Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΕΣΚΓ)
Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας
Sozialistische Einheitspartei Deutschlands
Ίδρυση1946
Διάλυση16 Δεκεμβρίου 1989
Συγχώνευση τωνΚομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία)
ΔιάδοχοςΚόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού
ΕφημερίδαNeues Deutschland
Πτέρυγα νεολαίαςΕλεύθερη Γερμανική Νεολαία
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός
Διεθνής προσχώρησηΚομινφόρμ
Σημαία κόμματος
Πολιτικό σύστημα Ανατολικής Γερμανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας (ΕΣΚΓ) (γερμανικά: Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, SED) ήταν το κυβερνών-κομμουνιστικό-κόμμα της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας από την ίδρυση του μέχρι το Μάρτιο του 1990.[1]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΣΚΓ ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου 1946,[2] στον ανατολικό τομέα της-κατεχόμενης από τους συμμάχους-Γερμανίας, από τη συγχώνευση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας. Έχοντας την υποστήριξη και των Σοβιετικών δημιούργησε μαζί με άλλα πολιτικά κόμματα της ΓΛΔ και μαζικές οργανώσεις των πολιτών έναν ευρύτατο συνασπισμό που ονομάστηκε Εθνικό Μέτωπο της Δημοκρατικής Γερμανίας, ο οποίος είχε σαφή σοσιαλιστικό προσανατολισμό και κυριάρχησε στα πολιτικά δρώμενα της χώρας για τέσσερις δεκαετίες.

Τα γεγονότα του 1989 και μετά την ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθινόπωρο του 1989, η κρίση που είχε ξεσπάσει στα ανατολικά καθεστώτα επηρέασε αναπόφευκτα και τη ΓΛΔ. Ο ΓΓ του κόμματος Έριχ Χόνεκερ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση,[3] όπως έγινε αργότερα και με όλα τα μέλη της ΚΕ και του ΠΓ. Ταυτόχρονα αφαιρέθηκε από το ΕΣΚΓ ο κυρίαρχος ρόλος του στην πολιτική ζωή της χώρας, που πήγαζε από το σύνταγμα της ΓΛΔ. Το Δεκέμβριο του 1989 αποφασίστηκε να αλλάξει η ονομασία του σε Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας-Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (SED/PDS). Με αυτήν την ονομασία κατέβηκε στις εκλογές του Μαρτίου του 1990, τις τελευταίες εκλογές πριν από την επανένωση. Αμέσως μετά άλλαξε ξανά την ονομασία του, κρατώντας το ένα συνθετικό, δηλαδή Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (Partei des Demokratischen Sozialismus) συμμετέχοντας στο πολιτικό σκηνικό της ενωμένης-πλέον-Γερμανίας αποκηρύσσοντας όμως και το παρελθόν του και τη μαρξιστική-λενινιστική του θεωρία. Ωστόσο, συνέχισε να δηλώνει ότι ήταν το διάδοχο κόμμα του ΕΣΚΓ. Το 2007, συγχωνεύθηκε με το κόμμα Εκλογική Εναλλακτική για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και μετονομάστηκε τελικώς σε Η Αριστερά.[4]

Γενικοί Γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΣΚΓ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «1. Tradition kommunistischer Parteien». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2015. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. Deutschland, Stiftung Haus der Geschichte der Bundesrepublik. «Gerade auf LeMO gesehen: LeMO Kapitel: Zwangsvereinigung zur SED». www.hdg.de (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018. 
  3. «1989: East Germany leader ousted» (στα αγγλικά). 1989-10-18. http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/october/18/newsid_2450000/2450783.stm. Ανακτήθηκε στις 2018-02-04. 
  4. (www.dw.com), Deutsche Welle. «Το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας | Ανακαλύψτε τη Γερμανία | DW | 07.02.2013». DW.COM. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018.