Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας, (International Maritime Bureau),(ΙΜΒ), προφέρεται συνηθέστερα Άι-Εμ-Μπιρό, είναι ένας Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, (γ΄ κατηγορίας), που αποτελεί ειδικευμένο τμήμα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, (ICC), στον τομέα της ναυσιπλοΐας.

Στις αρμοδιότητες του IMB συγκαταλέγεται η καταπολέμηση των εγκλημάτων του Διεθνούς Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, σχετικά με το ναυτιλιακό εμπόριο και τις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως της πειρατείας, της ναυταπάτης, της φοροδιαφυγής, καθώς επίσης και επί της προστασία των πληρωμάτων των πλοίων. Εκδίδει μια εβδομαδιαία αναφορά σχετικά με την πειρατεία, και διατηρεί σε 24ωρη βάση ένα κέντρο αναφορών στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, σχετικά με την πειρατεία .

Το IMB ιδρύθηκε το 1981 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας, των Ηνωμένων Εθνών. Διατηρεί επαφές με την Ιντερπόλ και συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Τελωνείων[1].

Σημερινός διευθυντής του Γραφείου είναι ο πλοίαρχος Ποτένγκαλ Μούκουντουν.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Overview». International Maritime Bureau. 2008-05-26. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-05-30. https://web.archive.org/web/20080530124118/http://www.icc-ccs.org/imb/overview.php. Ανακτήθηκε στις 2008-05-26. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]