Δαφνώνας Χίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°20′N 26°4′E / 38.333°N 26.067°E / 38.333; 26.067

Δαφνώνας
Δαφνώνας is located in Greece
Δαφνώνας
Δαφνώνας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου
ΔήμοςΧίου
Δημοτική ΕνότηταΚαμποχώρων
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΝησιά Αιγαίου
ΝομόςΧίου
Υψόμετρο220

Ο Δαφνώνας είναι χωριό της κεντρικής Χίου, σε οδική απόσταση 9,5 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Παλαιότερα ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας, ενώ σήμερα υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Καμποχώρων του Δήμου Χίου. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 220 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Δαφνώνας είναι κτισμένος αμφιθεατρικά σε ημιορεινή περιοχή, στην ανατολική πλαγιά της κεντρικής ραχοκοκαλιάς του νησιού (λόφος Τσουμπάρι, του ορεινού όγκου της Κακιάς Σκάλας/Ράχης - Προφήτη Ηλία), με θέα προς τον λόφο Κορακάρη, τον Κάμπο και την ανατολική ακτή του νησιού. Κοντινότερος οικισμός είναι το χωριό Βερβεράτο, δύο περίπου χιλιόμετρα προς τα νότια και χαμηλότερα. Μερικά χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή προς τα βορειοδυτικά βρίσκεται η Νέα Μονή, το σημαντικότερο ιστορικό μοναστήρι του νησιού, με τα αξιόλογα ψηφιδωτά, το οποίο αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.[2]

Η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό χτίστηκε αρχικά σε διαφορετικό τόπο και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση περί το 1000 μ.Χ.. Γύρω υπάρχει πληθώρα από μεσαιωνικά ερείπια, όπως ο Πύργος της Λαυρίνας, αλλά και υπολείμματα κάστρου στο κέντρο του χωριού.

Η περιοχή διαθέτει αρκετές πηγές με πολύ νερό παλαιότερα, όπως η Χωματόστερνα, η πηγή του Βεσταρχάτου (από την οποία μάλιστα παλαιότερα υδρευόταν μερικώς και η πόλη της Χίου, το λεγόμενο «νερό του Συγγρού»), η πηγή του Δαμαλά, η πηγή του Καναβουτσάτου κ.ά. Οι δύο βασικές συνοικίες του χωριού είναι ο Ποταμός (από τον χείμαρρο που διαρρέει το χωριό) και τα Κριθαράκια.

Ο ενοριακός ναός του Δαφνώνα, με ωραίο πέτρινο κωδωνοστάσιο, τιμάται στο όνομα του Αγίου Παντελεήμονα. Υπάρχει και ο ανακαινισμένος αρχαίος ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό υπάγεται εκκλησιαστικώς στην αρχιερατική εποπτεία Χαλκείου της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Ο ταχυδρομικός κωδικός του Δαφνώνα είναι 82100.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξέλιξη του πληθυσμού του Δαφνώνα στις επίσημες απογραφές φαίνεται στον πίνακα:

Έτος απογραφής Κάτοικοι
1951 671
1961 605
1971 447
1981 359
1991 409
2001 408

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεωργίου Ι. Ζολώτα: Ιστορία της Χίου, τόμος Α («Ιστορική Τοπογραφία και Γενεαλογία»). Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου, Αθήναι 1921

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]