Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°49′45.55″N 2°13′12.64″E / 48.8293194°N 2.2201778°E / 48.8293194; 2.2201778

Το Έμβλημα του BIPM

Το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών διεθνώς καλούμενο με το γαλλικό αρκτικόλεξο BIPM (Bureau international des poids et mesures), είναι διεθνής οργανισμός τυποποίησης , ένας από τις τρεις διεθνείς οργανισμούς που εγκατέστησαν και μεριμνούν για τη διατήρηση του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (SI), σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς "Σύμβασης του Μέτρου".
Οι άλλες δύο οργανώσεις που διατηρούν το σύστημα SI, επίσης γνωστή με το γαλλικό αρκτικόλεξα τους είναι: η "Γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών" ( Γαλλικά : Conférence générale des poids et mesures ) (CGPM) και η "Διεθνής Επιτροπή των Μέτρων και Σταθμών" ( Γαλλικά : Comité international des poids et mesures ) (CIPM).

Τo Μέγαρο διοίκησης της ΒΙΡΜ

Βασικό έργο του BIPM η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Pavillon των Σεβρών, Γαλλία, είναι η εξασφάλιση παγκόσμιας ομοιομορφίας των μετρήσεων και της ιχνηλασιμότητας αυτών στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI). Αυτό ξεκίνησε ουσιαστικά μετά την υπογραφή της Συνθήκης του μέτρου στις 20 Μαΐου του 1875 όπου και θεωρείται η ημερομηνία της δημιουργίας της ΒΙΡΜ. Τη συνθήκη αυτή έχουν συνομολογήσει και εισχωρήσει 55 χώρες (2012).

Το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών διαθέτει πλείστα εργαστήρια μετρολογίας εξοπλισμένα με κατάλληλα όργανα τα οποία επανδρώνονται από ένα μεγάλο αριθμό μετρολόγων ερευνητών κατανεμημένοι σε μια σειρά συμβουλευτικών επιτροπών. Στις δράσεις του οργανισμού μεταξύ άλλων εκτός των σχετικών ερευνών και των προτύπων μέτρων που διατηρεί, περιλαμβάνονται διεθνείς συναντήσεις διακριβώσεις σε κράτη μέλη και σχετικές δημοσιεύσεις. Η χρηματοδότησή του γίνεται βασικά από το γαλλικό κράτος.

Χαρακτηριστικό είναι το αρχαίο ελληνικό απόφθεγμα που φέρεται στο έμβλημα του ΒΙΡΜ: "ΜΕΤΡΩ ΧΡΩ" (απόδοση: Να κάνει κάθε τι με μέτρο), το οποίο αποδίδεται σε έναν από τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας, τον Πιττακό τον Μυτιληναίο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]