Διάλυση του τάγματος Γκότσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η διάλυση του τάγματος Γκότσε ήταν μια σειρά πολεμικών επεισοδίων που ξεκίνησαν στις αρχές του Οκτώβρη του 1944 όταν δυο τάγματα σλαβοφώνων του Ε.Λ.Α.Σ. στασίασαν εναντίον της πολιτικής οργάνωσης του Ε.Α.Μ. Αποτέλεσμα ήταν το Γενικό Στρατηγείο του Ε.Λ.Α.Σ. να διατάξει τη διάλυση των ταγμάτων. Τα τάγματα του "Γκότσε" κατέφυγαν στην Γιουγκοσλαβία.

Ευρύτερο πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πολιτικό όργανο των σλαβοφώνων της Μακεδονίας Σ.Ν.Ο.Φ. είχε διαλυθεί από το Ε.Α.Μ. και είχε ακολουθήσει και η διώξη σλαβόφωνων στελεχών του, που έκαναν αλυτρωτική προπαγάνδα[1]. Στο σλαβόφωνο 2/28 σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ. πολιτικός επίτροπος ήταν ο Ηλίας Δημάκης με ψευδώνυμο "Γκότσε"[2]. Λόγω της αντίθεσης των σλαβόφωνων μαχητών του 2/28 συντάγματος στη Συμφωνία της Καζέρτας αλλά κυρίως λόγω των εθνικιστικών επιδιώξεων τους, η ομάδα Μεραρχιών του Ε.Λ.Α.Σ. διέταξε επ' αφορμή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Γερμανών να μετατεθεί νοτιότερα το τάγμα του Γκότσε. Με απειλή αφοπλισμού το τάγμα στασίασε και αρνήθηκε να υπακούσει.

Συγκρούσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τάγμα του Γκότσε προέβη σε επιστράτευση και ζήτησε την αναγνώριση του ως στράτευμα της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα το Γ.Σ. του Ε.Λ.Α.Σ. διέταξε την διάλυση του τάγματος. Τελικά το τάγμα υποχώρησε στα εδάφη της Γιουγκοσλαβίας εξοπλισμένο από τον ΕΛΑΣ. Προηγούμενα μια διλοχία του είχε αιχμαλωτιστεί από πρωτοβουλία του υπολοχαγού του Ε.Λ.Α.Σ. Παύλου Τσάμη, ενώ τα κομματικά στελέχη του ΚΚΕ προσπαθούσαν να αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση. Παράλληλα ο στρατηγός του Ε.Λ.Α.Σ. Καλαμπαλίκης απέσπασε από το Γενικό Στρατηγείο διαταγή διάλυσης των ταγμάτων, τα οποία πανικόβλητα κατέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεγάλη πλειοψηφία του Σλαβόφωνου στοιχείου παρέμεινε φιλική στο ΕΑΜ, και δεν επηρεάστηκε από την σύγκρουση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μνήμων, Μιχάλης Λυμπεράτος, ΚΚΕ και Σλαβομακεδόνικη μειονότητα στη κατεχόμενη Δ. Μακεδονία σελ 93» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2014. 
  2. Η Νικηφόρα Επανάσταση που χάθηκε Χατζής, Θανάσης, Εκδόσεις Δωρικός,Γ' τόμος, Έτος Έκδοσης: 1983 σελ 437