Εβίτα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εβίτα (Ταινία))
Εβίτα
ΣκηνοθεσίαΆλαν Πάρκερ
ΠαραγωγήΆλαν Πάρκερ, Ρόμπερτ Στίγκγουντ, Άντριου Βάνια
ΣενάριοΤιμ Ράις, Άλαν Πάρκερ, Όλιβερ Στόουν
Βασισμένο σεEvita
ΠρωταγωνιστέςΕύα: Μαντόνα,
Τσε: Αντόνιο Μπαντέρας,
Περόν: Τζόναθαν Πράις,
Μαγκάλντι: Τζίμι Νέιλ
ΜουσικήΆντριου Λόιντ Βέμπερ
ΦωτογραφίαΝταριούς Χοντζί
ΜοντάζΤζέρι Χάμπλινγκ
ΕνδυματολόγοςPenny Rose
Εταιρεία παραγωγήςHollywood Pictures και Cinergi Pictures
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 25 Δεκεμβρίου 1996
Country flag 7 Φεβρουαρίου 1997
Διάρκεια134 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλική

Η ταινία Εβίτα αποτελεί μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου μιούζικαλ των Άντριου Λόιντ Βέμπερ (μουσική) και Τιμ Ράις (στίχοι) και σκηνοθετήθηκε από τον Άλαν Πάρκερ. Πρωταγωνιστούν οι Μαντόνα, Αντόνιο Μπαντέρας και Τζόναθαν Πράις. Το μιούζικαλ βασίζεται στα γεγονότα που συνδέθηκαν με την άνοδο στην εξουσία του Χουάν Περόν στην Προεδρία της Αργεντινής και στο ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτά η δεύτερη σύζυγός του, Εύα Περόν. Η τελευταία, εκτός από Πρώτη Κυρία της Αργεντινής, έλαβε τον τίτλο του «πνευματικού ηγέτη» της χώρας και ήταν τόσο λαοφιλής που έμεινε στην ιστορία με το χαϊδευτικό της όνομα: «Εβίτα».


Η ταινία έτυχε θερμής υποδοχής από τους κριτικούς και προτάθηκε για πέντε βραβεία Όσκαρ. Τελικά κέρδισε αυτό του Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «You Must Love Me». Επίσης προτάθηκε για πέντε Χρυσές Σφαίρες και κέρδισε τις τρεις: Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία ή Μιούζικαλ, Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού («You Must Love Me») και Καλύτερης Ηθοποιού σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ (Μαντόνα).


Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νεαρή και άσημη Εύα Ντουάρτε, ξεκινά από την επαρχιακή πόλη της για το Μπουένος Άιρες με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Χρησιμοποιεί μια σειρά εραστών για αν ανέλθει βήμα προς βήμα κοινωνικά και να γίνει πετυχημένη ηθοποιός του κινηματογράφου και του ραδιοφώνου. Σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση γνωρίζει τον υψηλόβαθμο στρατιωτικό Χουάν Περόν και τον βοηθά σε μια ταραγμένη πολιτικά εποχή να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα της Αργεντινής. Χάρις στις φιλανθρωπίες και για τη φυσική της απέχθεια προς την αριστοκρατική τάξη γίνεται ιδιαίτερα αγαπητή από τον απλό λαό που τη θεωρεί αγία, παρά τα όποια ατοπήματα της ζωής και της πολιτικής της καριέρας. Εκείνη συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο του συζύγου της μέχρι το θάνατό της, το 1952, σε ηλικία 33 ετών.

Αφηγητής του έργου είναι ένας νεαρός με το όνομα «Τσε», ένας χαρακτήρας βασισμένος σε υπαρκτή ιστορική προσωπικότητα, τον Αργεντίνο Τσε Γκεβάρα. Δεν υπάρχει ωστόσο, ιστορική απόδειξη πως η Εύα Περόν συναντήθηκε ποτέ με τον Γκεβάρα, η εμφάνισή του σαν χαρακτήρα είναι καθαρά συμβολική και προσωποποιεί τον ανώνυμο Αργεντίνο πολίτη. Σε όλο το έργο ο Τσε είναι αυτός που αντιμετωπίζει πότε με χιούμορ και πότε με ελαφρά ειρωνεία της πράξεις της Εύας, κατά την άνοδό της στην κοινωνική κλίμακα. Στο τέλος του έργου, οι δύο χαρακτήρες συναντώνται σε ένα όνειρο και έρχονται αντιμέτωποι ιδεολογικά, ενώ χορεύουν βαλς.

Τα Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Requiem for Evita - (Ρέκβιεμ για την Εβίτα) - Χορωδία - Ένα Ρέκβιεμ τραγουδισμένο στα λατινικά από τους θεατές ενός κινηματογράφου, μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Εύας.
  • Oh, What a Circus - (Ω, Μα τι Τσίρκο) - Τσε & Εύα - Διακωμώδηση της υστερικής θλίψης που χτύπησε τους Αργεντινούς μετά το θάνατο της Εύας.
  • On This Night of a Thousand Stars - (Αυτή τη Νύχτα με τα Χίλια Άστρα) - Μαγκάλντι - Ερωτικό τραγούδι.
  • Eva And Magaldi / Eva Beware Of The City - (Εύα και Μαγκάλντι / Εύα, Φυλάξου από την Πόλη) - Μαγκάλντι, Εύα, Τσε και η οικογένεια της Εύας - Γνωριμία με τη νεαρή φιλόδοξη Εύα, που εκβιάζει έναν τραγουδιστή του τανγκό να την πάρει μαζί του στο Μπουένος Άιρες.
  • Buenos Aires - (Μπουένος Άιρες) - Εύα - Η Εύα τραγουδά τις ελπίδες και τα όνειρά της φτάνοντας στη μεγάλη πόλη.
  • Another Suitcase in Another Hall - (Άλλη μια Βαλίτσα σε άλλο ένα Χωλ) - Εύα - Η Εύα εκφράζει την απόγνωσή της όταν ανακαλύπτει πως ο Μαγκάλντι είναι παντρεμένος με παιδί κι αναρωτιέται τι θα απογίνει. (Στο θεατρικό μιούζικαλ το κομμάτι αυτό τραγουδιέται παρακάτω από την ερωμένη του Περόν.)
  • Goodnight And Thank You - (Καληνύχτα κι Ευχαριστώ) - Εύα, Τσε και Εραστές - Ο Τσε αφηγείται το πως η Εύα ανέβηκε κοινωνικά συνάπτοντας δεσμούς με διάφορους άντρες, τους οποίους και περιπαίζουν μαζί.
  • The Lady's Got Potential - (Η Κυρία Έχει Δυνατότητες) - Τσε - Ο Τσε αφηγείται το πως η Εύα έγινε γνωστή ηθοποιός και για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1943. Το νούμερο αυτό στο θέατρο αντικαταστάθηκε από το The Art Of The Possible, αλλά η ταινία περιλαμβάνει και τα δύο κάπως παραλλαγμένα.
  • The Art Of The Possible - (Η Τέχνη του Πραγματοποιήσιμου) - Περόν, Στρατηγοί, Εύα και Τσε.
  • I’d Be Surprisingly Good For You - (Θα Ήμουν Απροσδόκητα Καλός/Καλή για Σένα) - Περόν & Εύα - Η πρώτη συνάντηση του ζεύγους σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση.
  • Hello And Goodbye - (Γεια και Αντίο) - Εύα - Η Εύα διώχνει τη νεαρή ερωμένη του Περόν.
  • Another Suitcase in Another Hall - (Άλλη μια Βαλίτσα σε άλλο ένα Χωλ) - Ερωμένη - Το νεαρό κορίτσι εκφράζει την απόγνωσή της που εξαναγκάζεται να φύγει. Στην ταινία τραγουδά απλώς ένα στίχο μιας και το τραγούδι έχει ήδη πει η Εύα, αλλά στο θεατρικό μιούζικαλ τραγουδιέται εδώ ολόκληρο.
  • Peron's Latest Flame - (Το Τελευταίο φλερτ του Περόν) - Τσε, Μέλη της υψηλής κοινωνίας και ο Στρατός - Ο κοινωνικός περίγυρος αποδοκιμάζει με ιδιαίτερη σκληρότητα την προσπάθεια της Εύας να ανέβει κοινωνικά, τη στιγμή που είναι πολύ ταπεινής καταγωγής.
  • A New Argentina - (Μια Νέα Αργεντινή) - Εύα & Λαός - Από τη ραδιοφωνική της εκπομπή η Εύα ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία του Περόν, και παράλληλα τον αποθαρρύνει από το να τα παρατήσει μπροστά στον κίνδυνο επικείμενης δολοφονίας του.
  • On The Balcony Of The Casa Rosada – (Στο Μπαλκόνι της Κάζα Ροζάδα) - Περόν - Ο νικητήριος λόγος του Περόν.
Η Μαντόνα ως Εβίτα στην ομώνυμη ταινία.
  • Don't Cry For Me Argentina - (Μην Κλαις για Μένα Αργεντινή) - Εύα - Ο λόγος της Εύας από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου προς τα πλήθη.
  • High Flying, Adored - (Πετώντας Ψηλά, Λατρεμένη) - Τσε & Εύα - Η Εύα χορεύει στον επίσημο χορό, ενώ εξετάζεται το τίμημα της επιτυχίας.
  • Rainbow High - (Ψηλά ως το Ουράνιο Τόξο) - Εύα & οι φροντιστές της - Η Εύα επιμένει στη σημασία της προσεγμένης, ακριβής και φανταχτερής εμφάνισης στο να δημιουργεί εντυπώσεις και να γίνεται αρεστή στο λαό.
  • Rainbow Tour - (Η Τουρνέ του Ουράνιου Τόξου) - Τσε, Περόν και οι συνεργάτες του - Η παρουσίαση της τουρνέ της Εύας στην Ευρώπη.
  • The Actress Hasn't Learned The Lines (You'd Like To Hear) - (Η Ηθοποιός Δεν Έμαθε Τις Ατάκες που θα Θέλατε να Ακούσετε) - Εύα & Τσε - Η Εύα αρνείται να ενσωματωθεί στο περιβάλλον της υψηλής αριστοκρατίας, ενώ ο Τσε της θυμίζει πως ο λαός πεινάει.
  • And The Money Kept Rolling In (And Out) - (Και τα Χρήματα στο Ταμείο Συνέχισαν να Μπαίνουν και να Βγαίνουν) - Τσε - Ο Τσε αφηγείται το αμφιλεγόμενο φιλανθρωπικό έργο της Εύας.
  • Partido Feminista - (Φεμινιστικό Κόμμα) - Εύα - Άλλος ένας λόγος της Εύας, που εμφανίζεται μόνο στην ταινία.
  • She Is A Diamond - (Είναι Ένα Διαμάντι) - Περόν και Στρατηγοί - Οι στρατηγοί του Περόν εναντιώνονται στην ιδέα να γίνει η Εύα αντιπρόεδρος, αλλά ο Περόν τους αντικρούει. Ωστόσο αποκαλύπτει πως η υγεία της είναι πολύ εύθραυστη.
  • Santa Evita - (Αγία Εβίτα) - Χορωδία - Ο λαός βλέπει την Εύα σαν σύγχρονη αγία, ενώ εκείνη καταρρέει. Ταυτόχρονα στους δρόμους ξεσπούν συμπλοκές.
  • Waltz For Eva And Che - (Βαλς για την Εύα και τον Τσε) - Εύα & Τσε - Η ιδεολογική αντιπαράθεση των δύο χαρακτήρων σχετικά με το έργο της Εβίτας.
  • Eva's Sonnet / Your Little Body's Slowly Breaking Down - (Το σονέτο της Εύας / Το Μικρό σου Σώμα Σιγά Σιγά Καταρρέει) - Περόν & Εύα - Η Εύα δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει παρά την άσχημη κατάσταση της υγείας της.
  • You Must Love Me - (Νομίζω πως με Αγαπάς) - Εύα - (Γράφτηκε για την ταινία και αργότερα προστέθηκε στη θεατρική παράσταση.) Η Εύα στο τέλος της ζωής της αντιλαμβάνεται πως ο Περόν την αγαπά αληθινά γιατί είναι αυτή που είναι κι όχι για όσα μπορεί να προσφέρει στην πολιτική του καριέρα.
  • Eva's Final Broadcast - (Η Τελευταία Μετάδοση της Εύας) - Εύα - Η Εύα, βαριά άρρωστη, ανακοινώνει στο λαό πως αποχωρεί από την πολιτική και ορκίζεται αιώνια αγάπη.
  • Latin Chant - (Ψαλμός στα Λατινικά) - Χορωδία
  • Lament - (Μοιρολόι) - Εύα & Τσε - Η Εύα ανακαλεί τη ζωή της και πεθαίνει, με τον Τσε να την αποχαιρετά για πάντα.


Η Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντόνιο Μπαντέρας ως Τσε στην ταινία «Εβίτα».
Ηθοποιός Χαρακτήρας
Μαντόνα Εύα Ντουάρτε - Περόν
Αντόνιο Μπαντέρας Τσε
Τζόναθαν Πράις Χουάν Περόν
Τζίμι Νέιλ Αγκουστίν Μαγκάλντι
Αντρέα Κορρ Νεαρή Ερωμένη
Τζούλιαν Λίτμαν Χουάν (αδερφός Εύας)

Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σε κάποιο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons» με τον τίτλο ("The President Wore Pearls"), η πλοκή μοιάζει ελαφρά με το μιούζικαλ και περιλαμβάνει παρωδίες τραγουδιών όπως το "Don't cry for me, kids of Springfield," μια παρωδία του "Don't cry for me Argentina.". Στους τίτλους τέλους εμφανίζεται η σημείωση: «Με τη συμβουλή των δικηγόρων μας, δεν έχουμε ποτέ ακούσει για κάποιο μιούζικαλ βασισμένο στη ζωή της Εύας Περόν».
  • Στο Waltz For Eva And Che - (Βαλς για την Εύα και τον Τσε) η Εύα προτρέπει τον Τσε να φύγει και να κάνει επανάσταση σε κάποιο άλλο ταραγμένο μέρος: So go, if you're able / To somewhere unstable / And stay there / Whip up your hate / In some tottering state / But not here, dear / Is that clear, dear? . Με τα λόγια αυτά γίνεται αναφορά στο ρόλο του Τσε Γκεβάρα στην Κούβα του Κάστρο.
  • Η Μαντόνα έλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο αφού έγραψε ένα μεγάλο γράμμα στο σκηνοθέτη Άλαν Πάρκερ. Συνοδεύτηκε από μια κόπια του βιντεοκλίπ της για το τραγούδι "Take A Bow" που σκηνοθετικά τοποθετείται στις δεκαετίες του ’40 και ’50.
  • Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Άλαν Πάρκερ, κάνει ένα μικρό πέρασμα από την ταινία υποδυόμενος έναν οργισμένο σκηνοθέτη.
  • Η ταινία κατέχει το ρεκόρ αλλαγής κουστουμιών για την πρωταγωνίστρια. Η Μαντόνα φόρεσε 85 κοστούμια, 39 καπέλα, 45 ζευγάρια παπούτσια και 56 ζευγάρια σκουλαρίκια. Όλα ήταν βασισμένα σε πραγματικά ενδύματα της Εύας Περόν, μερικά από τα οποία φυλάγονται ακόμη και σήμερα στην Αργεντινή. Το προηγούμενο ρεκόρ αλλαγής κοστουμιών ανήκε στην ηθοποιό Ελίζαμπεθ Τέιλορ για την ταινία «Κλεοπάτρα».

Υποψηφιότητες & Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βραβεία Όσκαρ: Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού (You Must Love Me). Υποψήφιο σε 4 ακόμη κατηγορίες.
  2. National Board of Review - Top Ten Films of the Year (1996).
  3. Βραβεία BAFTA: Βραβείο Καλύτερης Μουσικής για ταινία. Υποψήφιο σε 7 ακόμη κατηγορίες.
  4. Χρυσές Σφαίρες: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για Κωμωδία ή Μιούζικαλ, Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού (You Must Love Me), Καλύτερης Ηθοποιού για Κωμωδία ή Μιούζικαλ. Υποψήφιο σε 2 ακόμη κατηγορίες.
  5. Βραβεία Satellite: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για Κωμωδία ή Μιούζικαλ, Βραβείο Ξεχωριστού Πρωτότυπου Τραγουδιού (You Must Love Me), Βραβείο Σχεδιασμού Κοστουμιών.

Διαβάστε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]