Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία ονομάζεται η περίοδος 1852-70 της γαλλικής ιστορίας υπό τον Ναπολέοντα Γ'.

Η αρχή της Β' Γαλλικής Δημοκρατίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1848, αρχή της δεύτερης δημοκρατικής κυβέρνησης της Γαλλίας (Β' Γαλλική Δημοκρατία (1848-1852)), οι βασιλόφρονες και οι βοναπαρτιστές εξέλεξαν πρόεδρο της δημοκρατίας τον πρίγκηπα Λουδοβίκο Ναπολεόντα, ανιψιό του Ναπολέοντα Α΄ Βοναπάρτη, για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Η θητεία του ήταν τετραετής χωρίς δυνατότητα επανεκλογής. Λίγο πριν την παρέλευση της τετραετίας το 1852, ο Λουδοβίκος Ναπολέων εζήτησε από το νομοθετικό σώμα τροποποίηση, ώστε να μπορεί να επανεκλεγεί, και μετά την αρνητική απάντηση του σώματος, το διέλυσε στις 2 Δεκεμβρίου 1851.

Η δεσποτική φάση 1852–1860[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουδοβίκος Ναπολέων έφερε νέο σύνταγμα, που θέσπισε καθολική ψηφοφορία για την επανεκλογή του. Στις 2 Δεκεμβρίου 1852 με δημοψήφισμα ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας ως Ναπολέων Γ'.

Η Β' Γαλλική Αυτοκρατορία

Από το 1852 μέχρι το 1860 επεκράτησε ένα ανελεύθερο καθεστώς με λογοκρισία και αδρανοποίηση του νομοθετικού σώματος.

Η φιλελεύθερη φάση 1860–1870[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1860 και μετά η κυβέρνηση παρουσίασε πιο φιλελεύθερη στάση, λόγω των αντιδράσεων του λαού, καθώς και των δυσμενών εξελίξεων στο εξωτερικό, ιδίως με τον Κριμαϊκό Πόλεμο και τον Ιταλικό Πόλεμο. Έτσι ο Ναπολέων Γ' αναγκάσθηκε να αφήσει μέλη και των άλλων φιλελεύθερων τάξεων να μπουν στην κυβέρνησή του. Ο τύπος απελευθερώθηκε από την λογοκρισία, οι δημόσιες συγκεντρώσεις επιτράπηκαν, οι εκλογές έγιναν πιο ελεύθερες.

Το τέλος της Β' Γαλλικής Αυτοκρατορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον γαλλο-πρωσσικό πόλεμο η Γαλλία ηττήθηκε κατά κράτος και ο Ναπολέων Γ' συνελήφθη αιχμάλωτος από τα πρωσσικά στρατεύματα μετά την μάχη του Σεντάν. Έτσι, λήγει η περίοδος της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Ακολουθεί η σύντομη περίοδος της Παρισινής Κομμούνας και η Γ' Γαλλική Δημοκρατία υπό τον Γαμβέττα το 1870, ο οποίος συνεχίζει τον γαλλο-πρωσσικό πόλεμο μέχρι τη δεύτερη ήττα της Γαλλίας το επόμενο έτος 1871, οπότε και τερματίζεται ο πόλεμος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]