Εθνική Οδός 12 (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Οδός 12
Πληροφορίες δρόμου
Μήκος225 χλμ
Έναρξη κατασκευήςΔεκαετία 1920
Σημαντικοί κόμβοι
ΑρχήΘεσσαλονίκη
ΤέλοςΚαβάλα
Τοποθεσίες
ΠεριφέρειεςΚεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
ΝομοίΘεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας και Καβάλας
Δίκτυο εθνικών οδών
Εθνικές Οδοί της Ελλάδας


Η Εθνική Οδός 12 (ΕΟ12) είναι εθνική οδός στην Κεντρική Μακεδονία. Συνδέει την Θεσσαλονίκη με την Καβάλα, μέσω Σερρών και Δράμας. Πλέον το μεγαλύτερο μήκος της έχει αντικατασταθεί από τον Αυτοκινητόδρομο 25 και τον υπόλοιπο πρόκειται να αντικατασταθεί με τον Αυτοκινητόδρομο 22.

Επίσης, εξυπηρετεί την κίνηση προς βορρά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το τμήμα μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σερρών είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Οδού Ε79.

Η Εθνική Οδός 12 κινείται βόρεια από το κέντρο της Θεσσαλονίκης ως μια αστική οδική αρτηρία, την Οδό Λαγκαδά. Αυτό το τμήμα είναι κοινό με την Εθνική Οδό 2. Κοντά στην Ευκαρπία συναντά τον Αυτοκινητόδρομο 2 και τον ακολουθεί βορειοδυτικά μέχρι την Λητή. Συνεχίζει βορειοανατολικά, λίγο πολύ παράλληλα με τον Αυτοκινητόδρομο 25. Περνά από τον Λαχανά και διασχίζει τον ποταμό Στρυμόνα στο Στρυμωνικό. Παρακάμπτει τις Σέρρες και συνεχίζει ανατολικά προς τη Νέα Ζίχνη και τη Δράμα. Εκεί στρίβει νοτιοανατολικά. Η οδός καταλήγει στην Καβάλα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός ασφαλτοστρώθηκε για πρώτη φορά τις δεκαετία του 1920 και 1930, αν και δεν ήταν πλήρως ασφαλτοστρωμένη μέχρι τη δεκαετία του 1950. Μεταξύ της δεκαετίας του 1990 και του 2004, το νότιο και το βόρειο τμήμα της εθνικής οδού μετατράπηκαν σε αυτοκινητόδρομο, ενώ ολόκληρη η οδός αναμενόταν να έχει προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου μέχρι το 2012.

Κατάλογος Κόμβων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]