Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2007

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2007
Η εξέλιξη των πυρκαγιών από 23/08/2007 μέχρι 26/08/2007.
Ημερομηνία28 Ιουνίου 2007 - 3 Σεπτεμβρίου 2007
Τοποθεσία Ελλάδα: Πελοπόννησος, Αττική και Εύβοια
ΑίτιαΚαύσωνας
Σφοδροί άνεμοι
Ανθρώπινος παράγοντας (εμπρησμός)
ΘάνατοιΙούνιος: 9
Ιούλιος: 5
Αύγουστος: 67
Σεπτέμβριος: 3
Σύνολο: 84
ΣημειώσειςΟι πιο εκτεταμένες πυρκαγιές στην ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας και οι πιο θανατηφόρες μέχρι τον Ιούλιο του 2018
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο Aqua της NASA στις 25 Αυγούστου 2007.
Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο Terra της NASA στις 26 Αυγούστου 2007.
Η πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Το καλοκαίρι του 2007 μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700km2) γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.[1][2] Από τις πυρκαγιές επλήγησαν οι νομοί: Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας (όπου έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι), Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας και Φθιώτιδας. Το ύψος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δις €.[3]

Ο συνδυασμός του θερμότερου χειμώνα των συγχρόνων μετεωρολογικών καταγραφών, με λίγες βροχοπτώσεις και ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού, με σημαντική ενίσχυση των ανέμων, συνέβαλαν στην έξαρση των πυρκαγιών.

Συνοπτικά στατιστικά στοιχεία πυρκαγιών 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στατιστικά αριθμού πυρκαγιών [4], για το 2007, όπως αποτυπώνονται στις κηρύξεις αναδασωτέων του τεύχους Δ του ΦΕΚ [5] (οι αριθμοί δίπλα σε κάθε νομό ή δήμο είναι το πλήθος των πυρκαγιών, ενώ σε παρένθεση δίνεται το πλήθος όλων των συμβάντων στα οποία οφείλεται η κήρυξη μιας περιοχής ως αναδασωτέας, όπου περιλαμβάνονται καταλήψεις, εκχερσώσεις, αποθέσεις υλικών κ.ά.):

Στατιστικά πυρκαγιών ανά νομό, για το 2007:

Μεσσηνίας 77(145), Αττικής 69(247), Πειραιώς 58(88), Ηλείας 53(73), Αιτωλοακαρνανίας 48(96), Ζακύνθου 47(48), Κεφαλληνίας 46(65), Λαρίσης 33(62), Χανίων 31(87), Φθιώτιδος 28(54), Βοιωτίας 28(78), Ευβοίας 27(60), Αχαΐας 20(65), Χίου 19(25), Δωδεκανήσου 17(50), Πρεβέζης 17(37), Αργολίδος 16(57), Κορινθίας 15(46), Μαγνησίας 14(29), Ηρακλείου 11(30), Χαλκιδικής 11(63), Αρκαδίας 11(20), Λακωνίας 10(16).

Στατιστικά πυρκαγιών ανά δήμο, για το 2007:

Κυθήρων Πειραιώς 23(30), Ελατίων Ζακύνθου 21(22), Αμαλιάδος Ηλείας 19(21), Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας 18(25), Λαγανά Ζακύνθου 17(17), Σαλαμίνας Πειραιώς 16(18), Αγιάς Λαρίσης 11(13), Πύλου Μεσσηνίας 10(15), Παλικής Κεφαλληνίας 10(11), Σάμης Κεφαλληνίας 10(11), Μεγαρέων Αττικής 9(44), Ελειού - Πρόνων Κεφαλληνίας 8(11), Κερατέας Αττικής 7(28), Τροιζήνος Πειραιώς 7(8), Κορώνης Μεσσηνίας 7(12), Αυλώνος Μεσσηνίας 7(8), Αρτεμισίων Ζακύνθου 7(7), Μεθώνης Μεσσηνίας 7(9), Καντάνου Χανίων 7(12), Ανω Λιοσίων Αττικής 7(8), Μάνδρας Αττικής 7(35), Καρδαμύλων Χίου 7(8), Αργοστολίου Κεφαλληνίας 7(14), Λειβαθούς Κεφαλληνίας 7(8), Ναυπάκτου Αιτωλοακαρνανίας 6(8), Καλαμάτας Μεσσηνίας 6(14), Κρωπίας Αττικής 6(15), Βουπρασίας Ηλείας 6(6).

Αποτίμηση πυρκαγιών Ιουνίου 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πυρκαγιά Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις πρώτες μεγάλες και σημαντικές πυρκαγιές, ήταν αυτή στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας στις 28 Ιουνίου.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, στη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας και επεκτάθηκε γρήγορα στις πλαγιές του βουνού. Αρχικά στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 40 πυροσβέστες, 16 οχήματα και 12 συνολικά πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η φωτιά όμως δεν στάθηκε δυνατό να περιορισθεί εγκαίρως και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δε μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Έτσι μέχρι τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις αντιμετώπιζαν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, και ανάμεσα στις 21:00 και 21:30, οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Εθνικό Δρυμό και έφτασαν σε απειλητική απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Καζίνο, του πάρκου κεραιών και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές εκκενώθηκαν. Την ίδια στιγμή δύο λόχοι του Ελληνικού Στρατού από κοντινά στρατόπεδα τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή βοήθεια στην κατάσβεση.

Το επόμενο πρωί (29 Ιουνίου), με τη βοήθεια πλέον και των εναέριων μέσων, τα μέτωπα της φωτιάς στο Μπάφι, το Φλαμπούρι και κοντά στις εγκαταστάσεις της ΠΑ άρχισαν να τίθενται σταδιακά υπό έλεγχο. Σε αυτό το σημείο, ενισχύσεις από τους διπλανούς νομούς, όπως επίσης και 300 στρατιώτες κατέφθασαν σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δυνάμεων, με την τελική δύναμη να αποτελείται από 130 πυροσβέστες, 50 οχήματα και τις στρατιωτικές δυνάμεις. Στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σημαντική ήταν η συμβολή των ενήλικων στελεχών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των οποίων οδηγήθηκαν τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε δύσβατες περιοχές για να επιχειρήσουν κατάσβεση.

Από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα κάηκαν 25.000 στρέμματα δάσους και πολλά ζώα που ανήκαν σε προστατευόμενα είδη. Σύμφωνα με επιστήμονες η καταστροφή της τελευταίας μεγάλης δασικής έκτασης κοντά στην Αθήνα θα σημαίνει θερμότερα καλοκαίρια, παρατεταμένους καύσωνες και πλημμύρες τον χειμώνα.

Η πυρκαγιά επίσημα αποδίδεται σε πυλώνα της ΔΕΗ. Παρ' όλα αυτά, έρευνες, με εισαγγελική εποπτεία, διεξήχθησαν κατά την περίοδο μεταξύ του συμβάντος αυτού και του κύματος πυρκαγιών του Αυγούστου.

Αποτίμηση πυρκαγιών Ιουλίου 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πυρκαγιά Αιγίου Αχαΐας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Ιουλίου 2007 εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα [6], στην περιοχή του Αιγίου, η οποία έκαψε δασικές και αγροτοδασικές εκτασεις, καθώς και σπίτια, μέχρι τις 27 Ιουλίου, και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Κουνινά, αποτεφρώνοντας αγροτοδασική έκταση. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο[6]. Την επόμενη μέρα η φωτιά έφθασε στο χωριό Πυργάκι, ενώ δόθηκε διαταγή εκκένωσης για τα χωριά Μελίσσια, Αχλαδιά, Μαυρίκι, Πτέρη και Κουνινά, στο οποίο πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Στο χωριό Μαμουσιά ένας 75χρονος βρέθηκε απανθρακωμένος ο οποίος επέλεξε να παραμείνει κοντά στο σπίτι του για να προστατεύσει τα πρόβατά του παρόλο που κλήθηκε να το εγκαταλείψει. Στα χωριά Πυργάκι και Μελίσσια πολλοί κάτοικοι απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ η πυρκαγιά έφθασε και γύρω από τη Μονή Ταξιαρχών. Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Πάτρας στο ύψος του Διακοπτού και η κυκλοφορία διακόπηκε για να μην κινδυνέψουν διερχόμενοι οδηγοί και για να διευκολύνεται η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων[7].

Στις 26 Ιουλίου εντοπίστηκαν δύο γυναίκες νεκρές στο Άνω Διακοπτό Αχαΐας ενώ η φωτιά συνέχισε να καίει εκτάσεις στην ανατολική και κεντρική Αιγιάλεια και σε διάφορα σημεία των δήμων Αιγίου και Διακοπτού υπήρχαν διάσπαρτες εστίες. Οι περιοχές μεταξύ Αιγίου, Διακοπτού και Καλαβρύτων κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και όλα τα νοσοκομεία της Αχαΐας τέθηκαν σε ετοιμότητα[8]. Την ίδια μέρα επίσης ζητήθηκε η συνδρομή της Ρωσίας[9]για την κατάσβεση των πυρκαγιών, που έκαιγαν σε όλη τη χώρα, αίτημα στο οποίο η Ρωσία ανταποκρίθηκε με την αποστολή αεροσκαφών Beriev Be-200 και ελικοπτέρων Mil Mi-8[10]. Το βράδυ της 27 Ιουλίου η πυρκαγιά βρισκόταν υπό έλεγχο σε βαθιές χαράδρες και δεν απειλούσε σπίτια και κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ατόμου για τη φωτιά στη Μαμουσιά, ενώ ερευνόνταν και η πιθανή ευθύνη μια ηλικιωμένης για τη φωτιά στα Κουνινά Αιγίου[11].

Αποτίμηση πυρκαγιών Αυγούστου 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πυρκαγιά Πεντέλης (Ντράφι - Πολιτεία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πυρκαγιά της Πεντέλης καθώς εξαπλώνεται, το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου
Χάρτης της πυρκαγιάς της Πεντέλης

Τις πρωινές ώρες (περίπου 07:30 π.μ.) της 16ης Αυγούστου, φλόγες και πυκνός καπνός έγινε ορατός από τη βορειοδυτική πλευρά του όρους της Πεντέλης, στην περιοχή της Ράχης Διονύσου. Η φωτιά ξεκίνησε από 4 μέτωπα, τα οποία έκαψαν δασικές εκτάσεις, σπίτια και εξοχικές κατοικίες κατά μήκος του άξονα Πεντέλη - Πολιτεία και Πεντέλη - Ντράφι. Ένα από τα μέτωπα κατηφόρισε προς τον δήμο Μελισσίων όπου επίσης κάηκαν μικρές δασικές εκτάσεις.

Αν και η πυρκαγιά αυτή δεν προκάλεσε ανθρώπινα θύματα, εντούτοις, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν και ένα πυροσβεστικό όχημα καταστράφηκε από τις φλόγες. Πολλοί κάτοικοι των βορείων προαστίων επίσης χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια, κυρίως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Ο καπνός κάλυψε μεγάλο μέρος της βόρειας Αθήνας, υποβοηθούμενος από τους έντονους νότιους ανέμους. Δυστυχώς οι ίδιοι άνεμοι εμπόδισαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα να σπεύσουν άμεσα στην περιοχή. Μαζί με τις πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις κατέφθασαν και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία όμως δεν στάθηκε δυνατό να προβούν σε ρίψεις νερού αρχικά. Οι πρώτες αξιόλογες από αυτές έγιναν με ελικόπτερα αργότερα το απόγευμα της 16ης Αυγούστου.

Ορισμένες μικρές εστίες της φωτιάς παρέμειναν ενεργές και το βράδυ της ίδιας μέρας, αλλά μέχρι το πρωί της επόμενης είχαν κατασβεσθεί. Η πυρκαγιά αυτή, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερης έκτασης πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας οδηγούν επιστήμονες στις εκτιμήσεις ότι το μικροκλίμα της Αθήνας θα χειροτερεύσει, αφού δύο φυσικοί πνεύμονες και ρυθμιστές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος καταστράφηκαν.[12]

Πυρκαγιά Νομού Ηλείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φονικότερο χτύπημα από τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2007 συντελέστηκε στο Νομό Ηλείας. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω. Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία EFFIS ειναι περίπου 450 χιλιάδες στρέμματα), με βάση ανεπίσημες πηγές, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σαμικό, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, το Κλινδιά, το Μουζάκι, το Γούμερο[13], το Φανάρι, η Πεύκη (Μπεντένι) Κολίρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις. Ακόμα, απειλούσε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η καταστροφή όμως αφορούσε και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι την 26η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 37 θάνατοι εκ των οποίων 25 στο ίδιο χωριό στην Αρτέμιδα, ενώ εκφράζονταν και ανησυχίες για περισσότερους αγνοούμενους.

Για την πυρκαγιά καταδικάστηκαν οι: Χαράλαμπος Καφύρας, πρώην νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας, ο πρώην πυροφύλακας Μίνθης και η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου (ιδιοκτήτρια σπιτιού που ξεκίνησε η πυρκαγιά) για πρόκληση εμπρησμού. Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο, τα οποία ήταν εξαγοράσιμα για 5€ την ημέρα.[14][15]

Η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιπλέον η φωτιά έφτασε μέχρι τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Μετά την καταστροφή των παροχών ηλεκτρισμού προς τις αντλίες νερού του πυροσβεστικού συστήματος του χώρου, η φωτιά κατέκαψε το περιβάλλον δάσος και απετράπη μόνο όταν συγκεντρώθηκε στον χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. Στην επιχείρηση αυτή στην αρχαία Ολυμπία, έλαβαν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, όπως επίσης και ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα.[16] Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο.

Πυρκαγιά Νομού Αρκαδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς στο νομό Αρκαδίας, αναπτύχθηκε στο Δήμο Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά κατέκαψε και οικίες μέσα και στην πόλη της Μεγαλοπόλεως. Η φωτιά έκαψε και άλλους οικισμούς όπως το Ανεμοδούρι, το Ρούτσι, τα Μαλλωτά, τα Περιβόλια, το Ραψομμάτη, την Ελενίτσα, τη Μονή Παναγιά, τα Παραδείσια, τα Τριπόταμα. Επίσης την 25η Αυγούστου εκδηλώθηκε και νέο μέτωπο στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου και Πελάγους Τρίπολης. Η φωτιά εκδηλώθηκε την 23η Αυγούστου, ενώ άφησε πίσω της και 7 θύματα, 5 εκ των οποίων εργαζόμενοι σε ξενοδοχιακές εγκαταστάσεις, από αναθυμιάσεις στην προσπάθεια διαφυγής τους, 1 στις Βρυσούλες Μεγαλόπολης και 1 στο Δήμο Φαλαισίων.

Πυρκαγιά Νομού Λακωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το νομό Λακωνίας ξεκίνησε το καταστροφικό και κατά πολλούς συντονισμένο έργο των πυρκαγιών. Το αρχικό σημείο της εκδήλωσης της φωτιάς ήταν η Αρεόπολη ενώ γρήγορα επεκτάθηκε και σε κορυφές του Ταΰγετου. Τα χωριά Λάγα, Καρβέλι, Αράχωβα, Αρτεμησία, Οίτυλο κατακάηκαν, ενώ εμφανίστηκαν παράλληλα εστίες πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία του νομού όπως η Καλλιθέα, η Αγριανή, τα Χρύσαφα οικισμοί που βρίσκονται στο όρος Πάρνωνας, ο Βρονταμάς, το Γεράκι, το Γύθειο, αλλά και το Γερολυμένα, τον Πύργο Διρού και την Κοκάλα. Η φωτιά πίσω της άφησε 6 νεκρούς στο Νέο Οίτυλο.

Πυρκαγιά Νομού Μεσσηνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Νομό Μεσσηνίας τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν τρία:

1. Στα Φιλιατρά, που η φωτιά μετακινήθηκε και στο γειτονικό χωριό, τους Μεταξάδες,

2. Στο Δήμο Φοινικούντα και

3. Στην περιοχή του Δυτικού Ταϋγέτου από την Αλαγονία (χωριά Αλαγονία, Αρτεμισία, Λαδά, Καρβέλι, Ελαιοχώρι), μέχρι τα Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας.

Κατά κύριο λόγο κάηκαν δασικές εκτάσεις, ενώ καταστράφηκαν και σπίτια στις κατοικημένες περιοχές, καθώς και μια καταστροφή πρατηρίου καυσίμων. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά οι απειλούμενοι οικισμοί.

Πυρκαγιά Νομού Κορινθίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Νομό Κορινθίας οι πυρκαγιές ξεκίνησαν την 24η Αυγούστου. Η αρχική εστία ήταν στο χωριό Καλέντζι Κορινθίας και γρήγορα επεκτάθηκε στον Ξηρόκαμπο, το Χαλκί και το Σουλινάρι. Παράλληλα άλλη μια εστία εμφανίστηκε κοντά στο Κιάτο, ενώ μεγάλη καταστροφή συνέβη στο δάσος του Σοφικού από νέα πυρκαγιά της 26ης Αυγούστου. Θύματα δεν αναφέρθηκαν ενώ σύμφωνα με πηγές καταστράφηκαν 4000 στρέμματα δασικής γης.

Πυρκαγιά Νομού Αχαΐας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πυρκαγιά στο νομό Αχαΐας ξεκίνησε την 24η Αυγούστου, από την Ξερόλακκα Αχαΐας, στις 13.30. Την 25η Αυγούστου εμφανίστηκαν νέες εστίες στου Κάλφα και τις Πόρτες στη Βούντενη και στο Ακταίο. Η έκταση της φωτιάς ήταν περιορισμένη σε σχέση με το νομό Ηλείας και Λακωνίας, ενώ δεν υπήρξαν καταστροφές σε κατοικημένους οικισμούς, ούτε θύματα. Επίσης δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Πυρκαγιά Υμηττού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη της φωτιάς στην περιοχή Παπάγου και στον Υμηττό στις 25-8-07
Χάρτης των πυρκαγιών του 2007 στον Καρέα, Καισαριανή,Βύρωνα, Παπάγου. Τα καμένα στον Αη Γιάννη Κυνηγό είναι παλαιότερα.

Τις μεσημεριανές ώρες της 25ης Αυγούστου, σύμφωνα με καταγγελίες προς την Ελληνική Αστυνομία, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου κινούμενο σε περιφερειακές οδούς του Υμηττού, πετούσε εμπρηστικούς μηχανισμούς. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, ήταν η πρόκληση μεγάλης πυρκαγιάς, στα όρια του δήμου Χολαργού. Η φωτιά επεκτάθηκε, χάρις στους άνεμους υψηλής έντασης (έως και 6 μποφόρ μετρήθηκαν τοπικά από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) εξαπλώθηκε γρήγορα στους δήμους Παπάγου και Καισαριανής. Με κατοικίες στον δήμο Παπάγου να καίγονται, επικεντρώθηκε εκεί μεγάλο τμήμα των πυροσβεστικών δυνάμεων της Αθήνας.

Στην περιοχή έγιναν ρίψεις νερού από δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-215, ένα ρωσικό αεροσκάφος Beriev Be-200, η επιχείρηση των οποίου ήταν η πρώτη στα όρια της Αθήνας, όπως επίσης και από ένα ρωσικό ελικόπτερο Mil MI-26.

Πέραν των ζημιών σε 2 κατοικίες στην περιοχή του Παπάγου, άλλες ζημιές σε ανθρώπινες υποδομές δεν καταγράφηκαν. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας. Η πυρκαγιά προκάλεσε έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή της Λεωφόρου Κατεχάκη, αφού στο τμήμα της περιφερειακής οδού, στο ύψος του Καρέα, αλλά και σε κομμάτι της Αττικής Οδού, οι αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν την κυκλοφορία, καθώς οι φλόγες βρίσκονταν επικίνδυνα κοντά στον δρόμο.

Πυρκαγιά Νομού Ευβοίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εύβοια ήταν μια από τις περιοχές που επλήγη ιδιαίτερα από πυρκαγιές αφού περισσότεροι από 10 δήμοι και χωριά πλούσια σε δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, οικίες χάθηκαν ενώ υπήρξαν και 6 θύματα.

Εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν στο Αλιβέρι, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ένας από παθολογικά αίτια, ένας ιερέας από πνιγμό και τέσσερις ακόμα άνθρωποι στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στο Μίστρο, εκ των οποίων ένας εποχικός πυροσβέστης. Άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές ήταν η Νότια Καρυστία, τα Στύρα, οι Δήμοι Ταμυναίων, Αμαρυνθείων και Κονιστρών ενώ εκκενώθηκαν τα χωριά Γαβαλάς, Βρύση, Κρεμαστό, Άγιος Λουκάς και Άγιος Γιάννης. Οι καταστροφές αφορούσαν εκτός από μεγάλες δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές, οι οποίες ενισχύθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πυρκαγιά Νομού Φθιώτιδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Αυγούστου, 3 ημέρες μετά την έναρξη των μεγάλων πυρκαγιών του 2007, στο Νομό Φθιώτιδος. Το πρωί της 26/08, 4 εστίες φωτιάς εντοπίστηκαν στα όρια του νομού στις περιοχές Ζηλευτό, Λύχνο, Δίλοφο και Πύργο Υπάτης. Οι αρχές μάλιστα προέβηκαν σε σύλληψη υπόπτου, αλλά και εύρεση εμπρηστικών μηχανισμών. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Διεθνής βοήθεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την έναρξη των πυρκαγιών του Αυγούστου η κυβέρνηση ζήτησε καθυστερημένα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες. Οι ακόλουθες χώρες προσέφεραν βοήθεια αλλά κάποιες από τις προσφορές απερρίφθησαν:[17]

Συνέπειες σε φυσικά φαινόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βλάστηση στις πληγείσες περιοχές άρχισε να ανακάμπτει έπειτα από 2 χρόνια. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και του WWF Ελλάδας και εξέταζε τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην περιοχή της Ηλείας την περίοδο 1989–2016, διαπίστωσε πως οι πυρκαγιές συνέβαλαν στην αύξηση της μέσης συχνότητας εμφάνισης πλημμυρών κατά 3,3 φορές, ενώ η συχνότητα των κατολισθήσεων αυξήθηκε κατά 5,6 φορές σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν από τις πυρκαγιές. Οι διαφορές στο είδος της βλάστησης θεωρήθηκαν σημαντικοί παράγοντες για την παρατηρούμενη αύξηση των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, καθώς τα ψηλά δάση υποκαταστάθηκαν από χαμηλότερη βλάστηση.[3]

Συλλογή οπτικού υλικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Ηλεία και Εύβοια». Ναυτεμπορική on Line. 2007-08-28. 
  2. «Για πέμπτη ημέρα παραδομένες στις φλόγες Πελοπόννησος και Εύβοια». in.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2007. 
  3. 3,0 3,1 «Το χρονικό της «μαύρης» Παρασκευής του 2007». Εφημερίδα των Συντακτών. 20 Αυγούστου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2017. 
  4. «Συνολικά στατιστικά στοιχεία». Τήλαφος-αναδασωτέα. 30 Απριλίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2008. 
  5. «Αναζήτηση Φύλλων Εφημερίδων της Κυβερνήσεως». Εθνικό Τυπογραφείο. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2008. 
  6. 6,0 6,1 «Νέα μέτωπα πυρκαγιών σε πολλά μέρη της χώρας». in.gr. 24 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2007. 
  7. «Καταστροφικές φωτιές σε Κεφαλλονιά και Αχαΐα - Ένας νεκρός στο Αίγιο». in.gr. 25 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2007. 
  8. «Στάχτες αφήνει πίσω της η πυρκαγιά στην Αιγιαλεία». in.gr. 26 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2007. 
  9. «Ρωσικά αεροπλάνα φτάνουν στην Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών». in.gr. 26 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2007. 
  10. «Έφθασε το πρώτο ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο, αναμονή για τα δύο ελικόπτερα». in.gr. 29 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2007. 
  11. «Σε δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα η μάχη με τις φλόγες». in.gr. 27 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2007. 
  12. «Καταστροφικός για την Αττική ο συνδυασμός των πυρκαγιών σε Πεντέλη-Πάρνηθα». in.gr. 17 Αυγούστου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2007. 
  13. Κάηκαν οικίες εντός του χωριού και η πλειοψηφία των δασικών και καλλιεργούμενων εκτάσεων (ελαιοκαλλιέργεια, αμπελοκαλλιέργεια και ρητίνης) εξαφανίστηκαν
  14. «Σαράντα χρόνια σε τέσσερις για τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007». Το Βήμα. 11 Νοεμβρίου 2014. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=649607. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2015. 
  15. «Ποινές κάθειρξης στους κατηγορούμενους για τις φωτιές στην Ηλεία το 2007». 
  16. «Οι φλόγες έζωσαν την Αρχαία Ολυμπία - Σώθηκε το Μουσείο». in.gr. 26 Αυγούστου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2007. 
  17. 17,00 17,01 17,02 17,03 17,04 17,05 17,06 17,07 17,08 17,09 17,10 17,11 17,12 17,13 17,14 17,15 17,16 17,17 17,18 «Countries Send Firefighters, Aircraft to Help Greeks». Firehouse.com (Associated Press). 2007-08-27. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-28. https://web.archive.org/web/20070928025117/http://cms.firehouse.com/content/article/article.jsp?id=56129&sectionId=46. Ανακτήθηκε στις 2007-07-27. 
  18. «51 dead as Greek forest fires rage on». The Times (timesonline.co.uk). 2007-08-26. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article2331071.ece. Ανακτήθηκε στις 2007-08-26. 
  19. 19,00 19,01 19,02 19,03 19,04 19,05 19,06 19,07 19,08 19,09 «EU Sends Help to Fight Raging Fires in Greece». DW-World. www.dw-world.de. 26 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2007. 
  20. «Greece declares state of emergency». Canada.com (Agence France-Presse). 2007-08-25. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-10-17. https://web.archive.org/web/20071017052520/http://canada.com/topics/news/world/story.html?id=443352dc-be11-4c1e-9621-a52b09caa70e. Ανακτήθηκε στις 2007-08-26. 
  21. BECK, JONATHAN (2007-08-26). «Israel to send Greece 25 firefighters with full equipment». The Jerusalem Post (www.jpost.com). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-18. https://web.archive.org/web/20110718002033/http://fr.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1188128148356&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull. Ανακτήθηκε στις 2007-08-27. 
  22. «Manitoba offers water bombers to Greece». Winnipeg Free Press. 2007-08-28. http://www.winnipegfreepress.com/historic/32381744.html. Ανακτήθηκε στις 2007-08-28. 
  23. «Norwegian helicopter on the way». www.aftenposten.no. 27 Αυγούστου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2007. 
  24. «Macedonia offers help to Greece in fighting raging fires». FOCUS News Agency Bulgaria. 2007-08-27. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-27. https://web.archive.org/web/20070927230213/http://www.focus-fen.net/index.php?id=n120459. Ανακτήθηκε στις 2007-08-27. 
  25. «Greece ignores the help offered by Macedonia in coping with fires damages». FOCUS News Agency Bulgaria. 2007-08-28. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-30. https://web.archive.org/web/20070930181302/http://www.focus-fen.net/index.php?id=n120551. Ανακτήθηκε στις 2007-08-28. 
  26. «Greece causes political fire with Macedonian firefighters». FOCUS News Agency Bulgaria. 2007-08-29. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-27. https://web.archive.org/web/20070927225114/http://www.focus-fen.net/index.php?id=n120646. Ανακτήθηκε στις 2007-08-29. 
  27. 27,0 27,1 «Russia plans to send additional help to fight fires in Greece». RIA Novosti (en.rian.ru). 2007-08-27. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-08-30. https://web.archive.org/web/20070830153638/http://en.rian.ru/world/20070827/74913542.html. Ανακτήθηκε στις 2007-08-27. 
  28. «Serbia sends seven planes to Greece». B92 (B92). 2007-08-28. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-29. https://web.archive.org/web/20070929122815/http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2007&mm=08&dd=28&nav_category=90&nav_id=43337. Ανακτήθηκε στις 2007-08-28. 
  29. «Svensk hjälp på plats i Grekland» (στα Swedish). Sydsvenskan. 2007-08-27. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-10-17. https://web.archive.org/web/20071017055052/http://sydsvenskan.se/varlden/article261717.ece. Ανακτήθηκε στις 2007-08-27. 
  30. «Turkey sends fire-fighting plane to Greece». Turkish Press.com. 2007-08-27. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-27. https://web.archive.org/web/20070927224841/http://www.turkishpress.com/news.asp?id=191190. Ανακτήθηκε στις 2007-08-27. 
  31. «Finland offers helicopters, firemen and experts to fight Greek forest fires». Helsingin Sanomat (www.hs.fi). 2007-08-28. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-30. https://web.archive.org/web/20070930055936/http://www.hs.fi/english/article/Finland%20offers%20helicopters%20firemen%20and%20experts%20to%20fight%20Greek%20forest%20fires%20/1135229835383. Ανακτήθηκε στις 2007-08-29. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]