Εδμόνδος Φυρστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εδμόνδος Φυρστ
Γέννηση1867
Θάνατος1  Νοεμβρίου 1947
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός
ΣύζυγοςΕλένη Φυρστ

Ο Εδμόνδος Φυρστ (1863 ή 1867-1947) ήταν Έλληνας δραματικός ηθοποιός βαυαρικής καταγωγής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1863[1] ή το 1867, από μητέρα Ελληνίδα, καλής οικογένειας της Σμύρνης, και Γερμανό πατέρα, καθηγητή ξένων γλωσσών, ο οποίος μετακόμισε από την Σμύρνη στην Αθήνα το 1877. Ο πατέρας Φυρστ δεν ενέκρινε την κλίση του γιου του προς το θέατρο και, για να τον απομακρύνει, φρόντισε να τον διορίσει υπάλληλο στους Θεσσαλικούς Σιδηροδρόμους. Μόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Εδμόνδος Φυρστ μπόρεσε να εκπληρώσει το όνειρό του. Ανέβηκε πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή σε ηλικία 21 ετών, το 1888 ή 1889, όπου και εργάσθηκε με τους τότε σπουδαίους θιάσους της Αθήνας Ν. Καρδοβίλη και Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου μέχρι το 1890. Από εκείνο το έτος και μέχρι το 1901 όπου προσλήφθηκε από το Βασιλικό Θέατρο (Ελλάδα) (Αθήνα), συνεργάσθηκε με το θίασο των αδελφών Ταβουλάρη. Το 1894 νυμφεύτηκε την κόρη του Διονυσίου Ταβουλάρη, Ελένη, με την οποία και πρωταγωνίστησε στο Βασιλικό Θέατρο (Ελλάδα) στον "Φάουστ" του Γκαίτε, "Αμαξά Ένσελ" του Χάουπτμαν, "Οιδίπους τύραννος" του Σοφοκλή, "Φαύστα και Νικηφόρος Φωκάς" του Δ. Βερναρδάκη, "Οθέλλος" του Σαίξπηρ, "Βουλιαγμένη καμπάνα" του Χάουπτμαν, "Ο χρηματιστής" του Μιρμπώ, "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, κ.ά..
Μετά όμως το κλείσιμο του θεάτρου αυτού σχημάτισε κατά καιρούς δικούς του θιάσους με πρωταγωνίστριες τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κυβέλη Θεοδωρίδου και τη Ροζαλία Νίκα.

Ο Εδμόνδος Φυρστ διέπρεψε κυρίως σε δραματικούς και τραγικούς ρόλους και ιδιαίτερα τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, τον "Λουδοβίκο ΙΑ΄" του Δελαβίνι, στο "Φτωχόκοσμο" του Ντοστογιέφσκι, το "Χαλασμένο σπίτι" του Σπύρου Μελά, κ.ά. Μέχρι πριν το τέλος της ζωής του εμφανιζόταν έκτακτα σε διάφορες καλλιτεχνικές παραστάσεις. Πέθανε από πνευμονική συμφόρηση στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου 1947 και κηδεύτηκε από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση.[2] Κατέλιπε 3 γιους, τον Γουλιέλμο, τον Διονύσιο και τον Αλέξανδρο.[2]

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1929 ο Εδμόνδος Φυρστ συμμετείχε ως πρωταγωνιστής στην ελληνική κινηματογραφική ταινία "Η Μπόρα" των Δημήτρη Γαζιάδη και Παύλου Νιρβάνα, ένα ερωτικό δράμα, μαζί με τους Περικλή Χριστοφορίδη, Αλίκη Ιερωνύμου και Δημήτρη Τσακίρη.

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1962 προς τιμή του Εδμόνδου Φυρστ, το θέατρο Σαμαρτζή μετονομάστηκε σε θέατρο Φυρστ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ. ΚΔ΄, σελ.275 (Π. Α. Καλογερίκος).
  • Σπανδωνής, Νικόλαος Ι. Εδμόνδος Φυρστ (Οι καλλιτέχναι μας). Εν Αθήναις: Τυπ. Καλλιτεχνικής Επιθεωρήσεως, 1911.
  1. Η νεκρολογία του στην εφημερίδα "Εμπρός", αναφέρει ότι ήταν 84 ετών το 1947.
  2. 2,0 2,1 "Εδμόνδος Φυρστ", Εμπρός, φύλλο 2ας Νοεμβρίου 1947, [efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=56184&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiARyASdASZASbAScAAi&CropPDF=0 σελ. 5] (μέσω ΕΒΕ).