Δημήτριος Αργυρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημήτριος Αργυρόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δημήτριος Αργυρόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση18ος αιώνας
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός
πρόξενος

Ο Δημήτριος Αργυρόπουλος ήταν διπλωμάτης από τη Θεσσαλονίκη, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτριος Αργυρόπουλος γεννήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Στα τέλη του 18ου αιώνα αποδήμησε στη Ρωσία και εργάστηκε εκεί ως διπλωμάτης, διαμένοντας στην Αγία Πετρούπολη. Μυήθηκε από νωρίς στη Φιλική Εταιρεία και ασχολήθηκε εντατικά με την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης. Οι Ρωσικές αρχές τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν για τις ενέργειές του σχετικά με την Ελληνική υπόθεση. Τελικά, αποφυλακίστηκε με τη μεσολάβηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Αργότερα, διορίστηκε από τη Ρωσία, πρόξενος στο Ρωσικό προξενείο στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας.

Πρωτεργάτης της Επανάστασης του 1821[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1821, ο Δημήτριος Αργυρόπουλος, συνεργαζόμενος με τον Έλληνα αρχηγό της χωροφυλακής του Γαλατσίου, Βασίλειο Καραβία και το Δ. Αρβανιτάκη, κήρυξε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ακολούθησε σφαγή της τοπικής Οθωμανικής φρουράς και κατάληψη της πόλης. Ο Δημήτριος Αργυρόπουλος ήταν αυτός που ούσιαστικά προετοίμασε το έδαφος για την έλευση του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιερού Λόχου στη Μολδοβλαχία, κηρύσσοντας την Επανάσταση και εξουδετερώνοντας τις Οθωμανικές φρουρές.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]