Δομές επανάληψης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η προγραμματιστική δομή που περικλείει τον συνεχή έλεγχο μίας συνθήκης και μία ομάδα εντολών. Οι εντολές εκτελούνται ανάλογα με την δομή της επανάληψης. Υπάρχουν τριών ειδών επαναλήψεις.[1]

  • 'Επανάλαβε εφόσον'. Σε αυτή την δομή επανάληψης ελέγχεται πρώτα η συνθήκη και εφόσον ισχύει (δίνει τιμή αληθή) εκτελείται η ομάδα εντολών.
  • 'Επανάλαβε μέχρι'. Σε αυτή την δομή επανάληψης εκτελείται η ομάδα εντολών , στην συνέχεια ελέγχεται αν ισχύει η συνθήκη και εφόσον ΔΕΝ ισχύει (δίνει τιμή ψευδής) εκτελείται ξανά η ομάδα εντολών.
  • 'Για Ν φορές επανάλαβε'. Σε αυτή την δομή επανάληψης εκτελείται η ομάδα εντολών Ν φορές όπου Ν είναι αριθμός θετικός ακέραιος.[2]

Ατέρμων βρόχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η συνθήκη μιας επανάληψης είναι πάντα αληθής, δηλ. ο βρόχος δεν τερματίζει, τότε η επανάληψη καλείται ατέρμων βρόχος. Ο βρόχος αυτός δεν τερματίζει ποτέ γιατί η αρχική τιμή της α είναι 4 και στην επανάληψη η τιμή της μειώνεται κατά 1. Δηλ. η α θα πάρει τις τιμές 3, 2, 1, 0,.. οι οποίες είναι μικρότερες του 8. Έτσι η συνθήκη της επανάληψης θα είναι πάντα αληθής και η επανάληψη θα εκτελεστεί άπειρες φορές.

Ολίσθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο υπολογιστής αποθηκεύει τα δεδομένα με δυαδική μορφή, δηλαδή συνδυασμούς 0 και 1. Παράδειγμα ενός δυαδικού αριθμού είναι ο 00000010, που αντιστοιχεί στον αριθμό 2 του δεκαδικού συστήματος. Αν ολισθήσουμε (μετακινήσουμε) τα ψηφία του αριθμού 00000010 κατά μια θέση προς τα αριστερά, δηλαδή αν προσθέσουμε ένα 0 στο τέλος του αριθμού και αφαιρέσουμε το αρχικό 0, τότε προκύπτει ο αριθμός 00000100 του δυαδικού συστήματος, ο οποίος αντιστοιχεί στον αριθμό 4 του δεκαδικού συστήματος. Άρα η ολίσθηση προς τα αριστερά ισοδυναμεί με πολλαπλασιασμό επί δύο. Αν ολισθήσουμε τα ψηφία κατά μία θέση δεξιά, δηλαδή αφαιρέσουμε το τελευταίο 0 και το προσθέσουμε στην αρχή του αριθμού, προκύπτει ο αριθμός 00000001, που ισοδυναμεί με τον αριθμό 1 του δεκαδικού συστήματος. Συνεπώς, η ολίσθηση προς τα δεξιά ισοδυναμεί με την ακέραια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Α. Βακάλη· Η. Γιαννόπουλος· Ν. Ιωαννίδης· Χ. Κοίλιας· Κ. Μαλάμας· Ι. Μανωλόπουλος· Π. Πολίτης (2010). Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (11η έκδοση). Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. σελίδες 39–48. ISBN 960-06-1408-3. 
  2. «Η δομή της επανάληψης στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον».