Διασυνδετική ψυχιατρική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διασυνδετική Ψυχιατρική (γνωστή και ως Ψυχιατρική Συμβουλευτική, ή Συμβουλευτική-Διασυνδετική Ψυχιατρική), είναι ο κλάδος της ψυχιατρικής που ασχολείται με την διασύνδεση της Iατρικής με την Ψυχιατρική. Συνήθως εφαρμόζεται στα πλαίσια των Γενικών Νοσοκομείων, αλλά και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο ρόλος του Συμβουλευτικού-Διασυνδετικού Ψυχιάτρου, είναι να συμβάλλει ενεργά στη διαγνωστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στις κλινικές διαφόρων ειδικοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου (π.χ. παθολογική, χειρουργική, ορθοπεδική κ.ά.), κατόπιν αιτήματος των ιατρών του εκάστοτε τμήματος.

Η Διασυνδετική Ψυχιατρική έχει κοινά πεδία δράσης με άλλες ειδικότητες, όπως η ψυχοσωματική ιατρική, η ψυχολογία της υγείας και η νευροψυχιατρική.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διασυνδετική Ψυχιατρική παρέχει υπηρεσίες, τόσο σε νοσηλευόμενους, όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς, καθώς και σε εκείνους που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Η κλήτευση του διασυνδετικού ψυχιάτρου, γίνεται όταν η ιατρική ομάδα έχει ερωτηματικά για την ψυχική υγεία ενός ασθενούς, ή όταν η ψυχική υγεία ενός ασθενούς επηρεάζει τη φροντίδα και τη θεραπεία του.

Βασικές αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν:

  1. Εξέταση "γενικών" ασθενών που παρουσιάζουν ψυχιατρικά συμπτώματα και αποκλίνουσα συμπεριφορά όπως το Delirium.
  2. Υποστήριξη ψυχικά ασθενών, που έχουν εισαχθεί για την αντιμετώπιση σωματικών παθήσεων.
  3. Παροχή βοήθειας στην αξιολόγηση της ικανότητας ενός ασθενούς, να συναινέσει σε μια θεραπευτική αγωγή.
  4. Εξέταση ασθενών που αναφέρουν σωματικά συμπτώματα, ως αποτέλεσμα ψυχικής διαταραχής, ή ασθενών με "Ιατρικώς-ανεξήγητα" σωματικά προβλήματα.
  5. Εξέταση και υποστήριξη ασθενών που δεν έχουν κάποια ψυχιατρική πάθηση, αλλά βιώνουν δυσφορία εξαιτίας των ιατρικών προβλημάτων τους.
  6. Εξέταση και υποστήριξη ασθενών που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν.
  7. Παροχή βοήθειας με διάγνωση, θεραπεία και αξιολόγηση της λειτουργικότητας ατόμων με άνοια, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής για την μακροχρόνια παροχή φροντίδας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διασυνδετική ψυχιατρική, επιμέλεια: Λ. Λύκουρας, Κ. Σολδάτος, Γιάννης Ζέρβας. Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα, 2009

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]