Διαδραστική αστρονομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2007 από τον Δρα Pennypacker,[1] το πρόγραμμα Global Hands-On Universe (G-HOU) παρουσιάζεται με την μορφή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που επιτρέπει στους μαθητές να εξερευνήσουν το Σύμπαν χρησιμοποιώντας έννοιες και εργαλεία από την επιστήμη, τα μαθηματικά και την τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, οι συμμετέχοντες στο G-HOU από όλο τον κόσμο κάνουν αστρονομικές παρατηρήσεις με ρομποτικά τηλεσκόπια, επιλέγουν αστρονομικές εικόνες από ένα μεγάλο αρχείο εικόνων και τις αναλύουν με τη βοήθεια ενός φιλικού προς τον χρήστη λογισμικού (αναλυτική περιγραφή από τον Δρα. Miller.[2]

Το πρόγραμμα Hands-Οn Universe (HOU) είναι ένα πρόγραμμα που καλύπτει χώρες σε όλες τις ηπείρους της Γης και είναι βασισμένο στο Global-HOU (G-HOU). Βασίζεται σε παρατηρήσεις, που ενδεχομένως έχουν γίνει από τους ίδιους τους μαθητές στα σχολεία τους, με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου δικτύου αυτοματισμένων ρομποτικών τηλεσκοπίων ή διδακτικών εργαλείων, όπως το σύστημα webcam ή ραδιοτηλεσκόπια. Όλα τα διδακτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται έχουν αναπτυχθεί από το ίδιο το πρόγραμμα. Το λογισμικό του HOU που χρησιμοποιούν οι μαθητές στην τάξη τους είναι φιλικό προς τον χρήστη και οι αστρονομικές παρατηρήσεις χρησιμοποιούνται για να εμπλουτίσουν συγκεκριμένες παιδαγωγικές πηγές (ασκήσεις) που δημιουργήθηκαν με την στενή συνεργασία ερευνητών αστρονόμων του HOU και καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.

Όλες οι παιδαγωγικές πηγές και το υλικό που έχουν αναπτυχθεί από το πρόγραμμα περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος[3] και μπορούν να αποκτηθούν ελεύθερα από όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Στην Ευρώπη, το πρόγραμμα EU-HOU συντονίζεται από τον Δρα. Ferlet.[4] Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος MINERVA (SOCRATES) για μια περίοδο δύο χρόνων (2004-2006) και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω του προγράμματος COMENIUS για μια ακόμη περίοδο δύο χρόνων (2009-2011). Στο πρόγραμμα EU-HOU συμμετέχουν 14 ευρωπαϊκές χώρες και η κάθε μία έχει την δική της ιστοσελίδα στην εθνική της γλώσσα. Το Πανεπιστήμιο Pierre & Marie Curie στο Παρίσι είναι το εκπαιδευτικό κέντρο του προγράμματος EU-HOU.

Στην Αμερική, το αντίστοιχο πρόγραμμα AM-HOU project[5] καθοδηγείται από τις ΗΠΑ με την υποστήριξη του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος (National Science Foundation) και των Υπουργείων Άμυνας και Ενέργειας (Departments of Defense and Energy). Το AM-HOU ανέπτυξε και δοκίμασε ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιτρέπει στους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης να αποκτήσουν αστρονομικό υλικό από επαγγελματικά τηλεσκόπια/αστεροσκοπεία. Οι μαθητές παίρνουν τις αστρονομικές εικόνες και τις αποθηκεύουν στους υπολογιστές του σχολείου τους. Έπειτα, χρησιμοποιούν το ειδικό λογισμικό που έχει αναπτυχθεί από το HOU για να τις εξετάσουν και να αναλύσουν τα δεδομένα τους (π.χ. εικόνες και φάσματα). Η θεματολογία των ασκήσεων του HOU περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της διδασκόμενης ύλης των θετικών επιστημών στη μέση εκπαίδευση κυρίως αλλά και σε χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης είναι κατάλληλη για χρήση σε πλανητάρια, μουσεία επιστήμης και άλλα άτυπα μαθησιακά κέντρα.

Στην Ασία, το αντίστοιχο πρόγραμμα AS-HOU περιλαμβάνει την Κίνα και την Ιαπωνία και η κάθε χώρα έχει αναπτύξει την εθνική της ιστοσελίδα.

Στην Αφρική, το AF-HOU επεκτάθηκε στην Κένυα,[6] όπου πρόσφατα αναπτύχθηκε πιλοτικά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αστρονομίας και αστροφυσικής για ιδρύματα μέσης εκπαίδευσης στο Ναϊρόμπι, εισάγοντας έτσι τη μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Global and United States Hands-On Universe». American Astronomical Society (AAS) Meeting #211, 2007; "Bulletin of the American Astronomical Society", Vol. 39, p. 861. 
  2. «Image Processing for Educators in Global Hands-On Universe». Innovation in Teaching/Learning Astronomy Methods, 26th meeting of the IAU, Special Session 2, 17-18 August, 2006 in Prague, Czech Republic, SPS2, #44. 
  3. «Hands-On Universe: A Global Program for Education and Public Outreach in Astronomy». Proceedings of the ADASS X conference, Boston, October 2000, ASP conf. proc. 
  4. «Hands-on Universe - Europe». Innovation in Teaching/Learning Astronomy Methods, 26th meeting of the IAU, Special Session 2, 17-18 August, 2006 in Prague, Czech Republic, SPS2, #3. 
  5. «Hands-On Universe: Meaningful Astronomical Research in the Classroom] American Astronomical Society, 189th AAS Meeting, 1996; Bulletin of the American Astronomical Society, Vol. 28, p. 1311». 
  6. «Hands-on Universe». 37th COSPAR Scientific Assembly. Held 13-20 July 2008, in Montréal, Canada., p. 2272. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]