Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Μακεδονίας 1962-63

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΕΠΣ Μακεδονίας 1962-63)
Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.M.
Περίοδος1962-63

1961-62
1963-64

Το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας περιόδου 1962-63 ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1962, με αρκετή καθυστέρηση, λόγω της δημιουργίας της μόνιμης Β΄Εθνικής κατηγορίας, της οποίας η τελική συγκρότηση δεν είχε εγκαίρως καθοριστεί.

Στην Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣΜ έλαβαν μέρος δέκα σύλλογοι. Οι οκτώ (Προοδευτική Τούμπας, ΠΟ Ξηροκρήνης, Μελιτέας, Ακρίτες Συκεών, Ατλαντίς, Δόξα Νεάπολης, ΠΑΟΔ και Εθνικός Πυλαίας) προέρχονταν από την διοργάνωση της προηγούμενης περιόδου (καθώς οι τέσσερις σμμετάσχοντες στο τελευταίο τουρνουά τύπου Β΄Εθνικής του 1962 Μακεδονικός, Θερμαϊκός, Μέγας Αλέξανδρος και ΜΕΝΤ εντάχθηκαν στη μόνιμη Β΄Εθνική) και οι άλλες δυο (Αχιλλέας Τριανδρίας και Φοίνικας Πολίχνης) από το πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας ΕΠΣΜ. Το πρωτάθλημα έληξε την Κυριακή 9 Ιουνίου του 1963 και ο Αχιλλέας Τριανδρίας, επικρατώντας με 3-1 των Ακριτών, αναδείχτηκε πρωταθλητής και ανήλθε στη Β΄Εθνική κατηγορία 1963-64. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν ο ΠΑΟ Διοικητηρίου και η Δόξα Νεαπόλεως. Επειδή η ΕΠΣ Μακεδονίας είχε δικαίωμα να στείλει δυο εκπροσώπους της στο νέο πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής, δόθηκαν αγώνες μπαράζ μεταξύ των δυο ομάδων. Ο πρώτος έληξε (0-0), ενώ στον δεύτερο υπερίσχυσε η Δόξα, που ανήλθε έτσι στο δεύτερο τη τάξει εθνικό πρωτάθλημα. Η Ατλαντίδα παρότι θα έρθει τελευταία στην κατηγορία, δεν θα υποβιβαστεί και την επόμενη χρονιά θα ξαναπαίξει στην πρώτη κατηγορία.

  • Στη Β΄ Κατηγορία πήραν μέρος οι σύλλογοι ΑΕ Νεαπόλεως, ΑΕ Αμπελοκήπων, ΑΠΕ Λαγκαδά, Οδυσσεύς Κορδελιού, ΑΟ Θεσσαλονίκη, Μαραθών, Κεραυνός Αγ.Παύλου, Θύελλα Καλλιθέας, ΑΕ Χαριλάου και Παύλος Μελάς.
  • Στη Β1΄ Κατηγορία συμμετείχαν οι ομάδες Αγροτικός Αστέρας, Ελευθεριακός, Φίλιππος, Αρίων, Αριστοτέλης Καλαμαριάς και Πυρσός Δόξας, που τερμάτισε στην τελευταία θέση και διαβαθμίστηκε με τον πρωταθλητή της Γ΄ Κατηγορίας Θρίαμβο Ακροπόλεως. Ο Θρίαμβος νίκησε με 1-0 και τον εκτόπισε από τη Β1 Κατηγορία.
  • Στη Γ΄ Κατηγορία έπαιξαν επίσης οι Κολοκοτρώνης Συκεών, Εθνικός Αστήρ, Ναύαρχος Βότσης Θεσ/νίκης, Άτλας, Ατρόμητος, Εθνικός Καμάρας και Νίκη Διοικητηρίου. Μεταξύ των συμμετέχοντων στη Δόκιμη κατηγορία ήταν οι ομάδες Ελπίδα Κρυονερίου και Ελπίδα Νέου Σταθμού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηλεκτρονικό αρχείο εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"