Δημήτριος Βέργος (πολιτικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημήτριος Βέργος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1882
Θάνατος1964
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
δημοσιογράφος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚόμμα Φιλελευθέρων και Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Λέσβου)

Ο Δημήτριος Βέργος (1882-1964), γεννημένος στην Ήπειρο και εγκατεστημένος στη Λήμνο, υπήρξε εκδότης εφημερίδας και διετέλεσε βουλευτής του Κόμματος Φιλελευθέρων την περίοδο 1928 ως 1932 στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου-Λήμνου.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτριος Βέργος γεννήθηκε το 1882 στην Ήπειρο. Γύρω στο 1915 εγκαταστάθηκε στο Κάστρο Λήμνου (σημερινή Μύρινα), όπου διατηρούσε ναυτικό και ασφαλιστικό πρακτορείο ως το 1928 περίπου. Στις 6 Δεκεμβρίου 1915 εξέδωσε την εφημερίδα «Λήμνος», την πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε στο νησί. Το 1922 διέκοψε την έκδοσή της αλλά επανεκδόθηκε το Νοέμβριο του ιδίου έτους από το δικηγόρο Εμμ. Κωνσταντινίδη που αγόρασε τον τίτλο και την εξέδιδε συνεχώς ως το 1964.

Ο Βέργος ενδιαφερόταν για τα κοινά. Τον Οκτώβριο του 1924 μετείχε στην προσπάθεια ίδρυσης του Λημνιακού Γυμνστικού Συλλόγου, του πρώτου αθλητικού-πολιτιστικού σωματείου που ιδρύθηκε στη Λήμνο. Ο Βέργος μετείχε στο πρώτο Δ.Σ. του σωματείου ως έφορος Βιβλιοθήκης. Επίσης, τον Αύγουστο του 1925 μετείχε στο ιδρυτικό Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Λήμνου.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926, στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου-Λήμνου, με την Ένωση Φιλελευθέρων, φιλοβενιζελικό συνδυασμό των ΚαφαντάρηΜιχαλακόπουλου. Με 1.006 ψήφους πήρε την έβδομη θέση αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί, αφού ο συνδυασμός εξέλεξε πέντε βουλευτές.

Στις επόμενες εκλογές της 19ης Αυγούστου 1928 συμμετείχε με το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στις εκλογές αυτές μειώθηκε ο αριθμός των βουλευτών που εξέλεγε η εκλογική περιφέρεια Λέσβου-Λήμνου, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι της Λήμνου διαβλέποντας ότι δύσκολα θα εξέλεγαν βουλευτή από το νησί. Ο Δημήτριος Βέργος προώθησε την ιδέα να δημιουργηθεί ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια Λήμνου κατά το πρότυπο άλλων νησιών του Αιγαίου. Δημιουργήθηκε μια επιτροπή στην οποία μετείχαν οι πολιτευτές: Δημήτριος Βέργος, Παναγιώτης Ραφτόπουλος, Ευάγγελος Κομνηνός, Ν. Τριανταφυλλίδης, Ε. Πολυταρίδης και Ηλίας Ηλιού. Διοργάνωσαν κινητοποιήσεις και ένα ογκώδες παλλημνιακό συλλαλητήριο στις 27 Ιουλίου 1929 με κεντρικό ομιλητή τον Ηλία Ηλιού. Το θέμα έληξε όταν ο Βενιζέλος υποσχέθηκε πως θα προωθήσει το θέμα με νομοσχέδιο στη Βουλή, κάτι το οποίο μετεκλογικά λησμονήθηκε. Στις εκλογές αυτές ο Βέργος είχε συμμαχήσει με το νεαρό τότε Ηλιού και τον παλιό πολιτικό του νομού Γεώργιο Καλδή, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος σε εκείνες τις εκλογές αλλά είχε λάβει υπόσχεση ότι θα ο Βέργος θα τον στήριζε στις εκλογές για τη Γερουσία που θα γίνονταν το 1929. Με την υποστήριξή τους ο Βέργος αυτή τη φορά εκλέχτηκε βουλευτής. Με 13.875 ψήφους ήταν τρίτος από το κόμμα του στο νομό Λέσβου, ενώ ήταν πρώτος στη Λήμνο με 2.711 ψήφους.

Ως βουλευτής τον Ιανουάριο του 1930 φρόντισε να εγκριθεί πίστωση 100.000 δραχμών από το Υπουργείο Παιδείας για την κατασκευή του Γυμναστηρίου Μύρινας, πίστωση που στάλθηκε από το Υπ. Παιδείας το Μάρτιο του 1932. Στη συνέχεια με την συμπληρωματική οικονομική συνεισφορά της Παλλημνιακής Επιτροπής κατασκευάστηκε το πρώτο Γυμναστήριο (γήπεδο) στη Λήμνο.

Παράλληλα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Στις εκλογές του 1932, επειδή μειώθηκαν οι έδρες της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου-Λήμνου, κατέβηκε ως υποψήφιος στην πατρίδα του, την Ήπειρο, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Παντρεύτηκε και απέκτησε 3 παιδιά, από τα οποία επέζησε το ένα, η Μαρία (1920-2010).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεώργιος Θ. Παπαπαναγιώτου, "Πολιτικά της Λέσβου 1915-1936", Αιολικά Χρονικά Δ΄, Μυτιλήνη 2002, σελ. 97-138.
  • Γεώργιος Θ. Παπαπαναγιώτου, "Πολιτικά νομού Λέσβου, επισκόπηση-πίνακες", Αιολικά Χρονικά Ι΄, Μυτιλήνη 2008, σελ. 57-73.
  • Γεώργιος Θ. Παπαπαναγιώτου, "Οι βουλευτές του νομού Λέσβου 1915-1964", Αιολικά Χρονικά ΙΑ΄, Μυτιλήνη 2009, σελ. 76-116.
  • Θεόδωρος Μπελίτσος, "Τα Κοινοτικά Σχολεία της Λήμνου", Αθήνα 1997.