Δημήτριος Δημητρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Δημήτριος Δημητρίου (1811-1872) ήταν Έλληνας Μακεδόνας ο οποίος διακρίθηκε στην Κροατία για την πνευματική και πολιτική του δραστηριότητα.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε την 21η Ιουλίου 1811 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου και πέθανε την 24η Ιουνίου 1871. Η καταγωγή του ήταν από τη Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας, από όπου οι γονείς του έφυγαν κατά το έτος 1790. Ο πατέρας του (-1828) λεγόταν Θεόδωρος, η μητέρα του (-1836) Αφρατή, και οι αδερφές του Ελισάβετ, Μαρία, Αλεξάνδρα και Ρόζα.

Σπούδασε Φιλοσοφία στο Ζάγκρεμπ από το 1827 μέχρι το 1828 και μετά Ιατρική στο Γκράτς, στη Βιέννη και στην Πάδοβα. Εκεί το 1836 ανακηρύχτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής. Εγκαταλείπει όμως το επάγγελμα αυτό και από το 1841 αφοσιώνεται στη Φιλολογία και στο θέατρο. Από το 1850 και μετά διετέλεσε συντάκτης της εφημερίδας Narodne Novine (Εθνική Εφημερίς) και διευθυντής δραματολογίου στο θέατρο του Ζάγκρεμπ. Κατά καιρούς ήρθε σε στενή επαφή και πατριωτική φιλία με τον Λουδοβίκο Γκάι, ο οποίος ήθελε να ενώσει όλους τους Γιουγκοσλάβους σε μια εθνότητα.

Η συμβολή του Δημητρίου ήταν μεγάλη, ιδίως στην πνευματική και πολιτική ζωή της Κροατίας. Τιμάται για την εθνική αφύπνιση του κροατικού λαού, την επιβολή της κροατικής γλώσσας στη λογοτεχνία και τη δημιουργία του Εθνικού Θεάτρου της Κροατίας.

Προς τιμή του, το όνομα του Δημητρίου αναγράφεται δεύτερο στην τιμητική πλάκα των ιδρυτών του μεγαλοπρεπούς Εθνικού Θεάτρου του Ζάγκρεμπ, και η προτομή του κοσμεί το προαύλιο του θεάτρου αυτού.

`Εργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βιργινία». Δράμα γραμμένο στα νεοελληνικά, 1827.
  2. Διάφορα διηγήματα στην κροατική γλώσσα. Περιοδικο Almanch Iskra, 1841.
  3. Grobnicko polje («Η πεδιάδα των τάφων»). Θεατρικό έργο στην κροατική γλώσσα.
  4. Teute (Τεύτα). Θεατρικό έργο στην κροατική γλώσσα.
  5. Διάφορα ποιήματα στην κροατική γλώσσα. Εφημερίδες Danica και Narodne Novine.
  6. Ποιητική συλλογή στα Ελληνικά. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, επιμέλεια Κλεόβουλου Τσούρκα.

Χαρακτηριστικά του έργου του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έργα του Δημητρίου δείχνουν επιρροές από τον Βύρωνα. Περιέχουν σκηνές παρμένες από τη Ρώμη, εξυμνούν τις νίκες των Κροατών κατά των Τατάρων και Φράγκων. Στο «Τεoύτα» προβάλει τους αγώνες της βασίλισσας αυτής των Ιλλυριών εναντίον των Ρωμαίων. Ο Δημητρίου μάλλον πολύ θα ήθελε να λάβει μέρος στις μάχες του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα, τον οποίο παρακολουθούσε θερμώς καθώς και την Ελληνική εποποιία του '21 από τη μακρινή χώρα όπου ζούσε.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Σιατιστέων μνήμη", λεύκωμα συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 1972.
  • Μπόντας, Γεώργιος Μ., «Σιατιστινὸς ἀπόδημος Δημήτριος Δημητρίου καὶ ἡ συμβολή του στὴν πνευματικὴ καὶ πολιτιστικὴ ζωὴ τῆς Κροατίας», Παρέμβαση, 3-4/1990, χ.σ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Για το αρχικό κείμενο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το άρθρο του Ιωάννη Παπαδριανού από τη «Σιατιστέων μνήμη».