλιξη τα έργα στο τμήμα Σοφάδες - Μεγάλο Μοναστήρι - ypodomes.com». www.ypodomes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019.