Διόνυσος με πάνθηρα και Σάτυρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έκθεμα στο Παλάτι Άλτεμπς αρ. 8606
Διόνυσος με πάνθηρα και Σάτυρο
ΟνομασίαΈκθεμα στο Παλάτι Άλτεμπς αρ. 8606
Έτος δημιουργίας2ος αι.
ΜουσείοΕθνικό Μουσείο Ρώμης,
Παλάτι Άλτεμπς
Αριθμός καταλόγου8606
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Διόνυσος με πάνθηρα και Σάτυρο είναι Ρωμαϊκό έργο γλυπτικής που φιλοξενείται στο Palazzo Altemps του Εθνικού Μουσείου Ρώμης. Το έτος κατασκευής του ανέρχεται στον 2ο αι. π.Χ.. Παριστάνει τον θεό Διόνυσο σε αναπαυτική στάση, εμπνευσμένη από το επίσης εξαίσιο γλυπτό Απόλλων Λύκειος. Ο κισσοστεφανωμένος Διόνυσος συνοδεύεται από έναν Σάτυρο μικρότερου μεγέθους, ενώ στην δεξιά του θεού ένας πάνθηρας που συμβολίζει την δύναμη, παίζει. Το άγαλμα έχει εν μέρει επιδιορθωθεί, με προσθήκη των χειρών του Σάτυρου, καθώς και τα πόδια και την βάση του αγάλματος.

Βρέθηκε τον 16ο αιώνα[1] στον λόφο Κυρινάλε κατά την διάρκεια οικοδομικών ανασκαφών προς ανέγερση του Παλατιού Ματτέι.[2] Το άγαλμα αγοράστηκε και προστέθηκε στην Συλλογή Λουντοβίσι, η οποία διακοσμούσε την πρόσοψη του Παλάτσο Γκράντε, το μεγαλύτερο κτίριο της Έπαυλης Λουντοβίσι. Το 1641 μεταφέρθηκε στην αίθουσα εκθέσεως γλυπτών στο Καζίνο Καπόνι,[3] για να μεταφερθεί και πάλι το 1885 στο νέο Palazzo del Principe di Piombino κοντά στην Βία Βένετο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Giovan Battista Cavalieri, Antiquarum Statuarum Urbis Romae tertius et quartus liber, (Ρώμη, 1594), εικόνα 74.
  2. το συμβάν αυτό αναφέρει ο έμπορος γλυπτών και έργων τέχνης, Φλαμίνιο Ουάκκα, Memorie di varie antichità trovate in diversi luoghi della citta di Roma, Rome, 1704, (memoria 37).
  3. Gruppo colossale di Dionisio e satiro Αρχειοθετήθηκε 2011-07-21 στο Wayback Machine.: description, history, conservation, bibliography

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Venetucci, Beatrice Palma. Museo Nazionale Romano. Le Sculture vol. I.4, Antonio Giuliano ed., Rome, 1983:84-90
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ludovisi Dionysus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).