Διοίκηση και εκμετάλλευση των ελληνικών λιμένων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η διοίκηση και η εκμετάλλευση των ελληνικών εμπορικών εθνικών λιμένων ασκείται από το ίδιο το Κράτος και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ).

Στον λιμένα Πειραιώς τις αρμοδιότητες αυτές ασκεί ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και που εποπτεύεται από το ΥΝΑ, ενώ στον λιμένα Θεσσαλονίκης ασκεί ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), επίσης ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το ΥΝΑ. Σε όλους τους άλλους εθνικούς εμπορικούς λιμένες τις αρμοδιότητες αυτές ασκούν τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία που λειτουργούν και αυτά ως ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία πάντα του ΥΝΑ, ενώ μερικά εξ αυτών έχουν περιέλθει σήμερα στη Τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμους - Κοινότητες).

Τα εργασιακά θέματα στους ελληνικούς εθνικούς λιμένες ρυθμίζονται από ειδικές επιτροπές που φέρουν το όνομα Επιτροπή Ρύθμισης Φορτωεκφορτώσεων Λιμένος (ΕΡΦΛ) ακολουθούμενο με το όνομα του λιμένος, π.χ. «ΕΡΦΛ Κορίνθου», «ΕΡΦΛ Σύρου», κλπ.

Τέλος, η διοίκηση, λειτουργία και ανάπτυξη των ναυστάθμων ασκείται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μέσω του 2ου Κλάδου του, που είναι η Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται οι εγκαταστάσεις και όλα τα μέσα, πλωτά και χερσαία, των Ναυστάθμων της Χώρας.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(*) Αναφέρονται εθνικοί λιμένες σε αντιδιαστολή ιδιωτικών λιμενικών εγκαταστάσεων όπως π.χ. εκείνων μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας της Χαλκιδικής.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]