Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης
Έμβλημα της ΔΑΕ
Ενεργό1955–σήμερα
ΧώραΕλλάδα
ΥπαγωγήΓενικό Επιτελείο Αεροπορίας
ΑρχηγείοΤατόι
ΡητόΔιδακτόν η αρετή
Διοίκηση
Διοικητής ΑΕΥποπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Παπαχρήστου
Επιτελάρχης ΔΑΕΥποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Τσενεκίδης

Η Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (Δ.Α.Ε.) είναι Διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι υπεύθυνη για την παρεχόμενη εκπαίδευση στο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει έδρα το αεροδρόμιο του Τατοϊου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η (ΔΑΕ) συγκροτήθηκε το 1955 με την ονομασία 31ο Αρχηγείο Αεροπορικής Εκπαίδευσης το οποίο εγκαταστάθηκε αρχικά σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Μάρνη 6, με σκοπό τον σχεδιασμό και την βελτίωση της εκπαίδευσης στο προσωπικό της Π.Α.

Το 1955 μετεγκαταστάθηκε στο Παλαιό Φάληρο, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΑ, αλλά το 1959 θα μεταφερθεί στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας (Τατόι), στο κτίριο της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας. Το 1968 μετονομάζεται από 31ο Αρχηγείο Αεροπορικής Εκπαίδευσης σε 31η Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Ενώ το 1979 καταργείται το αριθμητικό πρόθεμα 31 και η ονομασία παραμένει ως έχει μέχρι και σήμερα.

Το 1987 μέσα από την αναδιοργάνωση της Π.Α. γίνεται ενοποίηση με την ΔΑΥ και με την κατάργηση της ΔΑΕ αναλαμβάνει τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές της, η ΔΑΥ και το ΓΕΑ.

Το 1993 με απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου η ΔΑΕ επαναλειτουργεί δοκιμαστικά για έξι μήνες και με νεώτερη απόφαση του ίδιου Συμβουλίου αποφασίστηκε ότι η λειτουργία της γίνεται μόνιμη.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αποστολή της ΔΑΕ είναι ο σχεδιασμός για την βελτίωση και εκπαίδευση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιμελείται της βασικής στρατιωτικής και τεχνικής κατάρτιση για την Πολεμική Αεροπορία. Μέσα από τις Σχολές που διαθέτει, προσφέρει ακαδημαϊκή, στρατιωτική και αθλητική εκπαίδευση, ενώ διασφαλίζει την προκεχωρημένη εκπαίδευση των Ιπταμένων στην 120 ΠΕΑ.

Στρατολογεί και εκπαιδεύει τα στελέχη της σε υψηλού επιπέδου γνώσεων ώστε μετά την αποφοίτησή τους να στελεχώσουν την Πολεμική Αεροπορία. Παρέχει εκπαίδευση ειδικότητας σε Στρατεύσιμο Προσωπικό και ΕΠΟΠ καθώς και μετεκπαίδευσης σε Μόνιμο προσωπικό (Στρατιωτικό ή Πολιτικό).

Είναι υπεύθυνη για την επιμόρφωση και μετεκπαίδευση του μόνιμου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της ΠΑ στις τηλεπικοινωνίες, αεράμυνα, ηλεκτρονικό πόλεμο, τεχνικές γνώσεις αλλά και στην παραγωγή αξιωματικών και υπαξιωματικών που θα στελεχώσουν την Πολεμική Αεροπορία.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]