Εθνική Οδός 1 (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνική Οδός 1)
Εθνική Οδός 1
Η Εθνική Οδός 1 κοντά στις Θερμοπύλες το 2006
Πληροφορίες δρόμου
Μήκος605 χλμ
ΑρχήΑθήνα
ΤέλοςΕύζωνοι
Τοποθεσίες
ΠεριφέρειεςΑττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία
Σημαντικές πόλειςΑθήνα, Λαμία, Λάρισα, Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Πολύκαστρο
Δίκτυο εθνικών οδών
Εθνικές Οδοί της Ελλάδας

Η Εθνική Οδός 1 (Ε.Ο. 1), γνωστή και ως Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών–Θεσσαλονίκης, είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας της Ελλάδας. Έλαβε την αρίθμησή της το 1963. Είχε μήκος 605 χλμ. Αντικαταστάθηκε σε μεγάλο ποσοστό από τον Αυτοκινητόδρομο 1, μιας και ήταν ο κυριότερος οδικός άξονας της Ελλάδας μέχρι την δημιουργία του, οπότε και πολλά τμήματα αντικαταστάθηκαν ή παρακάμφθηκαν. Τμήματά της χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, για την εξυπηρέτηση της τοπικής κυκλοφορίας.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 1963 Περί αριθμήσεως των Εθνικών Οδών, η αρχική διαδρομή της Ε.Ο. 1 ήταν: Αθήνα, Δεκέλεια (Τατόι), Σφενδάλη (Μαλακάσα), Μαρτίνο, Αταλάντη, Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες, Λαμία, Στυλίδα, Αλμυρός, Βελεστίνο, Λάρισα, Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Χαλκηδόνα, Γέφυρα και Πολύκαστρο, με κατάληξη στους Ευζώνους και τα σύνορα με την τότε Γιουγκοσλαβία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1963 η Εθνική Οδός Αθηνών–Ευζώνων έλαβε την αρίθμηση Εθνική Οδός 1 (Ε.Ο. 1). Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 άρχισαν εργασίες βελτίωσης του δρόμου (διαπλατύνσεις, νέα χάραξη) οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1973, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε η μετατροπή της σε αυτοκινητόδρομο.

Αθήνα–Λαμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγκαινιάσθηκε στις 29/8/1963 Τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Πλάτος οδού: 14 μ. πλάτος δηλαδή οδόστρωμα 7,50 μ. (2 λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 1,75 μ. Το πλάτος της οδού διαμορφώνεται ως εξής:
Τρεις Γέφυρες–Κουκουβάουνες: Πλάτος: 32,5 μ.
Κουκουβάουνες–Μπογιάτι: Πλάτος: 17 μέτρα.
  • Συνολικό μήκος ευθυγράμμων τμημάτων της οδού: 160 χλμ.
  • Κλίσις της οδού είναι 5% σε μήκος οδού 1.740 μέτρων. Στο υπόλοιπο μήκος η κλίσις δεν υπερβαίνει το 0–3%.
  • Επιτρέπει δε ασφαλή ταχύτητα 100 χιλιομέτρων ωριαίως.
  • Δαπάνη κατασκευής: 960.000.000 δρχ εκ των οποίων:
Δαπάνες απαλλοτριώσεων: 114.000.000 δρχ
Δαπάνες τεχνικών έργων: 223.000.000 δρχ

Στα εγκαίνια τα οποία έγιναν στη διασταύρωση της με την οδό Νέας Φιλαδελφείας - Τατοϊου, παρέστη ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Υπουργό Δημοσίων Έργων Σόλωνα Γκίκα και τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Ροδόπουλο. Το μόνο τμήμα που δεν είχε ασφαλτοστρωθεί την εποχή εκείνη ήταν το τμήμα που περνά από τη Λίμνη Υλίκη στο οποίον η κυκλοφορία διεξήγετο κανονικώς καίτοι σκυροστρωμένον. Εντός του 1963 ολοκληρώθηκαν τα έργα ασφαλτοστρώσεως καθ' όλο το μήκος της οδού. η ασφαλτόστρωσις επραγματοποιήθη εντός 10ημέρου. Το μήκος της οδού είναι 214 χιλιόμετρα (με την αφετηρία παρά τας Τρεις Γεφύρας). Το Σάββατο 1ης Σεπτεμβρίου 1962 ξεκινά η είσπραξις διοδίων στους σταθμούς διοδίων Τραγάνας (54ο χιλιόμετρο) και Σχηματαρίου (130ο χιλιόμετρο).

Λαμία–Λάρισα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο του 1967 (με 14 μ. πλάτος σχεδόν σε όλο το μήκος του). Για το συγκεκριμμένο τμήμα ο Υπουργός Δημοσίων Έργων Σόλων Γκίκας είχε πεί τότε ότι δια της αποπερατώσεως του τμήματος Λαμίας - Λαρίσης εντός του 1963 θα ολοκληρωνόταν ο αυτοκινητόδρομος συνολικού μήκους 540 χιλιομέτρων και θα κόστιζε υπέρ των 2.000.000.000.000 δρχ

Λάρισα–Κατερίνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγκαινιάσθηκε το Σεπτέμβριο του 1959 και έχει 13 μ. πλάτος σε όλο το μήκος του, με εξαίρεση την Κοιλάδα των Τεμπών όπου είχε 10 μ. πλάτος, λόγω του αναγλύφου της θέσεως διελεύσεως στην περιοχή.

Κατερίνη–Θεσσαλονίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε διατομή 14,00 μέτρων σε όλο το μήκος του. Η οδός εγκαινιάσθηκε στις 27/9/1973 από τον Υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου σε ειδική τελετή παρουσία του Υφυπουργού Περιφερειακού Διοικητού Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Αντωνίου Αναστασοπούλου και άλλων επισήμων που έγινε στην Κατερίνη. Η οδός αυτή έχει μήκος 66 χιλιομέτρων και συντομεύει την απόσταση μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης κατά 35 χιλιόμετρα. Η δαπάνη κατασκευής της συγκεκριμένης οδού ανήλθε στις 470.000.000 δρχ.

Θεσσαλονίκη–Σύνορα Βαρδάσκας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έργα της οδού εγαινιάσθηκαν από τον Υπουργό Βορείου Ελλάδος Αλέξανδρο Ματθαίου στις 16/07/1969. Τα εγκαίνια της αποπερατωθείσης οδού έγιναν από τον Υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου στις 27/07/1973. Το μήκος είναι 45 χιλιόμετρα και κόστισε η κατασκευή του 480.000.000 δρχ και απετελείτο από τα εξής υποτμήματα:

Κόμβος Αξιού (Χαλάστρα)–Βαθύλακκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πλάτος: 14,00 μέτρα (σε όλο το μήκος του).
Κόστος κατασκευής: 12.000.000 δρχ
Ανάδοχος: Α.Τ.Ε ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ
Βαθύλακκος–Σιδηροδρομικός Σταθμός Άσπρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πλάτος: 14,00 μέτρα (σε όλο το μήκος του).
Κόστος κατασκευής: 130.000.000 δρχ
Ανάδοχος: Α.Τ.Ε ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ
Σιδηροδρομικός Σταθμός ΆσπρουΚαραθοδωραίικα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πλάτος: 14,00 μέτρα (σε όλο το μήκος του).
Κόστος κατασκευής: 140.000.000 δρχ
Ανάδοχος: Α.Τ.Ε ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ
ΚαραθοδωραίικαΕύζωνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πλάτος: 14,00 μέτρα (από το Πολύκαστρο αναβαθμίζεται σε αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες πλάτους 10 μ. και εσωτερική ζώνη πλάτους 3,00 μ).
Κόστος κατασκευής: 100.000.000 δρχ
Ανάδοχος: Α.Τ.Ε ΔΟΜΙΚΗ

Διόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσπραξη διοδίων εφαρμόστηκε κατά τμήματα:

  • από το 1959 στο τμήμα Λάρισα - Κατερίνη (σταθμοί διοδίων Τεμπών και Λεπτοκαρυάς)
  • από το 1962 στο τμήμα Αθήνα - Λαμία [σταθμοί διοδίων Θήβας και Τραγάνας (την ίδια χρονιά δημιουργήθηκαν τα διόδια Σχηματαρίου, τα οποία καταργήθηκαν το 2009 και δημιουργήθηκαν νέα στη Θήβα)]
  • από το 1967 στο τμήμα Λαμία - Λάρισα (σταθμοί διοδίων Πελασγίας, Δρυμώνα και Μοσχοχωρίου - ο σταθμός Δρυμώνα σταμάτησε να λειτουργεί σύντομα)
  • από το 1986 στο τμήμα Κατερίνη - Θεσσαλονίκη (σταθμός διοδίων Ν. Μαλγάρων)
  • από το 1992 στο τμήμα Αθήνα - Λαμία (σταθμός διοδίων Αφιδνών)
  • από το 2017 στο τμήμα Πολύκαστρο - Εύζωνοι (σταθμός διοδίων Ευζώνων)

Σήμερα τα μοναδικά διόδια που υπάρχουν στην Παλιά Εθνική Οδό 1 είναι τα διόδια Πυργετού (κατασκευάστηκαν το 2009 και το ίδιο έτος καταργήθηκαν τα διόδια Τεμπών). Μελλοντικά, ενδέχεται να ανακατασκευαστούν τα διόδια στα Τέμπη στην ΕΟ1 με σκοπό την μετατροπή του Ημίκομβου Ραψάνης του Αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ σε Ανισόπεδο Κόμβο.

Η μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έργα αναβαθμίσεως της οδού και τη μετατροπή της σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, παραδόθηκαν στην κυκλοφορία (ως αυτοκινητόδρομος πλέον) τα τμήματα:

  • Κόμβος Κλειδίου - Γαλλικός ποταμός (1988)
  • Στρατόπεδον Μπογιατίου - Κόμβος Κρυονερίου (1989): Μήκος τμήματος: 4,5 χμ.
  • Κόμβος Οινοφύτων - Κόμβος Σχηματαρίου (1989): Μήκος τμήματος: 12,5 χμ.
  • Κόμβος Ριτσώνας - Κόμβος Θηβών (1989): Μήκος τμήματος: 14,8 χμ.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια ξεκίνησαν έργα:

  • Σε όλο το μήκος του τμήματος Αθήναι - Κόμβος Θηβών
  • Στο τμήμα Κατερίνη - Κλειδί.

Το 1995, η Εθνική Οδός No 1 είχε διατομή αυτοκινητόδρομου στα εξής τμήματα:

Έχει απομείνει μόνο το τμήμα από Κόμβο Αξιού (στη Χαλάστρα) ως το Πολύκαστρο, μήκους 48 χλμ. που δεν είναι αυτοκινητόδρομος.

Ζωντανά τμήματα της Εθνικής Οδού 1 σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετά τμήματα της Εθνικής Οδού 1 αντικαταστάθηκαν από τον Αυτοκινητόδρομο Αθηνών–Θεσσαλονίκης–Ευζώνων (Α1). Όμως ακόμη υπάρχουν κάποια τμήματα της ΕΟ1 που είναι ζωντανά. Κάποια από αυτά είναι:


Κατάλογος Κόμβων

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΒΟΛΟΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΒΟΛΟΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΒΟΛΟΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΒΟΛΟΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΒΟΛΟΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΒΟΛΟΣ
Κόμβος Κατεύθ. Βόλος Κατεύθ. Θερμοπύλες Σημειώσεις Παραπ. Λωρίδες
(1) Έξοδος 47 Αυτοκινητόδρομου 1 (Θερμοπύλες) Λαμία, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθηνση
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ 1 ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Θερμοπύλες-Λαμία-Στυλίδα ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ 1 ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Θερμοπύλες-Λαμία-Στυλίδα ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ 1 ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Θερμοπύλες-Λαμία-Στυλίδα ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ 1 ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Θερμοπύλες-Λαμία-Στυλίδα ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ 1 ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Θερμοπύλες-Λαμία-Στυλίδα ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ 1 ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Θερμοπύλες-Λαμία-Στυλίδα
(49/2) Ανθήλη, Αυτοκινητόδρομος 3 Λαμία, Στυλίδα, Βόλος, Δομοκός, Καρδίτσα, Τρίκαλα Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(50/3) Λαμία Νότια, Δομοκός, Καρπενήσι Στυλίδα, Λαμία Βόρεια, Βόλος Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(51/4) Αγία Παρασκευή, Λαμία Βόρεια Στυλίδα, Βόλος Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
Σταθμός Διοδίων Μαυρομαντήλης Σταθμός Διοδίων Μαυρομαντήλης Σταθμός Διοδίων 3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(52/5) Αγία Μαρίνα Αγία Μαρίνα, Στυλίδα, Βόλος Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ 1 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ 1 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ 1 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ 1 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ 1 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ 1
(6) Στυλίδα Στυλίδα, Βόλος Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

Διπλής Κατεύθυνσης
(7) Αχινός Βόλος Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

Διπλής Κατεύθυνσης
(8) Έξοδος 54 Αυτοκινητόδρομου 1 (Καραβόμυλος Βόλος, Αυτοκινητόδρομος 1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζονοι) Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(55/9) Ράχες Βόλος, Αεροδρόμιο Νέας Ανχιάλου Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(56/10) Ράχες, Αχλάδι Βόλος, Αεροδρόμιο Νέας Ανχιάλου Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
Σταθμός Διοδίων Πελασγίας Σταθμός Διοδίων Πελασγίας Σταθμός Διοδίων
(57/11) Γλύφα Βόλος, Αεροδρόμιο Νέας Ανχιάλου Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(58/12) Άγιοι Θεόδωροι Βόλος, Αεροδρόμιο Νέας Ανχιάλου, Αλμυρός Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(59/13) Σούρπη Βόλος, Αεροδρόμιο Νέας Ανχιάλου, Αλμυρός Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(60/14) Αλμυρός, Αεροδρόμιο Νέας Ανχιάλου Βόλος Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ 1 ΚΑΙ 30 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ 1 ΚΑΙ 30 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ 1 ΚΑΙ 30 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ 1 ΚΑΙ 30 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ 1 ΚΑΙ 30 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ 1 ΚΑΙ 30
(15) Οδός Βασιλέως Παύλου Αλμυρού Βόλος, Αεροδρόμιο Νέα Ανχιάλου Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

Διπλής Κατεύθυνσης
(16) Μικροθήβες Βόλος, Πήλιο, Λάρισα (Λάρισα μέσω Αυτοκινητόδρομου 12 Βελεστίνο-Περιφεριακή Βόλου-Βόλος) Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός Επίσης:

Ευρωπαϊκή Οδός 75

Εθνική Οδός 1

Εθνική Οδός 30

2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(17) Εθνικής Αντίστασης/Νέα Αχγίλαος Βόλος, Πήλιο, Λάρισα (Λάρισα μέσω Αυτοκινητόδρομου 12 Βελεστίνο-Περιφεριακή Βόλου-Βόλος) Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα Επίσης:

Εθνική Οδός 1

Εθνική Οδός 30

Διπλής Κατεύθυνσης
(18) Βελανιδιά/Χρυσή Ακτή Παναγίας Βόλος, Πήλιο, Λάρισα (Λάρισα μέσω Αυτοκινητόδρομου 12 Βελεστίνο-Περιφεριακή Βόλου-Βόλος), Κριθάρια Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα, Νέα Αγχίλαος, Μικροθήβες Επίσης:

Εθνική Οδός 1

Εθνική Οδός 30

Διπλής Κατεύθυνσης
(19) Κριθάρια Βόλος, Πήλιο, Λάρισα (Λάρισα μέσω Αυτοκινητόδρομου 12 Βελεστίνο-Περιφεριακή Βόλου-Βόλος) Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα, Νέα Αγχίλαος, Μικροθήβες Επίσης:

Εθνική Οδός 1

Εθνική Οδός 30

2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(20) Σωρός Βόλος, Πήλιο, Λάρισα (Λάρισα μέσω Αυτοκινητόδρομου 12 Βελεστίνο-Περιφεριακή Βόλου-Βόλος), Διμήνι Νότια, Σέσκλο Νότια Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα, Νέα Αγχίλαος, Μικροθήβες, Κριθάρια Επίσης:

Εθνική Οδός 1

Εθνική Οδός 30

2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(21) Νέες Παγασές Βόλος, Πήλιο, Λάρισα (Λάρισα μέσω Αυτοκινητόδρομου 12 Βελεστίνο-Περιφεριακή Βόλου-Βόλος) Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα, Νέα Αγχίλαος, Μικροθήβες, Κριθάρια, Διμήνι Νότια, Σέσκλο Νότια Επίσης:

Εθνική Οδός 1

Εθνική Οδός 30

2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(22) Αιβαλιώτικα Βόλος, Πήλιο, Λάρισα (Λάρισα μέσω Αυτοκινητόδρομου 12 Βελεστίνο-Περιφεριακή Βόλου-Βόλος) Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα, Νέα Αγχίλαος, Μικροθήβες, Κριθάρια, Διμήνι Νότια, Σέσκλο Νότια Επίσης:

Εθνική Οδός 1

Εθνική Οδός 30

2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(23) Αιβαλιώτικα Βόρεια, Νεάπολη Βόλος, Πήλιο, Λάρισα (Λάρισα μέσω Αυτοκινητόδρομου 12 Βελεστίνο-Περιφεριακή Βόλου-Βόλος) Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα, Νέα Αγχίλαος, Μικροθήβες, Κριθάρια, Διμήνι Νότια, Σέσκλο Νότια, Αιβαλιώτικα Επίσης:

Εθνική Οδός 1

Εθνική Οδός 30

2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(24) Γρηγορίου Λαμπράκη Βόλος-Κέντρο, Αγριά Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα, Νέα Αγχίλαος, Μικροθήβες, Κριθάρια, Διμήνι Νότια, Σέσκλο Νότια, Αιβαλιώτικα Επίσης:

Εθνική Οδός 1

Εθνική Οδός 30

2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(25) Κυκλικός Κόμβος, Παλαιά Βόλος-Κέντρο, Αγριά, Αργαλαστή Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα, Νέα Αγχίλαος, Μικροθήβες, Κριθάρια, Διμήνι Νότια, Σέσκλο Νότια, Αιβαλιώτικα Επίσης:

Εθνική Οδός 1

2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(26) Πλατεία Ρήγα Φεραίου Βόλου, Δυτικά Βόλος, Πλατεία Ρήγα Φεραίου, Δυτικό μέρος (Οδός Γρηγορίου Λαμπράκη) Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα, Νέα Αγχίλαος, Μικροθήβες, Κριθάρια, Διμήνι Νότια, Σέσκλο Νότια, Αιβαλιώτικα Επίσης:

Εθνική Οδός 1

2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση
(27) Δημητριάδος Αγριά, Περιφεριακή Βόλου, Νέα Ιωνία Αθήνα, Χαλκίδα, Σχηματάρι, Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Λειβαδιά, Θήβα, Αυτοκινητόδρομος 3 Κεντρική Οδός Ελλάδος, Ανθήλη, Λαμία (Είσοδοι Βόρεια και Νότια), Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Καραβόμυλος, Στυλίδα, Άγιοι Θεόδωροι, Γλύφα, Αλμυρός, Σοφάδες, Καρδίτσα, Νέα Αγχίλαος, Μικροθήβες, Κριθάρια, Διμήνι Νότια, Σέσκλο Νότια, Αιβαλιώτικα Επίσης:

Εθνική Οδός 1 (αναστροφή προς Λάρισα/Κατερίνη/Θεσσαλονίκη)

1 λωρίδα κατεύθυνση προς Βόλο, 2 λωρίδες κατεύθυνση προς Θερμοπύλες/Λαμία)

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΦΕΚ 319Β/1963

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλιό έμβλημα της ΕΟ1

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]