Εθνική Ελλάδος (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Ελλάδος
Το λογότυπο της σειράς
ΕίδοςΚωμωδία
Δράμα
ΔημιουργοίΓιώργος Καπουτζίδης
ΣκηνοθεσίαΑντώνης Αγγελόπουλος
ΣενάριοΓιώργος Καπουτζίδης
ΠρωταγωνιστέςΣμαράγδα Καρύδη
Κωνσταντίνα Μιχαήλ
Κατερίνα Παπουτσάκη
Μαριέλλα Σαββίδου
Γιώργος Καπουτζίδης
Κώστας Αποστολάκης
Ορφέας Αυγουστίδης
Αντώνης Σταμόπουλος
Michael Wighton
Ντέμπορα Οντόγκ
Ραμίνα Κατσικιάν
Ma Yue Qiu
Μαρία Κλεάρχου
Ειρήνη Βαλατσού
Χρήστος Ράπτης
Δημήτρης Τζουμάκης
Μίνα Αδαμάκη
Μουσική τίτλων«Γιορτή» (Κόζα Μόστρα)
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Αριθμός κύκλων1
Αριθμός επεισοδίων15
Παραγωγή
ΠαραγωγήJ.K. Productions - Καραγιάννης
Διάρκεια42-50 λεπτά
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςMega Channel
Αναλογία πλευρών16:9 (1080i, HDTV)
ΉχοςΨηφιακός
Προβολή13 Ιανουαρίου 2015–
9 Ιουνίου 2015

Η Εθνική Ελλάδος είναι ελληνική τηλεοπτική σειρά παραγωγής 2015, που συνδυάζει την κωμωδία με το δράμα.[1] Προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Το σενάριο της σειράς γράφτηκε από τον Γιώργο Καπουτζίδη, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Αγγελόπουλου.[2] Είναι η τρίτη τηλεοπτική δουλειά του Γιώργου Καπουτζίδη. Πριν από αυτή, είχαν προηγηθεί οι Σαββατογεννημένες και Στο Παρά 5.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 13 Ιανουαρίου 2015[3] και ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο επεισοδίων στις 9 Ιουνίου 2015,[4] ενώ ανανεώθηκε για μια ακόμη χρονιά.[5] Λόγω πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, η σειρά δεν ήταν δυνατό να συνεχίσει την επόμενη τηλεοπτική σεζόν και έτσι πήρε αναβολή, με άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν τα οκτώ και τελευταία επεισόδια της σειράς (δεύτερος κύκλος).[6]

Ο πρώτος κύκλος της σειράς προβάλλονταν κάθε Τρίτη στις 22:30[7] ενώ το τραγούδι των τίτλων φέρει τον τίτλο "Γιορτή" και ανήκει στο συγκρότημα Κόζα Μόστρα.[8]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νίκη Αγγελίδου (Σμαράγδα Καρύδη) είναι μια χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών, η οποία ψάχνει εδώ και τρία χρόνια να βρει δουλειά, αλλά δεν τα καταφέρνει γιατί κανείς δεν την προσλαμβάνει. Παρακολουθώντας τηλεόραση, ανακαλύπτει ένα άθλημα που παίζεται στον πάγο, το κέρλινγκ (curling), το οποίο είναι τελείως άγνωστο στην Ελλάδα. Βλέποντας ότι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει ως αθλητής κέρλινγκ ανεξαρτήτως ηλικίας, αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη Εθνική Ομάδα Κέρλινγκ για την Ελλάδα.

Η πρώτη που πλησιάζει για να είναι μέλος της ομάδας είναι η αδελφή της η Φρόσω (Κωνσταντίνα Μιχαήλ), η οποία ζει με το σύζυγό της, Θόδωρα (Κώστας Αποστολάκης), και τα δυο τους παιδιά, Παντελή (Αντώνης Σταμόπουλος) και Λευτέρη (Μιλτιάδης Καρακίτσος). Αν και αρνητική στην αρχή, η Φρόσω τελικά αποδέχεται να μπει στην ομάδα και οι δυο τους αρχίζουν να ψάχνουν, για αρχή, για τις άλλες δυο παίκτριες. Αυτό τους οδηγεί στην Φοίβη Παπαδάτου (Κατερίνα Παπουτσάκη), μια διάσημη ηθοποιό που έχει χωρίσει πρόσφατα και δεν έχει δουλειά. Η Φοίβη δέχεται αμέσως να γίνει μέλος της ομάδας.

Οι τρεις τους επικοινωνούν με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κέρλινγκ, τον Κυριάκο Σαφέτα (Δημήτρης Τζουμάκης), μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν ότι τόσα χρόνια απλά έτρωγε τα λεφτά από τις επιχορηγήσεις για να στήσει την δική του αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, αλλά και το ινστιτούτο ομορφιάς της γυναίκας του, Ελίζας Σαφέτα (Μίνα Αδαμάκη). Βρίσκοντας αποδείξεις για τις παρανομίες του, τον αναγκάζουν να τους κατασκευάσει το παγοδρόμιο που χρειάζονται για τις προπονήσεις ενώ μέσω του Σαφέτα βρίσκουν και τον προπονητή τους, τον Χρήστο Μελίτη (Γιώργος Καπουτζίδης), έναν πρώην πρωταθλητή του κέρλινγκ με τη χώρα του Καναδά.

Ο Χρήστος αρχικά αρνείται να τις αναλάβει, αλλά τελικά αλλάζει γνώμη και έτσι, αφού βρίσκουν και το τέταρτο μέλος της ομάδας, τη Στάλω (Μαριέλλα Σαββίδου), μετά από ακροάσεις που κάνουν, οι τέσσερις γυναίκες με την καθοδήγηση του Χρήστου αρχίζουν τις προπονήσεις, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος σε αγώνες.

Με το κέρλινγκ, στις ζωές τους μπαίνουν και ο Ρίτσαρντ Ντόνσον (Michael Wighton), ο σύντροφος του Χρήστου και επίσης πρώην πρωταθλητής, αλλά και Ολυμπιονίκης του κέρλινγκ με τον Καναδά, καθώς και ο Αχιλλέας Καρπαθάκης (Ορφέας Αυγουστίδης), ένας αθλητικογράφος που δείχνει ενδιαφέρον για το αγώνισμα και παρακολουθεί τις προπονήσεις μαζί με τα κορίτσια.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πέντε βασικοί πρωταγωνιστές της σειράς. Από αριστερά προς δεξιά: Γιώργος Καπουτζίδης, Μαριέλλα Σαββίδου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κωνσταντίνα Μιχαήλ και Σμαράγδα Καρύδη.

Νίκη Αγγελίδου (Σμαράγδα Καρύδη): Η Νίκη είναι μια χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες μιας και εδώ και αρκετό καιρό ψάχνει μια σταθερή δουλειά πάνω στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει, σχέδιο μόδας, αλλά κανείς δεν την προσλαμβάνει. Επίσης ο πρώην σύζυγός της Διονύσης (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) δεν είναι συνεπής με τη διατροφή που πρέπει να πληρώνει για τα παιδιά, κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Η Νίκη είναι αυτή που θα αποφασίσει να ασχοληθεί με το κέρλινγκ και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για να δημιουργηθεί η πρώτη ομάδα κέρλινγκ στην Ελλάδα.

Φρόσω Αγγελίδου (Κωνσταντίνα Μιχαήλ): Η Φρόσω είναι η μεγαλύτερη αδελφή της Νίκης και είναι κομμώτρια. Είναι παντρεμένη με τον Θόδωρα, με τον οποίο έχουν δύο γιους. Δεν είναι ευτυχισμένη στο γάμο της αλλά φοβάται να ζητήσει διαζύγιο, μιας και έχει συνηθίσει να ζει με αυτό τον τρόπο, κάτι που τελικά στην πορεία θα βρει το θάρρος να το κάνει. Βρίσκει καταφύγιο στην αδελφή της αλλά και στις τρεις φίλες της, οι οποίες είναι μετανάστριες. Γενικά δεν είναι πάρα πολύ έξυπνη και είναι η δεύτερη που προστίθεται στην ομάδα του κέρλινγκ.

Φοίβη Παπαδάτου (Κατερίνα Παπουτσάκη): Η Φοίβη είναι διάσημη ηθοποιός η οποία μόλις έχει χωρίσει από τον Μάνο Καψάλη (Μέμος Μπεγνής), έναν επίσης διάσημο τραγουδιστή και μένει και χωρίς δουλειά. Με ένα μυστικό από την παιδική της ηλικία να την βαραίνει, θέλει απλά να ξεφύγει από τους πάντες και τα πάντα και ιδιαίτερα από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι μετά το χωρισμό της έχουν βαλθεί να την βρίζουν και να την μειώνουν συνεχώς. Όταν η Νίκη και η Φρόσω της ζητάνε να μπει στην ομάδα κέρλινγκ, αποδέχεται αμέσως μιας και είναι η τέλεια ευκαιρία για αυτήν να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά και επειδή ο θετός παππούς της ήταν Σκωτσέζος και αγαπούσε πολύ το αγώνισμα.

Στάλω Θεοφυλάκτου (Μαριέλλα Σαββίδου): Η Στάλω είναι το τέταρτο και τελευταίο μέλος της ομάδας, την οποία βρήκαν μέσω ακροάσεων. Κατάγεται από την Κύπρο και αναζητά στη ζωή της μια δεύτερη ευκαιρία την οποία κανείς δεν της έχει δώσει μέχρι στιγμής, μια ευκαιρία την οποία βρίσκει με το κέρλινγκ. Είναι πολύ εξωστρεφής και χαρούμενη, κάτι που πολλές φορές την κάνει να βρίσκεται στον δικό της κόσμο, σε μια δική της πραγματικότητα.

Χρήστος Μελίτης (Γιώργος Καπουτζίδης): Ο Χρήστος είναι Έλληνας που μεγάλωσε στον Καναδά και πρώην πρωταθλητής κέρλινγκ με τη χώρα του Καναδά, ενώ τώρα είναι προπονητής του αγωνίσματος. Είναι αυτός που αναλαμβάνει ως προπονητής της ομάδας μετά τις πιέσεις της Νίκης, αλλά κυρίως γιατί βλέπει ότι ο γιος της είναι σε αναπηρικό καροτσάκι. Είναι ομοφυλόφιλος και σαν άνθρωπος φαίνεται ψυχρός και απόμακρος. Έχει πιο πολύ τη νοοτροπία του Καναδού παρά του Έλληνα, παρόλο που τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα μαζί με τον σύντροφό του, Ρίτσαρντ.

Θόδωρας Παππάς (Κώστας Αποστολάκης): Ο Θόδωρας είναι ο σύζυγος της Φρόσως και δουλεύει στο ψαράδικό του. Δεν συμπεριφέρεται καλά στη Φρόσω, στην οποία φωνάζει συνεχώς αλλά και χτυπάει κατά διαστήματα. Απαγορεύει στη Φρόσω να κάνει παρέα με τις μετανάστριες της γειτονιάς λόγω των ρατσιστικών και ξενοφοβικών του αντιλήψεων. Θεωρεί τους μετανάστες κατώτερους από τους Έλληνες και θέλει να φύγουν από τη χώρα. Όταν η Φρόσω βρίσκει το θάρρος και ζητάει διαζύγιο, ο Θόδωρας προσπαθεί να αλλάξει και κάνει τα πάντα ώστε να του δώσει η Φρόσω μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά μάταια.

Αχιλλέας Καρπαθάκης (Ορφέας Αυγουστίδης): Ο Αχιλλέας είναι αθλητικογράφος και πρώην αθλητής της τοξοβολίας. Είναι ένα ευγενικό παιδί και δείχνει ενδιαφέρον για το κέρλινγκ όταν βλέπει την αγγελία της Νίκης που έλεγε ότι έψαχναν για τέταρτο μέλος. Ξεκινά να παρακολουθεί τις προπονήσεις ενώ είναι και ερωτευμένος με τη Φοίβη, η οποία αρχικά δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματά του. Τελικά οι δυο τους γίνονται ζευγάρι και σύντομα παντρεύονται, επειδή η Φοίβη θέλει να υιοθετήσει ένα κοριτσάκι το οποίο βίωσε ό,τι και εκείνη, αλλά δεν μπορεί να το κάνει ως ανύπαντρη.

Παντελής Παππάς (Αντώνης Σταμόπουλος): Ο Παντελής είναι ο μεγαλύτερος γιος της Φρόσως και του Θόδωρα. Είναι κλεισμένος στον εαυτό του και δεν μιλάει πολύ, ενώ μοιράζεται τις ίδιες αντιλήψεις με τον πατέρα του. Η συμπεριφορά του ανησυχεί τη Φρόσω, ιδιαίτερα όταν βρίσκει μια σημαία του ναζισμού με τη σβάστικα στο δωμάτιό του. Κάνει παρέα με μεγαλύτερους, οι οποίοι όταν βρίσκουν ευκαιρία κτυπάνε άσχημα τους μετανάστες. Δεν του αρέσει που η μητέρα του κάνει παρέα με τις μετανάστριες της γειτονιάς και ένα βράδυ, καίει το μαγαζί της Γκρέις.

Ρίτσαρντ Ντόνσον (Michael Wighton): Ο Ρίτσαρντ είναι ο Καναδός σύντροφος του Χρήστου και πρώην πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης του κέρλινγκ με την ομάδα του Καναδά. Είναι ανοιχτόκαρδος και ευγενικός ενώ στηρίζει και βοηθά τον Χρήστο στις αποφάσεις του. Έπειτα από ένα ατύχημα έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι.

Γκρέις, Ράγια και Γιουέ Γιουέ (Ντέμπορα Οντόγκ, Ραμίνα Κατσικιάν και Ma Yue Qiu): Η Γκρέις, η Ράγια και η Γιουέ Γιουέ είναι οι τρεις μετανάστριες φίλες της Φρόσως από τη γειτονιά με τις οποίες συναντιέται κρυφά τα βράδια και παίζουν μπιρίμπα. Η Γκρέις έχει ένα μπακάλικο ενώ η Ράγια είναι μαγείρισσα στο μαγαζί του άντρα της και η Γιουέ Γιουέ έχει μαγαζί με ρούχα. Ξέρουν τις αντιλήψεις του Θόδωρα γι'αυτό και είναι προσεκτικές μπροστά του ώστε να μην καταλάβει ότι κάνουν παρέα με τη Φρόσω.

Πέπη (Μαρία Κλεάρχου): Η Πέπη δουλεύει στο ινστιτούτο ομορφιάς της Ελίζας Σαφέτα και είναι η προσωπική της γραμματέας. Κάνει όλα τα θελήματα της Ελίζας γιατί τη φοβάται και δεν θέλει να χάσει τη δουλειά της, ενώ διατηρεί κρυφό δεσμό με τον σύζυγο της Ελίζας, Κυριάκο, κάτι το οποίο η Ελίζα ανακαλύπτει στην πορεία.

Άννα και Γιάννης Ραπτοπούλου (Ειρήνη Βαλατσού και Χρήστος Ράπτης): Η Άννα και ο Γιάννης είναι τα παιδιά της Νίκης. Η Άννα βρίσκεται στην εφηβεία και είναι θυμωμένη με τη μητέρα της ενώ συνεχώς την ειρωνεύεται. Ο Γιάννης είναι μικρότερος και λόγω κινητικών προβλημάτων, είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Κυριάκος Σαφέτας (Δημήτρης Τζουμάκης): Ο Κυριάκος είναι παντρεμένος με την Ελίζα και έχουν ένα γιο, το Μιχάλη. Είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κέρλινγκ αλλά τόσα χρόνια έπαιρνε τα χρήματα από τις επιχορηγήσεις και αντί να τα εκμεταλλεύεται για να δημιουργήσει ομάδα, τα χρησιμοποιούσε για προσωπικό του όφελος και για να κτίσει τη δική του αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Όταν η Νίκη με την ομάδα τον βρίσκουν, τον αναγκάζουν να τους ετοιμάσει παγοδρόμιο για τις προπονήσεις τους αλλιώς θα τον καταγγείλουν στην αστυνομία για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Μην έχοντας άλλη επιλογή, το κάνει.

Ελίζα Σαφέτα (Μίνα Αδαμάκη): Η Ελίζα είναι η σύζυγος του Κυριάκου και διατηρεί ένα ινστιτούτο ομορφιάς πάνω από την αντιπροσωπεία. Όταν μαθαίνει ότι ο Κυριάκος σκοπεύει να της κλείσει το ινστιτούτο για να μπορέσει να φτιάξει το παγοδρόμιο και να κρατήσει την αντιπροσωπεία, βάζει φωτιά στην αντιπροσωπεία. Είναι έξυπνη και νοιάζεται μόνο για το δικό της συμφέρον με όποιο κόστος.

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Χαρακτήρας Επεισόδια
Σμαράγδα Καρύδη Νίκη Αγγελίδου 15
Κωνσταντίνα Μιχαήλ Φρόσω Αγγελίδου 15
Κατερίνα Παπουτσάκη Φοίβη Παπαδάτου 15
Μαριέλλα Σαββίδου Στάλλω Θεοφυλάκτου 13
Γιώργος Καπουτζίδης Χρήστος Μελίτης 14
Κώστας Αποστολάκης Θόδωρας Παππάς 12
Ορφέας Αυγουστίδης Αχιλλέας Καρπαθάκης 13
Αντώνης Σταμόπουλος Παντελής Παππάς 14
Michael Wighton Ρίτσαρντ Ντόνσον 11
Ντέμπορα Οντόγκ Γκρέις Μουτέμπη 13
Ραμίνα Κατσικιάν Ράγια 12
Ma Yue Qiu Γιουέ Γιουέ 12
Μαρία Κλεάρχου Πέπη 12
Ειρήνη Βαλατσού Άννα Ραπτοπούλου 14
Χρήστος Ράπτης Γιάννης Ραπτόπουλος 14
Δημήτρης Τζουμάκης Κυριάκος Σαφέτας 12
Μίνα Αδαμάκη Ελίζα Σαφέτα 12

Δημιουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιώργος Καπουτζίδης (σεναριογράφος)
  • Αντώνης Αγγελόπουλος (σκηνοθέτης)
  • Ανιές Σκλάβου (βοηθός σκηνοθέτης)
  • Βασίλης Μπάλτσας (σκηνογράφος)
  • Μαρία Κοντοδήμα (ενδυματολόγος)
  • Γιώργος Κωνσταντινέας (ηχολήπτης)
  • Ασημάκης Κοντογιάννης (μουσικός επιμελητής)
  • Διονύσης Λαμπίρης (διευθυντής φωτογραφίας)
  • Σπύρος Κρίμπαλης (υπεύθυνος σειράς για το mega)
  • Γιώργος Ζάρρας (μοντάζ)
  • Χρήστος Βογιατζής (μοντάζ)
  • Σταμάτης Πατρώνης (καλλιτεχνική επιμέλεια)
  • Χρήστος Φούρναρης (διεύθυνση εκτέλεσης παραγωγής)
  • Κυριάκος Φούρναρης (διεύθυνση εκτέλεσης παραγωγής)
  • Δημήτρης Τσιτζικάκης (οργάνωση εκτέλεσης παραγωγής
  • Γιάννης Καραγιάννης (επιμέλεια παραγωγής)

Επισκόπηση σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Α' Προβολή
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου
1 15 13 Ιανουαρίου 2015 9 Ιουνίου 2015

Πρώτος κύκλος (2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015[3] κάνοντας τηλεθέαση 29.5% στο γενικό σύνολο και 34.5% στο κοινό 15-44.[9] Ο κύκλος ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουνίου 2015 έπειτα από 15 επεισόδια[4] με τηλεθέαση 21.8% στο σύνολο και 28.5% στο κοινό 15-44.[10]

Η σειρά προβαλλόταν κάθε Τρίτη στις 22:30.[7]

Έκτακτες συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στράτος Στρατηγαρέας ως Μηνάς (7 επεισόδια)
  • Σπύρος Καραγιάννης ως Μιχάλης Σαφέτας (7 επεισόδια)
  • Μέμος Μπεγνής ως Μάνος Καψάλης (6 επεισόδια)
  • Θάνος Μπίρκος ως Κίκος (6 επεισόδια)
  • Μιλτιάδης Καρακίτσος ως Λευτέρης Παππάς (6 επεισόδια)
  • Παναγιώτης Νάτσης ως αστυνόμος (5 επεισόδια)
  • Φανή Παλιούρα ως Λούλα (5 επεισόδια)
  • Δήμητρα Σιγάλα ως Νένα Κλεοβούλου (5 επεισόδια)
  • Πένυ Αγοραστού (4 επεισόδια)
  • Ευαγγελία Μουμούρη ως Καίτη Οικονόμου (4 επεισόδια)
  • Γιάννης Πολιτάκης ως Μανώλης Οικονόμου (4 επεισόδια)
  • Δημήτρης Γεροδήμος ως Στάθης - δικηγόρος Φοίβης (4 επεισόδια)
  • Δημήτρης Καρατζιάς ως κος Λευκαδίτης - διευθυντής Red (4 επεισόδια)
  • Δέσποινα Γιαννούλη ως Μαρίνα Καστανά - συνεργάτιδα Καλαφάτη (4 επεισόδια)
  • Νάντια Μπουλέ ως Σήλια Καλαφάτη (3 επεισόδια)
  • Κωνσταντίνος Τσερκάκης ως Κατερίνα, υποψήφια τρανς παίκτρια κέρλινγκ (3 επεισόδια)
  • Πένυ Ζερβάκη ως παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων (3 επεισόδια)
  • Ανθούλα Ευκαρπίδου ως σερβιτόρος καφετέριας (3 επεισόδια)
  • Βασίλης Μυλωνάς ως Τάσος - γείτονας Χρήστου (3 επεισόδια)
  • Δημήτρης Τσέλιος ως Δημήτρης - ιδιοκτήτης καφέ (3 επεισόδια)
  • Μαρία Βασιλάτου ως Οξάνα Ντεμίτοβα (3 επεισόδια)

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. επεισοδίου
σειράς
Αρ. επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Α' Προβολή Τηλεθέαση
(σύνολο/15-44)
11 "Επεισόδιο 1" 13 Ιανουαρίου 201529.5% (34.5%)[9]
Η Νίκη ψάχνει για δουλειά αλλά σε όλες τις συνεντεύξεις που πάει δεν την προσλαμβάνουν. Επισκέπτεται τον πρώην σύζυγό της για να του ζητήσει τα χρήματα της διατροφής για τα παιδιά τους αλλά όπως πάντα βρίσκει δικαιολογίες για να μην της τα δώσει. Η Φρόσω προσπαθεί να βρει κάποιο τρόπο να απαλλαγεί από τον Θόδωρα για να μπορέσει να παίξει μπιρίμπα με τις φίλες της και τελικά καταλήγει να τον υπνωτίσει. Εν τω μεταξύ η Νίκη, παρακολουθεί στην τηλεόραση τις στιγμές που ήταν αθλήτρια της χειροσφαίρισης και αναπολεί το παρελθόν. Όταν καταλάθος βλέπει στην τηλεόραση έναν αγώνα κέρλινγκ και ακούει την ιστορία της ομάδας που παίζει, καταλαβαίνει ότι ο αθλητισμός την έκανε ευτυχισμένη και αποφασίζει να ασχοληθεί ξανά με τον αθλητισμό, αλλά αυτή τη φορά με το κέρλινγκ. Λέει στη Φρόσω για τα σχέδιά της και προσπαθεί να της εξηγήσει πώς παίζεται και να την πείσει να ασχοληθεί και αυτή ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν ομάδα με άλλες δύο παίκτριες που θα βρουν. Πηγαίνοντας στο θέατρο, βλέπουν τη Φοίβη η οποία τσακώνεται στο τηλέφωνο, ενώ βρίσκεται στη σκηνή, με τον σύντροφό της, και στη συνέχεια στο δρόμο για το σπίτι της, τρακάρει με το αμάξι. Την επισκέπτονται στο νοσοκομείο με σκοπό να της ζητήσουν να μπει στην ομάδα τους. 
22 "Επεισόδιο 2" 20 Ιανουαρίου 201533.9% (38.3%)[11]
Η Φοίβη γίνεται μέλος της ομάδας και μαζί με τη Νίκη και τη Φρόσω προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με την Ελληνική Ομοσπονδία Κέρλινγκ. Στη θέση όμως της Ομοσπονδίας βρίσκουν μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και ένα ινστιτούτο ομορφιάς. Μετά την πρώτη τους επαφή με τους ιδιοκτήτες, Κυριάκο και Ελίζα Σαφέτα, καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι κάτι κρύβουν. Η Νίκη ανακαλύπτει ότι ο Σαφέτας είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αλλά αντί να αξιοποιήσει τα λεφτά που πήρε από το κράτος για να φτιάξει παγοδρόμιο, εκείνος τα χρησιμοποίησε για να φτιάξει την επιχείρησή του. Έχοντας τις αποδείξεις στα χέρια τους, οι τρεις τον αναγκάζουν να τους φτιάξει παγοδρόμιο έτσι ώστε να μην τον καταγγείλουν στην αστυνομία. Έχοντας λύσει το πρόβλημα του παγοδρομίου, οι τρεις ψάχνουν για προπονητή και στρέφονται στον πρώην πρωταθλητή του κέρλινγκ Χρήστο Μελίτη αλλά εκείνος είναι αρνητικός στο να τους αναλάβει. Οι επίμονες προσπάθειες της Νίκης τον κάνουν να αποδεκτεί πρόσκληση για δείπνο στο σπίτι της κι ενώ συνεχίζει να είναι αρνητικός, τελικά αποδέχεται την πρόταση όταν βλέπει ότι ο γιος της Νίκης, Γιάννης, βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Εν τω μεταξύ, η Φρόσω ανησυχεί για τον γιο της, στο δωμάτιο του οποίου βρήκε μια σημαία με σβάστικα. Προσπαθεί να μιλήσει στο Θόδωρα αλλά εκείνος δεν βρίσκει κάτι το κακό στη συμπεριφορά του Παντελή. 
33 "Επεισόδιο 3" 27 Ιανουαρίου 201530.6% (33.3%)[12]
Η Νίκη και ο Χρήστος πιέζουν τον Σαφέτα να φτιάξει το παγοδρόμιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ο Σαφέτας σχεδιάζει να διώξει την Ελίζα και το ινστιτούτο ομορφιάς της ώστε να μπορέσει αυτός να κρατήσει την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Η Ελίζα όμως το μαθαίνει και βάζει φωτιά στην αντιπροσωπεία καταστρέφοντας τα πάντα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί ο χώρος εκείνος για το παγοδρόμιο και να κρατήσει εκείνη το ινστιτούτο. Εν τω μεταξύ, η ομάδα μαζί με τον Χρήστο ψάχνουν την τέταρτη παίκτρια για να συμπληρωθεί η ομάδα και η Νίκη βάζει αγγελία ώστε να μπορέσουν να δουν κάποιες κοπέλες σε ακροάσεις. Στις ακροάσεις έρχονται μόνο τρεις γυναίκες οι οποίες είναι εμφανές ότι δεν κάνουν για το αγώνισμα. Τελευταία στιγμή έρχεται και η Στάλλω, μια Κύπρια που καταφέρνει με τον τρόπο της να τους πείσει να την πάρουν στην ομάδα. Την αγγελία βλέπει και ο Αχιλλέας, ένας αθλητικογράφος, ο οποίος επιθυμεί να καλύψει την ομάδα δημοσιογραφικά αλλά η Φοίβη τον διώχνει. Η Γκρέις βλέπει τον Παντελή να κάνει παρέα με κάποιους μεγαλύτερους και προσπαθεί να μιλήσει στη Φρόσω αλλά όταν βλέπει ότι την αναστατώνει δεν της λέει τίποτα. Αργότερα, ο γιος της Γκρέις βλέπει την παρέα του Παντελή να χτυπάει έναν αλλοδαπό ενώ ο Παντελής τους παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτα. Ο γιος της Γκρέις τρέχει φοβισμένος και επιστρέφει στο σπίτι. 
44 "Επεισόδιο 4" 3 Φεβρουαρίου 201530.6% (34%)[13]
Έχοντας έτοιμο το παγοδρόμιο, η ομάδα κάνει τις πρώτες της προπονήσεις στον πάγο προσπαθώντας να μάθει τα βασικά όπως ισορροπία και σωστή στάση σώματος. Η Νίκη συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα μην έχοντας να πληρώσει για το φροντηστήριο της Άννας. Τα προβλήματα της Νίκης μεταφέρονται και στην προπόνηση, κάτι που την κάνει να ξεσπάσει και να έρθει σε ρήξη με τον Χρήστο. Η Φοίβη πρέπει να πάει σε μια θεατρική παράσταση και όλοι την πιέζουν να πάει με τον Μάνο. Η Φοίβη όμως πηγαίνει με την Οξάνα, την οικιακή της βοηθό, την οποία παρουσιάζει ως μια πάμπλουτη Ρωσίδα επιχειρηματία. Στο θέατρο συναντούν τον Αχιλλέα ο οποίος αναγνωρίζει την Οξάνα αλλά δεν αποκαλύπτει την αλήθεια στον Τύπο. Την επομένη όλοι μιλάνε για την Οξάνα ξεχνώντας τον Μάνο ενώ η Φοίβη λαμβάνει έναν φάκελο με άγνωστο αποστολέα που το περιεχόμενό του την αναστατώνει. Εν τω μεταξύ ο Σαφέτας, παρά τις προειδοποιήσεις της Ελίζας, θέλει να εκμεταλλευτεί το παγοδρόμιο κάνοντας παραστάσεις στον πάγο για παιδιά κρυφά από τον Χρήστο και την ομάδα. Η Νίκη πάει στο σπίτι του Χρήστου για να απολογηθεί και εκεί εκπλήσσεται όταν συναντά για πρώτη φορά τον σύντροφο του Χρήστου, Ρίτσαρντ, ο οποίος είναι και αυτός πρώην πρωταθλητής αλλά και Ολυμπιονίκης του κέρλινγκ ενώ τώρα βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι. 
55 "Επεισόδιο 5" 17 Φεβρουαρίου 201529.3% (35.6%)[14]
Ο Θόδωρας ανακαλύπτει ότι η Φρόσω συναντιέται κρυφά με τις τρεις μετανάστριες και όταν επιστρέφει στο σπίτι την κτυπάει, κάτι που αναγκάζει τη Φρόσω να μείνει στο σπίτι και να χάσει τις προπονήσεις ώστε να μην καταλάβει κανείς ότι ο Θόδωρας την κτύπησε. Η Γκρέις θέλει να ενημερώσει τη Φρόσω για τον Παντελή, σχετικά με αυτό που είδε ο γιος της τις προάλλες, αλλά η Ράγια την πείθει να μην πει τίποτα. Ο μετανάστης που η παρέα του Παντελή κτύπησε, υποκύπτει αργότερα στα τραύματά του. Εν τω μεταξύ, ο Χρήστος ανακαλύπτει ότι ο Σαφέτας χρησιμοποιεί το παγοδρόμιο για παραστάσεις και γίνεται έξαλλος. Ο Σαφέτας υπόσχεται να σταματήσει τις παραστάσεις αλλά ζητάει σαν χάρη να τον αφήσουν να δώσει μια τελευταία παράσταση μιας και τα εισιτήρια έχουν ήδη πωληθεί. Την ίδια ώρα, στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Κέρλινγκ, ψάχνουν γυναικείες ομάδες για να συμπληρώσουν τους αγώνες πρωταθλήματος της τρίτης κατηγορίας και στέλνουν στην Ελλάδα ένα μέλος τους για να παρακολουθήσει τον υποτιθέμενο ελληνικό τελικό. Αρχικά η ομάδα πανικοβάλλεται αλλά η Ελίζα καταφέρνει να στήσει ένα σχέδιο ώστε ο τελικός να μην γίνει χωρίς ο Πωλ να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά και να γίνει ταυτόχρονα και η παράσταση. Η Φρόσω αποφασίζει να πάει στη Νίκη, η οποία βλέπει τον πραγματικό λόγο που η Φρόσω έχασε τις τελευταίες προπονήσεις. 
66 "Επεισόδιο 6" 24 Φεβρουαρίου 201529.4% (33.8%)[15]
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία πιέζει τον Σαφέτα να λάβει μέρος η ελληνική ομάδα στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες, αλλιώς θα διαγραφούν για δύο χρόνια από την Ομοσπονδία όμως Χρήστος δεν πιστεύει ότι είναι έτοιμοι για αγώνες. Η Φρόσω σκέφτεται να παρατήσει την ομάδα ενώ η Νίκη επισκέπτεται τον Θόδωρα στη δουλειά του και δημιουργεί σκηνή λέγοντάς του να μην τολμήσει να ξανακτυπήσει τη Φρόσω. Αργότερα, ο Θόδωρας πέφτει από τη σκάλα και σπάει το πόδι του και τη λεκάνη του, κάτι που απαιτεί ακινησία και παραμονή στο νοσοκομείο για αρκετό καιρό. Η Φρόσω βρίσκει την ευκαιρία να καλέσει στο σπίτι τις φίλες της αλλά παίρνει και την απόφαση να παραμείνει στην ομάδα. Η Νίκη και η Φοίβη πηγαίνουν στο γραφείο του Σαφέτα να τον ενημερώσουν ότι τελικά θα πάνε στους αγώνες και τον κάνουν τσακωτό με την Πέπη. Ο Αχιλλέας συνεχίζει να φλερτάρει τη Φοίβη χωρίς ανταπόκριση κι έτσι βάζει ένα στοίχημα μαζί της με αντάλλαγμα ένα δείπνο. Η Φοίβη χάνει κι έτσι πρέπει να βγει για ένα βράδυ με τον Αχιλλέα. Όταν όμως ο Αχιλλέας μαθαίνει ότι είναι τα γενέθλιά της, προτιμά να θυσιάσει τη βραδιά και να κανονίσει δείπνο με όλη την ομάδα έτσι ώστε η Φοίβη να είναι με τους φίλους της. Εν τω μεταξύ ο Γιάννης είναι ερωτευμένος και δεν ξέρει τι να κάνει. Τελικά, με παρότρυνση της Νίκης, μιλάει στην κοπέλα και την καλεί στο σπίτι. 
77 "Επεισόδιο 7" 3 Μαρτίου 201530.5% (35.6%)[16]
Η ασφάλεια παίρνει κατάθεση από τον Παντελή σχετικά με τον αλλοδαπό που πέθανε έπειτα από ξυλοδαρμό αλλά ο Παντελής δεν λέει τίποτα. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, αποκαλύπτεται ότι ένας από τους δύο αστυνομικούς ήταν στην παρέα που κτύπησαν τον αλλοδαπό. Ο Αχιλλέας εξομολογείται τον έρωτά του στη Φοίβη, αλλά η Φοίβη τον απορρίπτει. Η Καλαφάτη, γνωστή δημοσιογράφος, πιέζει τη Φοίβη να πάει στην εκπομπή και όταν η Φοίβη αρνείται η Καλαφάτη της λέει για την παιδική της ηλικία και για μυστικά που όλοι κρύβουν, εξαναγκάζοντας της να αποδεχτεί την πρόταση με τον όρο ότι δεν θα μιλήσουν για την παιδική της ηλικία. Ενώ η Καλαφάτη δέχεται, στην εκπομπή αρχίζει να ρωτάει για τους γονείς της Φοίβη φέρνοντάς την σε δύσκολη θέση. Στα μαθήματα κέρλινγκ ο Χρήστος εξηγεί τα είδη παιχνιδιού και στρατηγικής ενώ πρέπει να βρουν και στολές για την ομάδα. Η Νίκη αναλαμβάνει να τις σχεδιάσει και πάει στην εταιρεία όπου εργαζόταν για να ζητήσει από τη φίλη της, Νένα, να τη βοηθήσει. Η Νένα παίρνει τα σχέδια της Νίκης, αλλά στη συνέχεια τα κλέβει και τα παρουσιάζει ως δικά της για να μη χάσει τη δουλειά της. Στη γειτονιά του Χρήστου έχει ανοίξει μια καφετέρια αλλά οι Οικονόμου ισχυρίζονται ότι διαταράσσει την κοινή ησυχία και εξαναγκάζουν όλους να υπογράψουν για να την κλείσουν. Ο Χρήστος όμως αρνείται να υπογράψει. 
88 "Επεισόδιο 8" 17 Μαρτίου 201530% (37.5%)[17]
Η Φοίβη βρίσκεται σε άσχημη θέση στην εκπομπή της Καλαφάτη όταν με παρέμβαση του δικηγόρου της η εκπομπή διακόπτεται. Η Φοίβη απορεί ποιος τον ειδοποίησε και ο Στάθης της λέει ότι το έκανε ο Μάνος ο οποίος έρχεται στο γραφείο για να μιλήσουνε. Η Νίκη ψάχνει τη Νένα για τις στολές αλλά η γραμματέας της της λέει ότι απουσιάζει. Όταν ανακαλύπτει ότι αυτό είναι ψέμα, η Νίκη εισβάλει στο γραφείο και απαιτεί πίσω τα σχέδιά της. Η Νένα της εξηγεί ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί τα παρουσίασε ως δικά της και όταν μπαίνει στο γραφείο ο διευθυντής, η Νένα φοβάται ότι η Νίκη θα αποκαλύψει την απάτη. Αντ' αυτού, η Νίκη καλύπτει τη Νένα λέγοντας ότι ένα δικό της σχέδιο μπερδεύτηκε από λάθος με εκείνα της Νένας. Ο διευθυντής απολογείται στη Νίκη λέγοντάς της ότι θα πληρωθεί για το σχέδιο και ζητώντας της να φέρει τα καινούρια σχέδια της ομάδας στην εταιρεία για να τα ετοιμάσουν. Ο Μηνάς ανεβάζει ένα βίντεο στο You Tube κάνοντας τεράστια επιτυχία και τώρα τα κορίτσια τον κυνηγάνε συνεχώς. Η Φρόσω λέει στο Θόδωρα για τον Παντελή και την αστυνομία αλλά ο Θόδωρας, επιστρέφοντας στο σπίτι, δε βρίσκει τίποτα κακό στη συμπεριφορά του γιου του. Εν τω μεταξύ, με αναδρομή στο παρελθόν, βλέπουμε πώς ο Ρίτσαρντ έμεινε ανάπηρος ενώ η Χρήστος, μαζί με τους ιδιοκτήτες της καφετέριας και το γείτονά του, εκδικούνται με τον δικό τους τρόπο τους Οικονόμου. 
99 "Επεισόδιο 9" 24 Μαρτίου 201528.8%[18]
Η Ελίζα υποψιάζεται ότι ο Κυριάκος την απατά και παρά τις προσπάθειες της Νίκης και της Φοίβης να την πείσουν ότι κάνει λάθος, καταλαβαίνει ότι την απατά με την Πέπη. Ο Χρήστος ψάχνει για τον αρχηγό της ομάδας και για να τον βρει, εκτός από το πόσο καλά τα πάνε στις προπονήσεις τα κορίτσια, τους δίνει να κάνουν κι ένα τεστ στο οποίο η Φοίβη παίρνει ένα βαθμό περισσότερο από τη Νίκη. Ο Ρίτσαρντ προσπαθεί να τον πείσει να κάνει τη Νίκη αρχηγό αλλά δεν τα καταφέρνει. Η Νίκη πάει να πάρει τις στολές από τη Νένα, η οποία της λέει ότι ο Λευκαδίτης θα ήθελε να την προσλάβει στην εταιρεία αλλά πρώτα θα πρέπει να πάει σε ένα σεμινάριο σχεδίου μόδας το οποίο συμπίπτει με τους αγώνες. Η Νίκη το σκέφτεται αλλά μετά από μια συνομιλία που έχει με τον Αχιλλέα, αποφασίζει να διαλέξει την ομάδα κέρλινγκ. Από την άλλη, η Φοίβη, μην αντέχοντας να βλέπει τα περιοδικά και τους δημοσιογράφους να τις επιτίθενται, αποδέχεται την πρόταση του Μάνου να παρουσιάσουν μαζί μια εκπομπή, μιας και όταν ήταν μαζί ήταν προστατευμένη και κανείς δεν έγραφε γι'αυτήν κακά σχόλια. Λέει στον παραγωγό της εκπομπής, χωρίς να έχει πει τίποτα ακόμη στα κορίτσια ή στον Χρήστο, ότι θα ακυρώσει την άλλη υποχρέωση που έχει. Με αναδρομή στο παρελθόν, βλέπουμε ότι η μητέρα της είχε σκοτώσει τον πατέρα της. Εν τω μεταξύ, η Φρόσω ζητάει διαζύγιο από τον Θόδωρα. 
1010 "Επεισόδιο 10" 28 Απριλίου 201518.6% (26.9%)[19]
Η Φοίβη ανακοινώνει την αποχωρήσή της από την ομάδα και ετοιμάζεται για την παρουσίαση του σόου που έχει αναλάβει μαζί με τον Μάνο, αφήνοντας την ομάδα με τρεις παίκτριες, κάτι που τους απαγορεύει να λάβουν μέρος στους αγώνες. Η ομάδα αρχίζει να ψάχνει αντικαταστάτρια με μόνη επιλογή την Κατερίνα, την τρανσέξουαλ που ήρθε στις ακροάσεις, η οποία έχει κάνει πια εγχείρηση και είναι γυναίκα. Η Κατερίνα όμως αρνείται την πρόταση. Η Νίκη είναι πλέον στα όριά της και θέλει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια, αλλά ο Χρήστος τη μεταπείθει. Εν τω μεταξύ, ο Αχιλλέας δημιουργεί σκηνή στη συνέντευξη τύπου για το σόου της Φοίβης. Η Φρόσω επιμένει για το διαζύγιο παρά την άρνηση του Θόδωρα και ενώ του ζητάει να μην πουν τίποτα ακόμη στα παιδιά, εκείνος τους το ανακοινώνει με τέτοιο τρόπο ώστε να τα στρέψει εναντίον της, κάτι που καταφέρνει με τον Παντελή. Οι Οικονόμου έρχονται αντιμέτωποι με κάτι πρωτογνωρο για αυτούς μιας και ο Μανώλης διαγιγνώσκεται με μια σπάνια ασθένεια για την οποία δεν έχει βρεθεί θεραπεία. Χρήστος και Ρίτσαρντ, παρά τον τρόπο που οι Οικονόμου τους φέρθηκαν, τους βοηθάνε όταν το έχουν ανάγκη. Τελικά, η Φοίβη λίγα λεπτά πριν την πρεμιέρα, και αφού έχει ακούσει την παραγωγό και τον Μάνο να τη σχολιάζουν αρνητικά, αποφασίζει να φύγει και επιστρέφει στο παγοδρόμιο, όπου βρίσκει τη Νίκη και οι δυο τους αγκαλιάζονται. 
1111 "Επεισόδιο 11" 5 Μαΐου 201525.9% (32.9%)[20]
Η ομάδα φεύγει για την Μπρατισλάβα όπου για πρώτη φορά θα δουν πώς είναι να αγωνίζεσαι ενάντια σε μια άλλη ομάδα. Χάνουν τον πρώτο αγώνα όπου η Νίκη, ως αρχηγός, αντί να ακολουθήσει τις οδηγίες του Χρήστου, έκανε αυτά που τη συμβούλευε η Φοίβη. Ο Χρήστος το επισημαίνει στο ημίχρονο αλλά κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου, η Φοίβη κάνει φάουλ και δεν το λέει με τη Νίκη να την καλύπτει. Αυτό κάνει έξω φρενών τον Χρήστο ο οποίος παραιτείται από προπονητής. Η αποχώρησή του και τα λόγια που τους είπε, τις κάνει να μπουν με διαφορετική ψυχολογία στο γήπεδο και στον δεύτερο αγώνα, η Νίκη συμπεριφέρεται ως κανονικός αρχηγός και παίζουν ένα καλό και τίμιο παιχνίδι, αν και στο τέλος χάνουν. Ο Χρήστος που παρακολουθεί τον αγώνα, περήφανος που έπαιξαν καλά και τίμια, επιστρέφει ζητώντας συγγνώμη στη Φοίβη, η οποία επίσης απολογείται για τη συμπεριφορά της. Η ομάδα καταφέρνει να κερδίσει τον τρίτο αγώνα, κάτι που τις κάνει ευτυχισμένες. Ο Αχιλλέας φτάνει στην Μπρατισλάβα κάνοντας έκπληξη στη Φοίβη και οι δυο τους γίνονται ζευγάρι. Εν τω μεταξύ, πίσω στην Ελλάδα, ο Θόδωρας είναι έξαλλος με τη Φρόσω που τους παράτησε για τους αγώνες. Στο ίδιο κλίμα είναι και ο Παντελής, ο οποίος μην αντέχοντας τη μητέρα του να κάνει παρέα με τις αλλοδαπές κι έπειτα από κάποια λόγια του Θόδωρα, βάζει φωτιά στο μαγαζί της Γκρέις. Ο Ρίτσαρντ έχει αναλάβει να προσέχει τον Γιάννη και την Άννα όσο η Νίκη είναι στους αγώνες ενώ η Ελίζα ψάχνει το γραφείο του Κυριάκου για να βρει πράγματα που της κρύβει. 
1212 "Επεισόδιο 12" 12 Μαΐου 201526.7% (32.7%)[21]
Η Εθνική Ομάδα συνεχίζει με τους επόμενους αγώνες της στην Μπρατισλάβα και τα πηγαίνει πολύ καλά προς έκπληξη όλων μιας και όλοι τη θεωρούσαν την πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης. Κερδίζοντας αγώνες, καταφέρνει να φτάσει στα play-off και στη συνέχεια στη διεκδίκηση του αργυρού μεταλλίου. Στον τελευταίο αγώνα εναντίον της Σλοβακίας, χάνει το αργυρό μετάλλιο με διαφορά ενός πόντου και για λίγα χιλιοστά, αλλά όλοι είναι πολύ περήφανοι για τη χάλκινη τρίτη θέση. Πίσω στην Ελλάδα, η ασφάλεια βρίσκει στοιχεία στο μαγαζί της Γκρέις ότι πρόκειται για εμπρησμό και τη ρωτάει αν υποπτεύεται κάποιον, αλλά απαντάει αρνητικά. Η Γκρέις όμως υποψιάζεται ότι ο Θόδωρας ήταν αυτός που το έκανε και βρίσκεται σε δίλημμα αν θα πρέπει να του κάνει το ίδιο. Η Ράγια την σταματάει τελευταία στιγμή ενώ ο Παντελής εξομολογείται στον Θόδωρα την πράξη του. Ο Θόδωρας αμέσως τηλεφωνεί στη Φρόσω για να τη ρωτήσει για τους αγώνες και πότε γυρνάει γιατί τα παιδιά τη χρειάζονται, ενώ είναι πολύ ευγενικός μαζί της, κάτι που την παραξενεύει. Εν τω μεταξύ, ο Παντελής έχει χάσει την αλυσίδα που φορούσε στο χέρι, την οποία βρίσκει η Γκρέις στο μαγαζί. Η Ελίζα βρίσκει τον μυστικό λογαριασμό του Κυριάκου και ο Ρίτσαρντ συνεχίζει να προσέχει τον Γιάννη και την Άννα ενόσω η Νίκη βρίσκεται στους αγώνες. 
1313 "Επεισόδιο 13" 26 Μαΐου 201523.5% (27.4%)[22]
Η Νίκη αντιμετωπίζει προβλήματα με την Άννα, η οποία έβρισε άσχημα στο σχολείο μια συμμαθήτριά της, η οποία τυχαίνει να είναι κόρη υπουργού. Αν και δε συμφωνεί με το πώς φέρθηκε η Άννα, καταλαβαίνει ότι το έκανε επειδή την έπνιγε το δίκαιο αλλά παρ'όλα αυτά της λέει να ζητήσει συγγνώμη για να λήξει το θέμα και να μπορέσει να τελειώσει τη χρονιά χωρίς να αποβληθεί. Η Άννα το κάνει αλλά στην τελετή βράβευσης, λέει μπροστά σε όλους στο μικρόφωνο, τι πραγματικά έγινε και αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά χωρίς το βραβείο της. Ο Ρίτσαρντ θέλει να γίνει πατέρας και προσπαθεί να το συζητήσει με τον Χρήστο, ο οποίος κόβει συνεχώς την κουβέντα γιατί δεν θέλει παιδί και είναι απόλυτος. Ο Ρίτσαρντ του ξεκαθαρίζει όμως ότι ένα παιδί είναι ό,τι περισσότερο θέλει στη ζωή του και θα το κάνει μόνος αν χρειαστεί. Ο Θόδωρας μιλάει στη Φρόσω για τον Παντελή χωρίς να της λέει όμως τι έκανε. Η Φρόσω το καταλαβαίνει όταν η Γκρέις της δείχνει την αλυσίδα που βρήκε στο καμμένο μαγαζί της και αναστατώνεται. Φρόσω και Θόδωρας αποφασίζουν να πάνε τον Παντελή σε ψυχολόγο, ενώ η Φρόσω προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να βοηθήσει την Γκρέις. Η Φοίβη έχει προβλήματα με έναν παπαράτσι ο οποίος έχει γίνει η σκιά της και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τον ξεφορτωθεί. Τελικά και καταφέρνει να ξεφορτωθεί τον παπαράτσι και να βγάλει λεφτά, τα οποία δίνει στη Φρόσω για την Γκρέις. 
1414 "Επεισόδιο 14" 2 Ιουνίου 201523.6%[23]
Η Νίκη δέχεται πρόταση να δουλέψει ξανά στην παλιά της εταιρεία, κάτι το οποίο δέχεται με χαρά. Φεύγοντας από το ξενοδοχείο όπου έγινε το επαγγελματικό ραντεβού, συναντά τον Χρήστο, ο οποίος της αποκαλύπτει ότι είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου μιας και η οικογένειά του έχει αλυσίδα ξενοδοχείων. Η Φρόσω έρχεται αντιμέτωπη με ομάδα νεαρών, οι οποίοι οργανώνονται για να διώξουν τους αλλοδαπούς από τη γειτονιά. Ο Παντελής, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας, παρατηρεί σαστισμένος και αργότερα, όταν τον ρωτάνε αν η Φρόσω είναι η μητέρα του, η Φρόσω τον υπερασπίζεται. Ο Θόδωρας ζητά τη βοήθεια της Νίκης ώστε να πείσει τη Φρόσω να αλλάξει γνώμη για το διαζύγιο, αλλά η Νίκη του λέει ότι η Φρόσω μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Η Φοίβη πιστεύει ότι ο Αχιλλέας κάτι της κρύβει αρνούμενη να πιστέψει ότι όλα είναι τόσο απλά και τέλεια και αρχίζει να ψάχνει τα πράγματά του. Ο Αχιλλέας της αποδεικνύει ότι δεν κρύβει τίποτα και ότι απλά την αγαπάει. Ο Κυριάκος είναι στεναχωρημένος που οι αγώνες τελείωσαν και ψάχνει να βρει ένα καινούριο άθλημα για τα κορίτσια ενώ η Ελίζα βραβεύεται από τον δήμαρχο. Χρήστος και Ρίτσαρντ ετοιμάζονται να γυρίσουν στον Καναδά με τον Χρήστο να δείχνει ότι δεν θέλει να φύγει ενώ ο Παντελής, αντί να πάει στην ομάδα περιφρούρησης, προτιμά να πάει στην πλατεία όπου παιδιά όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων παίζουν ποδόσφαιρο. 
1515 "Επεισόδιο 15" 9 Ιουνίου 201521.8% (28.5%)[10]
Η Νίκη ξεκινάει τη νέα της δουλειά στη "Red", όπου η παλιά της φίλη Νένα νιώθει να απειλείται η θέση της και οι δυο τους είναι σε κόντρα. Ένα έγκλημα ξυπνά μνήμες στη Φοίβη και θέλει να υιοθετήσει το μικρό κοριτσάκι που επέζησε της τραγωδίας. Όμως η υιοθεσία είναι δύσκολη διαδικασία, ειδικά αν η αίτηση δεν γίνεται από παντρεμένο ζευγάρι. Αχιλλέας και Φοίβη παντρεύονται και έτσι μπορούν να υιοθετήσουν το κοριτσάκι. Ο Θόδωρας κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τη Φρόσω να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, αλλάζοντας και τη στάση του απέναντι στους μετανάστες, αλλά μάταια. Καταλαβαίνοντας ότι είναι πια αργά, αποφασίζει να φύγει από το σπίτι ενώ η Φρόσω αποφασίζει να κλείσει το κομμωτήριο για πάντα. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ομοσπονδία κέρλινγκ αποφασίζει να γιορτάσει τα 40 χρόνια της με ένα πρωτάθλημα όπου θα λάβουν μέρος ομάδες κι από τις τρεις κατηγορίες. Ο Σαφέτας ενημερώνεται και αποφασίζει μαζί με την ομάδα να αποδεκτούν την πρόταση. Η Στάλω αναλαμβάνει τις ακροάσεις για την εύρεση της αναπληρωματικής παίκτριας, ενώ ο Χρήστος πρέπει να ενημερώσει τον Ρίτσαρντ ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στον Καναδά. Πριν προλάβει όμως να του πει κάτι, ο Ρίτσαρντ του ανακοινώνει ότι τον πήραν από το Υπουργείο Αθλητισμού του Καναδά και του ζήτησαν να αναλάβει Υπουργός, κάτι το οποίο αποδέκτηκε. Οι δυο τους έρχονται σε σύγκρουση ενώ ο Χρήστος του εξηγεί και τη δική του πλευρά και το πώς ζούσε όλα αυτά τα χρόνια. Μη ξέροντας τι θα κάνουν κι ενώ ο Ρίτσαρντ θα πρέπει να αναχωρήσει για τον Καναδά την επόμενη μέρα, ο Χρήστος πάει να συλληπηθεί την κυρία Οικονόμου, τη γειτόνισσά τους που έχασε τον σύζυγό της. Τη βρίσκει να κάθεται μόνη στο σαλόνι του σπιτιού της, κρατώντας ένα όπλο. Ο Χρήστος φοβάται και δεν ξέρει τι να κάνει. Ενώ κάθεται και την ακούει να εξομολογείται, ο Ρίτσαρντ φτάνει για να συλληπηθεί αλλά με το που μπαίνει στο σπίτι, η κυρία Οικονόμου αντανακλαστικά σηκώνει το όπλο ξαφνιασμένη και τον πυροβολεί. 

Δεύτερος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά είχε ανανεωθεί για δεύτερο κύκλο επεισοδίων, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει να προβάλλεται τον Ιανουάριο του 2016.[24] Τα γυρίσματα της σειράς θα γίνονταν από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως δήλωσε ο σεναριογράφος της σειράς, Γιώργος Καπουτζίδης στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, NaMaSte.[25] Λόγω όμως των πολιτικών εξελίξεων μέσα στο καλοκαίρι του 2015 και την επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων στις τράπεζες (capital control), η παραγωγή και τα γυρίσματα δεν ήταν εφικτό να γίνουν και έτσι αναβλήθηκαν για μετά το Πάσχα του 2016.[25] Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο δεύτερος κύκλος της σειράς να μην μπορεί να προβληθεί τη σεζόν 2015-16 και να μεταφερθεί στη σεζόν 2016-17. Λόγω όμως των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στο κανάλι, η σειρά πήρε αναβολή με άγνωστο το αν και πότε θα ολοκληρωθεί.

Τον Ιανουάριο του 2017, σε συνέντευξή του στο 7 Μέρες TV, ο Γιώργος Καπουτζίδης ανέφερε ότι αν και είναι δύσκολο μετά από δύο χρόνια να υπάρξει συνέχεια της σειράς, βρίσκεται σε συζητήσεις με το κανάλι ΣΚΑΪ και βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο η σειρά να συνεχίσει.[26]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έλαβε θετικές κριτικές στο συνολό της από τους τηλεκριτικούς.

Η Νάνσυ Νικολαΐδου έγραψε θετικά σχόλια για τη σειρά, λέγοντας ότι ο Καπουτζίδης εμφανίζεται πιο ώριμος, συνειδητοποιημένος και προβληματισμένος όσο ποτέ δημιουργώντας μια ιστορία την οποία αξίζει κανείς να δει. "[...]Η "Εθνική Ελλάδος" με κέρδισε και για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Γιατί ο δημιουργός της επίσης τολμά να αγγίξει το θέμα της διαφορετικότητας και να στρέψει την πένα του ενάντια στο ρατσισμό. Ενάντια στο ρατσισμό κάθε μορφής..."[1]

Ο Κοσμάς Βίδος έγραψε μετά την πρεμιέρα πως "αν και είναι νωρίς για να κρίνει κανείς το αποτέλεσμα, η πρώτη γεύση είναι αρκετά γλυκιά και μας άνοιξε την όρεξη για τη συνέχεια." Ο Βίδος αναφέρει επίσης ότι η σειρά στρέφεται σε μεγάλα κοινωνικά θέματα όπως οι οικογενειακές σχέσεις, οι αγωνίες της σύγχρονης γυναίκας και άλλα. "Το χιούμορ που διαθέτει άφθονο ο Καπουτζίδης έρχεται για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, είναι όμως αυτή τη φορά αρκετά πικρό, απόλυτα ταιριαστό με τους πικρούς καιρούς που ζούμε."[27]

Η Αφροδίτη Γραμμέλη αναφέρει μετά την πρεμιέρα ότι το πρώτο δείγμα τηλεθέασης, αν και νωρίς, είναι πολύ καλό. "Ο Καπουτζίδης έχει αποδείξει ότι έχει στόφα ταλαντούχου σεναριογράφου που δεν γράφει απλά για να υπάρχει αλλά για να πει κάτι [...]".[28]

Η Ντέπυ Γκολεμά στη στήλη της "Μέχρι κεραίας" έγραψε: "Το πρώτο επεισόδιο της σειράς "Εθνική Ελλάδος" χαρακτηρίστηκε από ένα "γεια σου" που είπαν οι τηλεθεατές. Άφησε υποσχέσεις πως θα ζήσουμε μέρες του "Παρά πέντε", αν και καταπιάνεται με εντελώς διαφορετικό θέμα. Γιώργο Καπουτζίδη γεια σου..."[29]

Η Γιώτα Σύκκα αναφέρει ότι η σειρά στα πρώτα της επεισόδια είναι μια ευχάριστη έκπληξη από τον τρόπο που χειρίζεται ο σεναριογράφος το θέμα της Χρυσής Αυγής. "Ο τρόπος που χειρίζεται ο σεναριογράφος-ηθοποιός τη Χ.Α. δεν είναι ο αναμενόμενος. Είναι εύκολο, ειδικά στην τηλεόραση, να παριστάνεις τον χρυσαυγίτη σαν έναν κτηνώδη τύπο. Πιο δύσκολο όμως είναι να δείξεις τον ψυχισμό του και τις αιτίες που τον οδηγούν εκεί. [...] Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τη συνέχεια της σειράς. Η τηλεόραση άλλωστε έχει δείξει πολλές φορές πως μπορεί να αλλοιώσει μέσα από την υπερβολή ακόμη και τις καλές της στιγμές. Εχει όμως ενδιαφέρον ο τρόπος που παρουσιάζει τις δύο οικογένειες ο σεναριογράφος. Την άτολμη μάνα, με τον περιφρονητικό σύζυγο και τον αμίλητο γιο, σε ένα σπίτι που δεν μιλάνε μεταξύ τους, όμως το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται. Ο τρόπος που αγγίζει χωρίς να κραυγάζει την αναπηρία στη δεύτερη οικογένεια, τη διαφορετικότητα, επίσης την ομοφυλοφιλία πέρα από τη συνηθισμένη καρικατούρα που βλέπουμε στην τηλεόραση."[30]

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόψιμο σκηνής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την προβολή του έβδομου επεισοδίου της σειράς στην Κύπρο, το κυπριακό κανάλι Mega έκοψε τη σκηνή όπου ο χαρακτήρας του Γιώργου Καπουτζίδη δέχεται ομοφοβική επίθεση, όταν άγνωστοι γράφουν στην πόρτα του σπιτιού του έναν χυδαίο χαρακτηρισμό σχετικά με τη σεξουαλική του ταυτότητα.[31] Το κανάλι δικαιολόγησε το κόψιμο της σκηνής με βάση την αυστηρή νομοθεσία που υπάρχει στο νησί σχετικά με την οικογενειακή ζώνη λέγοντας: "Είναι ιδιαίτερα αυστηρή η νομοθεσία στην Κύπρο για τα ανήλικα παιδιά και την οικογενειακή ζώνη και θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης. Το Mega είναι κατά του ρατσισμού και του bullying και όπως μπορείτε να δείτε μέσα από τις εκπομπές μας, προωθούμε την ισότητα των ανθρώπων. Αν υπάρξει προβολή εκτός οικογενειακής ζώνης, εννοείται ότι η σκηνή θα παίξει κανονικά."[32]

Τα δημοσιεύματα ήθελαν τον Καπουτζίδη να είναι δυσαρεστημένος με την απόφαση του κυπριακού καναλιού,[33] ενώ την απάντησή της στην ανακοίνωση του καναλιού περί λογοκρισίας έδωσε και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης αναφέροντας: "Η Αρχή σε καμία περίπτωση δεν ασκεί λογοκρισία και δεν παρεμβαίνει προληπτικά στο έργο και στις αποφάσεις των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, όπως δεν παρενέβη και ούτε είχε οποιανδήποτε ανάμειξη στην απόφαση του τηλεοπτικού οργανισμού MEGA για αφαίρεση της υπό συζήτηση σκηνής… Ως εκ τούτου, όταν ένα πρόγραμμα περιλαμβάνει σκηνή ή σκηνές ακατάλληλες για ανήλικους, οι τηλεοπτικοί οργανισμοί έχουν την επιλογή να κρίνουν και να αποφασίσουν κατά πόσο θα το μεταδώσουν εντός οικογενειακής ζώνης, εφόσον έχουν προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις, ή εκτός οικογενειακής ζώνης, χωρίς οποιεσδήποτε τροποποιήσεις."[34]

Την δική του απάντηση σχετικά με το θέμα έδωσε ο ίδιος ο Καπουτζίδης σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Down Town" λέγοντας ότι ούτε εκνευρίστηκε αλλά ούτε και έγινε "έξαλλος" όπως γράφτηκε. Ο ίδιος αναφέρει: "Δεν επικοινώνησα καν με το Mega Κύπρου! Μίλησα με το Mega Ελλάδος, λίγες μέρες μετά, και έμαθα ότι εκείνοι ζήτησαν από την παραγωγή μας μία κόπια χωρίς αυτή τη σκηνή, με τη φοβερή και τρομερή ζωγραφιά. Κι ο λόγος ήταν, σε περίπτωση που παίξει κάποια στιγμή η "Εθνική Ελλάδος" επανάληψη σε κάποια απογευματινή ώρα, να μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρξει πρόβλημα από το ραδιοτηλεοπτικό. Επομένως, το Mega Ελλάδος έδωσε στο Mega Κύπρου την κόπια με την κομμένη σκηνή, γνωρίζοντας ότι η σειρά στην Κύπρο προβάλλεται σε απογευματινή ώρα, στις 19.30. Εκεί η νομοθεσία και τα πρόστιμα είναι πολύ πιο αυστηρά. Επομένως, δεν έκοψε το Mega Κύπρου τη σκηνή...Αυτή είναι η αλήθεια." Συνέχισε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη σκηνή και το κόψιμό της θα γίνει η αιτία να ξεκινήσει μια υγιής κουβέντα για το θέμα της ομοφυλοφιλίας και του bullying στην Κύπρο ενώ δεν κατηγόρησε το κανάλι για το κόψιμο της σκηνής αλλά τον κακό προγραμματισμό. Ευχήθηκε το κανάλι να μεταφέρει τη σειρά σε πιο κατάλληλη ώρα μετάδοσης, ώστε τα επεισόδια να μπορούν να προβάλλονται ολόκληρα επισημαίνοντας: "Ό,τι γράφω, ακόμα και να είναι σκληρό, δεν το γράφω για να προσβάλω κάποιον. Θα ήθελα, λοιπόν, να με εμπιστευθεί το κυπριακό κοινό και να ακούσει την ιστορία μου. Ολόκληρη!"[35]

Κοινωνικά μηνύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σειρά θίγονται ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη Ελλάδα όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός κάθε μορφής,[1][30] είτε αυτός έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία[33], είτε με την ξενοφοβία[30]. Επίσης βλέπουμε στη σειρά να θίγεται το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, οι προσωπικές ήττες και το πάγωμα των ονείρων, αλλά και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.[36] Σε μια Ελλάδα της κρίσης, θίγεται επίσης το θέμα μιας σύγχρονης γυναίκας η οποία είναι μητέρα δύο παιδιών, αλλά δεν μπορεί να βρει δουλειά όσο και αν προσπαθεί και είναι διατεθειμένη να εργαστεί.[27]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς, ο Καπουτζίδης θέλησε να αποδώσει φόρο τιμής στην ηθοποιό Ειρήνη Κουμαριανού, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιανουαρίου 2013 και είχε υποδυθεί τη γιαγιά του στην προηγούμενη δουλειά του, "Στο Παρά 5".[37] Όταν η Νίκη (Σμαράγδα Καρύδη) είδε τη φωτογραφία της ηθοποιού στο σπίτι του Χρήστου (Γιώργος Καπουτζίδης), τον ρώτησε ποια είναι και ο Χρήστος της απάντησε ότι είναι η γιαγιά του η Ειρήνη, η οποία ζει στον Καναδά.[38]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Νικολαΐδου, Νάνσυ (15 Ιανουαρίου 2015). «Η αποθεωτική κριτική της Νάνσυς Νικολαΐδου στη σειρά "Εθνικής Ελλάδος"!». TV Nea. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  2. «Εθνική Ελλάδος: Απόψε η πρεμιέρα». ZappIt. 13 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015. 
  3. 3,0 3,1 Λυσσέας, Χρήστος (13 Ιανουαρίου 2015). «"Εθνική Ελλάδος": Απόψε η πρεμιέρα της νέας σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη». Faysbook. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015. 
  4. 4,0 4,1 «Εθνική Ελλάδος: Δείτε σήμερα (9/6/2015) στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν». Happy TV. 9 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015. 
  5. Γεωργίου, Άντρια (10 Ιουνίου 2015). «Εθνική Ελλάδος: Πώς σχολιάστηκε το φινάλε της σειράς από τους τηλεκριτικούς». Antennes. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Απίστευτο! Το Εθνική Ελλάδος κόβεται - Το οργισμένο post της Κωνσταντίνας Μιχαήλ». Follow Me. 5 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2016. 
  7. 7,0 7,1 Λαζαρίδου, Αστερώπη (17 Φεβρουαρίου 2015). «Τα μυστικά της Εθνικής Ελλάδος». Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  8. «Βρήκαμε το τραγούδι των τίτλων της νέας σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη "Εθνική Ελλάδος"!». Get Greek Music. 14 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015. 
  9. 9,0 9,1 Πασχαλίδης, Γιώργος (14 Ιανουαρίου 2015). «Tα καθαρά νούμερα τηλεθέασης (σύνολο/15-44),Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015». TV Nea. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2015. 
  10. 10,0 10,1 «Οι νικητές και οι χαμένοι της Τρίτης». Yupiii. 10 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015. 
  11. «Τι νούμερα έκανε η "Εθνική Ελλάδος";». Yupiii. 21 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2015. 
  12. Πασχαλίδης, Γιώργος (28 Ιανουαρίου 2015). «Έπεσε η Εθνική Ελλάδος του MEGA (καθαρά νούμερα τηλεθέασης)». TV Nea. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2015. 
  13. Κωνσταντίνου, Κώστας (4 Φεβρουαρίου 2015). «Εθνική Ελλάδος: Τα νούμερα τηλεθέασης και τα... δάκρυα». Must. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2015. 
  14. «AGB: Τι νούμερα τηλεθέασης έκανε χτες η "Εθνική Ελλάδος"». Opinion Post. 18 Φεβρουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2015. 
  15. «Η prime-time της Τρίτης "ανήκει" στο Mega. Τι νούμερα τηλεθέασης σημείωσε η Εθνική Ελλάδος». Tora Tora. 25 Φεβρουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2015. 
  16. «AGB: Τι τηλεθέαση έκανε το χτεσινό επεισόδιο της "Εθνικής Ελλάδος"». Opinion Post. 4 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  17. Πρίφτης, Αλέξανδρος (18 Μαρτίου 2015). «Απογειώθηκε χθες η "Εθνική Ελλάδος", κατακτώντας το 50% στους πίνακες τηλεθέασης: Τι έκαναν τα υπόλοιπα κανάλια;». People. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2015. 
  18. «Ημερήσιο Τηλεβαρόμετρο - Top 10». Nielsen Audience Measurement. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015. 
  19. Μελάς, Γρηγόρης (29 Απριλίου 2015). «Ο Λαζόπουλος… τα έσπασε!». NewsIt. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2015. 
  20. Αρτσίτας, Κωνσταντίνος (6 Μαΐου 2015). «Υψηλά νούμερα για την Τατιάνα Στεφανίδου και την "Εθνική Ελλάδος"». Must. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  21. Σκρομπόλας, Γιώργος (13 Μαΐου 2015). «Τηλεθέαση: Η Εθνική Ελλάδος κρατάει το κοινό της». ZappIt. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2015. 
  22. «Τα νούμερα τηλεθέασης της "Εθνικής Ελλάδος"». Gossip TV. 27 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2015. 
  23. «AGB: Αυτά είναι τα προγράμματα της Τρίτης που "σάρωσαν" σε τηλεθέαση». Opinion Post. 3 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  24. «"Εθνική Ελλάδος": Με το ζόρι η συνέχεια». Gossip TV. 7 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015. 
  25. 25,0 25,1 Καρτσάκη, Κάλλια (2 Οκτωβρίου 2015). «Γιώργος Καπουτζίδης: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους λόγους που οδήγησαν στο «πάγωμα» της "Εθνικής Ελλάδος"». People Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2015. 
  26. Χρήστου, Παύλος (9 Ιανουαρίου 2017). «Γιώργος Καπουτζίδης: Θα συνεχίσει την «Εθνική Ελλάδος» στον ΣΚΑΪ;». People Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017. 
  27. 27,0 27,1 Βίδος, Κοσμάς (21 Ιανουαρίου 2015). «Η κριτική του Κοσμά Βίδου για τις νέες σειρές του Mega». Spiro Spero. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  28. Γραμμέλη, Αφροδίτη (14 Ιανουαρίου 2015). «Νέες σειρές, νέος αέρας». Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  29. Γκολεμά, Ντέπυ (19 Ιανουαρίου 2015). «ΔΤί έγραψε η Ντέπυ Γκολεμά για την Εθνική Ελλάδος. TV Nea. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  30. 30,0 30,1 30,2 Σίκκα, Γιώτα (7 Φεβρουαρίου 2015). ««Εθνική Ελλάδος», η ευχάριστη έκπληξη από τον Γιώργο Καπουτζίδη». Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  31. «Λογοκρισία: Το κόψιμο σε σκηνή της Εθνικής Ελλάδος και η αντίδραση του Γιώργου Καπουτζίδη». People. 9 Μαρτίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  32. Βασιλείου, Κωνσταντίνα (10 Μαρτίου 2015). «Εθνική Ελλάδος Vs Εθνική Κύπρου: 1-0». People. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  33. 33,0 33,1 «ΔΕΙΤΕ ποια είναι η σκηνή που "κόπηκε" από το "Εθνική Ελλάδος"». Star. 10 Μαρτίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  34. «Ακατάλληλη η σκηνή που «κόπηκε» από την «Εθνική Ελλάδος» - τι απαντά ο Καπουτζίδης». Star. 22 Μαρτίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  35. Πρίφτης, Αλέξανδρος (23 Μαρτίου 2015). «Ο Γιώργος Καπουτζίδης ξεκαθαρίζει το θέμα της λογοκρισίας της gay σκηνής στην Κύπρο: Σε ποιον ρίχνει την ευθύνη;». People. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  36. Λαζαρής, Θεοδόσης (14 Ιανουαρίου 2015). «Οι πρώτες αντιδράσεις για την "Εθνική Ελλάδος"». Pathfinder. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  37. Λοβέρδου, Μυρτώ (25 Ιανουαρίου 2015). «Πέθανε η γιαγιά Σοφία του "παρά πέντε", Ειρήνη Κουμαριανού». Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  38. «Ο Γιώργος Καπουτζίδης έβαλε την Ειρήνη Κουμαριανού στην Εθνική Ελλάδος!». Gossip TV. 4 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]