Διάδρομος αεροδρομίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Διάδρομος είναι η καθορισμένη ορθογώνια περιοχή που βρίσκεται σε ένα αεροδρόμιο και η οποία προορίζεται για τις προσγειώσεις και απογειώσεις των αεροσκαφών. Η λέξη διάδρομος συναντάται επίσης στην αεροπορική ορολογία και ως διάδρομος προσγείωσης. Ανάλογα με τον εξοπλισμό τους διακρίνονται σε ενόργανους και μη-ενόργανους. Η επιφάνεια των διαδρόμων είναι κατά κανόνα ασφάλτινη ή τσιμεντένια, η οποία και έχει αντοχές για αεροσκάφη μεγαλύτερου βάρους. Η επιφάνεια των διαδρόμων σε μικρά αεροδρόμια -γενικής αεροπορίας- είναι δυνατόν να είναι και χωμάτινοι η με γρασίδι.

Το μήκος των διαδρόμων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις επιδόσεις των αεροσκαφών, με βάση τα οποία έχει σχεδιαστεί το αεροδρόμιο. Δευτερεύοντες παράγοντες προσδιορισμού του μήκους του διαδρόμου είναι το υψόμετρο από τη μέση στάθμη θάλασσας και η μέση μηνιαία θερμοκρασία του θερμότερου μήνα του έτους.

Το πλήθος των διαδρόμων που υπάρχουν σε ένα αεροδρόμιο εξαρτάται από δύο παράγοντες - την αεροπορική κίνηση και τους επικρατούντες ανέμους. Για να ικανοποιήσει ένα αεροδρόμιο την αεροπορική κίνηση, κατασκευάζει κατά κανόνα παράλληλους διάδρομους, ενώ για επιτύχει συντελεστή χρησιμοποίησης άνω του 85% ετησίως, κατασκευάζει μη-παράλληλους διάδρομους με στόχο την απρόσκοπτη χρησιμοποίησή του σε περιοχές που οι επικρατούντες άνεμοι έχουν μεγάλο εύρος προσανατολισμού.

Ο κάθε διάδρομος συνήθως φέρει στις δύο άκρες του από έναν διψήφιο αριθμό, που είναι τα δύο πρώτα ψηφία του τριψήφιου προσανατολισμού του σε σχέση με τον μαγνητικό βορρά (από 000 έως 359). Αν ένας διάδρομος για παράδειγμα είναι προσανατολισμένος ακριβώς προς τον Βορρά, θα φέρει στη μια του άκρη τον αριθμό 00 (τα δύο πρώτα ψηφία της κατεύθυνσης 000) και στην αντίθετη άκρη, που θα κοιτά προς νότον, τον αριθμό 18 (τα δύο πρώτα ψηφία του 180).

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Διάδρομος προσγείωσης συνδέεται με το σύστημα τροχοδρόμων μέσω των συνδετήριων τροχοδρόμων, ακολούθως, το σύστημα τροχοδρόμων οδηγεί στην πίστα στάθμευσης αεροσκαφών.