Διεθνής Φωνητική Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Φωνητική Ένωση (ΔΦΕ) (αγγλ. IPA: International Phonetic Association, γαλλ. API: Association Phonétique Internationale), είναι διεθνής επιστημονικός οργανισμός που έχει σκοπό την ανάπτυξη της φωνητικής και των διάφορων πρακτικών της εφαρμογών όπως είναι η διάδοση της φωνητικής μεθόδου διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Η έδρα της ΔΦΕ βρίσκεται στο Λονδίνο και οι γλώσσες εργασίας είναι η αγγλική και η γαλλική.

Προσφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεγαλύτερη συνδρομή της ΔΦΕ στην επιστήμη της φωνητικής είναι η δημιουργία του ΔΦΑ, ενός προτύπου για τη φωνητική καταγραφή όλων των γλωσσών. Η ΔΦΕ εκδίδει το περιοδικό «Journal of the International Phonetic Association». Το περιοδικό πρωτοεκδόθηκε το 1886 με τον τίτλο «Le maître phonétique» αλλά μετονομάστηκε το 1971.[1] Η ΔΦΕ διοργανώνει κάθε 4 χρόνια το διεθνές συνέδριο φωνητικών επιστημών αγγλ. International Congress of Phonetic Sciences (ICPhS)[2]

Το λογότυπο της Διεθνούς Φωνητικής Ένωσης. Η ονομασία του οργανισμού μεταγραμμένη στο ΔΦΑ
Ο τίτλος του περιοδικού της ΔΦΕ σε φωνητική μεταγραφή
Η γαλλική ονομασία της Ένωσης σε φωνητική μεταγραφή

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1886 από μια ομάδα δασκάλων ξένων γλωσσών με σκοπό την προώθηση της φωνητικής καταγραφής σε σχολεία ούτως ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές στην εκμάθηση της ορθής προφοράς ξένων γλωσσών. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Γάλλος γλωσσολόγος Πωλ Πασσύ (Paul Passy) που υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος της ΔΦΕ από το 1886 μέχρι το 1888. Η ομάδα ονομάστηκε «Dhi Fonètik Tîtcerz' Asóciécon» . Τον Ιανουάριο του 1889 μετονομάστηκε σε «L' Association Phonétique des Professeurs de Langues Vivantes» (AP) και το 1897 σε «L' Association Phonétique Internationale» (API), στα αγγλ. «International Phonetic Association» (IPA).

Το αλφάβητο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΔΦΕ σε φωνητική μεταγραφή

Ο αρχικός σκοπός της ομάδας ήταν η δημιουργία φωνητικών συμβόλων που θα απέδιδαν τους φθόγγους μιας συγκεκριμένης γλώσσας. Τελικά αποφασίστηκε ότι το ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθεί ένα διεθνές αλφάβητο, όπου το κάθε σύμβολο θα απέδιδε ένα συγκεκριμένο φθόγγο σε διαφορετικές γλώσσες. Έτσι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα το αλφάβητο αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς. Από τότε έγιναν αρκετές αλλαγές με προσθήκες και αφαιρέσεις. Η τελευταία επίσημη αλλαγή έγινε τον Μάιο του 2005.[3]

Εξετάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διεθνής φωνητική ένωση, εκδίδει από το 1908 πιστοποιητικά επάρκειας στη φωνητική της αγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας μετά από εξετάσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2014. 
  2. «IPA: Conferences». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2014. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]