Διτιζέλη της Βιθυνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διτιζέλη της Βιθυνίας
Γενικές πληροφορίες
Αιτία θανάτουεπίθεση σκύλου
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝικομήδης Α' Φιλέλληνας[1]
ΤέκναΖιαήλας της Βιθυνίας
Λυσάνδρα
Διτιζέλη
Δυναστεία:  Ηγεμόνες της Βιθυνίας      
Πατέρας:  άγνωστος
Μητέρα:  άγνωστη
Σύζυγος:  Νικομήδης Α' Φιλέλληνας
Παιδιά:  Ζιαήλας
 Προυσίας
 Λυσάνδρα

Η Διτιζέλη ήταν βασίλισσα του ελληνιστικού κράτους της Βιθυνίας, στην Ανατολία, κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. Αποτέλεσε την πρώτη σύζυγο του βασιλιά Νικομήδη Α' του Φιλέλληνα και τη μητέρα του διαδόχου του, Ζιαήλα.

Η καταγωγή της ήταν από τη Φρυγία, αν και δεν είναι γνωστό αν καταγόταν από κάποιο βασιλικό οίκο ή τα ονόματα των γονέων της. Εκτός από τον Ζιαήλα, με τον βασιλιά απέκτησε δύο ακόμη παιδιά, τον Προυσία και τη Λυσάνδρα.

Ο βασιλιάς Νικομήδης εξέτρεφε έναν τεράστιο σκύλο, από τη ράτσα των Μολοσσών, ο οποίος του ήταν ιδιαίτερα αφοσιωμένος. Ο Αρριανός αφηγείται πως κάποια μέρα που η βασίλισσα πλησίασε τον βασιλιά, το σκυλί θεώρησε πως οι προθέσεις της ήταν απειλητικές και της επιτέθηκε. Έσκισε τον δεξί της ώμο, συνθλίβοντας σάρκα και οστά. Η βασίλισσα πέθανε στα χέρια του άνδρα της. Κηδεύτηκε με μεγαλοπρέπεια στη Νικομήδεια σε έναν πολυτελή τάφο από πέτρα. Κατόπιν πολλοί άνθρωποι είπαν πως ο σκύλος εξαφανίστηκε δίνοντας τέρμα στη ζωή του, από αγάπη προς τον βασιλιά και από θρήνο για τη γυναίκα του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hugo Willrich: «Ditizele» (Γερμανικά) 1903. Ανακτήθηκε στις 19  Νοεμβρίου 2023.