Δημήτρης Μουσιάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτρης Μουσιάρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1959
Λάρισα
Θάνατος6  Σεπτεμβρίου 1979
Θήβα
Αιτία θανάτουτροχαίο ατύχημα
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής

Ο Δημήτρης Μουσιάρης (1959 - 1979) ήταν Έλληνας ποδοσφαιριστής που υπήρξε διεθνής με τις εθνικές ομάδες Νέων και Ελπίδων. Γεννήθηκε το 1959 και καταγόταν από το Δαμάσι Λάρισας. Έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 6 Σεπτεμβρίου του 1979 μαζί με τον συμπαίκτη του στην Λάρισα και στις μικρές εθνικές ομάδες, Δημήτρη Κουκουλίτσιο. Αγωνιζόταν ως επιθετικός.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον τοπικό Δαμασιακό και αποκτήθηκε το 1976 από την Λάρισα έναντι 150.000 δραχμών. Αρχικά στελέχωσε το ερασιτεχνικό τμήμα του συλλόγου και την περίοδο 1977/78 έγινε επαγγελματίας. Την ίδια σεζόν είχε σημαντική συμβολή στην άνοδο της Λάρισας στην Α' Εθνική, ενώ την επόμενη χρονιά κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στη μεγάλη κατηγορία πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις[1] με τέσσερα γκολ σε 31 συμμετοχές[2]. Παράλληλα πέτυχε να αναγνωριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου[1].

Ο θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1979 και ενώ ο Μουσιάρης κατευθυνόταν μαζί με τους συμπαίκτες του στην Λάρισα, Δημήτρη Κουκουλίτσιο και Γιάννη Βαλαώρα οδικώς προς την Αθήνα με σκοπό να ενσωματωθούν στην αποστολή της Εθνικής Ελπίδων για τη φιλική αναμέτρηση με το αντίστοιχο συγκρότημα της Σοβιετικής Ένωσης, 111 χλμ. έξω από την Αθήνα, κοντά στη Θήβα, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μουσιάρης ξέφυγε από την πορεία του λόγω ταχύτητας αλλά και ολισθηρότητας του οδοστρώματος (λίγες ώρες νωρίτερα είχε βρέξει) με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με το επερχόμενο ΚΤΕΛ Αθηνών-Λαμίας. Από την σύγκρουση σκοτώθηκαν επιτόπου ο Μουσιάρης με τον Κουκουλίτσιο, ενώ ο Βαλαώρας τραυματίστηκε σοβαρά, αποφεύγοντας ωστόσο τον κίνδυνο[3].

Η είδηση του θανάτου του Μουσιάρη και του Κουκουλίτσιου προκάλεσε το θρήνο ολόκληρου του φίλαθλου ποδοσφαιρικού κοινού της Ελλάδας και κυρίως της κοινωνίας της Λάρισας, από την οποία προέρχονταν τα δύο θύματα[1].

Τιμές μετά θάνατον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται το ποδοσφαιρικό τουρνουά «Κουκουλίτσιος-Μουσιάρης» προς τιμήν του Μούσιαρη και του συμπαίκτη του Κουκουλίτσιου, ενώ το γήπεδο του Δαμασίου φέρει το όνομα το όνομα του (μαζί με το όνομα ενός άλλου ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ που πέθανε σε νεαρή ηλικία, ονόματι Ζέρμα).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Αθλητική Ηχώ, 7 Σεπτεμβρίου 1979, σελ. 1, 3.
  2. Μαστρογιαννόπουλος, Αλέξανδρος (24 Απριλίου 2003). «Greece 1978/79». rsssf.com. The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2017. 
  3. «Αυτοί που έφυγαν πολύ νωρίς...». Active by SportDay (105 (07)): 80. 11 Αυγούστου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]