Δανάη Στρατηγοπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δανάη Στρατηγοπούλου
Η Δανάη Στρατηγοπούλου το 1935
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δανάη Στρατηγοπούλου (Ελληνικά)
Γέννηση8  Φεβρουαρίου 1913
Αθήνα
Θάνατος18  Ιανουαρίου 2009
Αθήνα
ΚατοικίαΓαλλία
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιδιότητατραγουδιστής, συγγραφέας και συνθέτης[1]
Όργαναφωνή

Η Δανάη Στρατηγοπούλου (8 Φεβρουαρίου 191318 Ιανουαρίου[2] 2009) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καθηγήτρια της ελληνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο της Χιλής, καθώς και φωνητικής μουσικής σε πολλά ωδεία.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα (στο Μεταξουργείο) στις 8 Φεβρουαρίου 1913 (κατ’ άλλους το 1911)[3] και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία (Μασσαλία και Παρίσι). Πατέρας της ήταν ο μηχανικός και δημοσιογράφος Ιππόλυτος Στρατηγόπουλος (εντάχθηκε στον Δ.Σ.Ε και εγκαταστάθηκε στη Τσεχία[4]) και μητέρα της η αρσακειάδα Τίμω. Ο θεατρικός συγγραφέας Ιδομενεύς Στρατηγόπουλος ήταν παππούς της.[5] Στην Αθήνα επιστρέφει μαζί με την οικογένειά της το 1923, χρονιά που γεννήθηκε η μικρότερη αδελφή της, η φλαουτίστα και εθνομουσικολόγος Μίρκα Στρατηγοπούλου. Τελειώνοντας τις γυμνασιακές της σπουδές παρακολούθησε για ένα χρόνο τα μαθήματα της Εμπορικής Σχολής και γράφτηκε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, ενώ έλαβε δίπλωμα της Γαλλικής Ακαδημίας. Από πολύ νωρίς όμως ακολούθησε το ελαφρό τραγούδι και σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική. Το 1935 πρωτοεμφανίζεται ως δημοσιογράφος, ενώ ένα χρόνο μετά το 1936 ασχολείται πλέον επαγγελματικά με το καλλιτεχνικό της πάθος που ήταν το τραγούδι. Την τέχνη του τραγουδιού διδάχθηκε από την εξαίρετη τότε καλλιτέχνιδα Μάγγη Καρατζά. Έτσι αργότερα συμμετέχει στη Μάντρα του Αττίκ με το καλλιτεχνικό όνομα Δανάη όπου και διέπρεψε ως η καλύτερη ερμηνεύτρια των αξιόλογων συνθέσεων του Αττίκ και του Χαιρόπουλου, αποδίδοντας επίσης με εξαιρετική επιτυχία ελληνικά δημοτικά τραγούδια καθώς και ιδιότυπες ισπανικές μελωδίες.

Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος η Δανάη κατέφυγε στα Τρίκαλα όπου και διέμενε η αδελφή της. Το 1946 βρίσκεται καθηγήτρια φωνητικής μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Ευγ. Χατζίσκου. Μεταξύ άλλων, δίδαξε φωνητική στην τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού Ελίζα Μαρέλλι.[6] Στην περίοδο της Χούντας διετέλεσε καθηγήτρια «τιμής ένεκεν» στην έδρα Ελληνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο και κατά την περίοδο 19721973 τακτική έμμισθη καθηγήτρια στο αυτό Πανεπιστήμιο.
Ήταν μέλος της Εταιρίας Στιχουργών και Μουσικοσυνθετών Ελλάδος, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Επιτροπής Αλληλεγγύης με τη Χιλή, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κ.ά. Επίσης η Δανάη είχε δώσει σειρά διαλέξεων σε Πανεπιστήμια της Χιλής καθώς και πολλά ρεσιτάλ με ελληνικά τραγούδια. Είχε τιμηθεί με πολλές καλλιτεχνικές διακρίσεις, επαίνους, δύο βραβεία για τους στίχους της καθώς και ειδικό βραβείο της Προεδρίας της Χιλής επί Αλλιέντε στο Φεστιβάλ του Χιλιανού ελαφρού τραγουδιού το 1972. Η Δανάη μιλούσε γαλλικά, ισπανικά και αγγλικά, και ήταν μόνιμος κάτοικος της Ραφήνας. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με τη Χιλιανή Πρεσβεία των Αθηνών, μέχρι το θάνατό της στις 18 Ιανουαρίου του 2009.[7][8]

Η Δανάη έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, πολλά σε στίχους δικούς της, και πολλά βιβλία, ενώ ασχολήθηκε και με μεταφράσεις. Μετέφρασε, ανάμεσα στα άλλα, ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα στα ελληνικά. Ξεχωριστή θέση κατέχει η μετάφραση του Canto General. Είχε εκδώσει πολλά βιβλία καθώς και τον δίσκο Τα πιο όμορφα τραγούδια του Αττίκ. Επίσης διατηρούσε το ψευδώνυμο «Αργυρώ Καλλιγά».

Είχε παντρευτεί τον δημοσιογράφο Γιώργο Δ. Χαλκιαδάκη (πέθανε το 1954) με τον οποίον απέκτησε μια κόρη, την ερμηνεύτρια του ντουέτου Λήδα-Σπύρος, τραγουδοποιό και ποιήτρια Ειρήνη-Λήδα Χαλκιαδάκη.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία

  • Τραγουδώντας (χρονικό), 1954
  • Αντιδράσεις (ποίηση), 1960
  • Αττίκ, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1986
  • Για ένα ζευγάρι ρόδα (λαογραφική μελέτη), 1972
  • Ελληνίδες ηρωίδες στο δημοτικό τραγούδι (μελέτη), 1972
  • Αλλιώτικα από τ’ άλλα (ποίηση), επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης, Ιωλκός, 2002

Μεταφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιο-εργογραφία της Δανάης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. ««Εφυγε» η Δανάη Στρατηγοπούλου». 
  3. «“Έφυγε” η τραγουδίστρια Δανάη Στρατηγοπούλου», Τα Νέα, 18 Ιανουαρίου 2009
  4. http://www.ropraha.eu/downloads/kalimera/kalimera_september_2009.pdf kalimera, Περιοδική έκδοση του ελληνισμού της πράγας, τεύχος 48
  5. «Δανάη Στρατηγοπούλου», στο μπλογκ Ρένα Βλαχοπούλου
  6. «Πέθανε η ιέρεια του ελαφρού τραγουδιού, Ελίζα Μαρέλλι». www.naftemporiki.gr. 23 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2023. 
  7. «Πλήρης ημερών “έφυγε” η Δανάη Στρατηγοπούλου», Ελεύθερος Τύπος, 18 Ιανουαρίου 2009.
  8. «“Έφυγε” η Δανάη», Ελευθεροτυπία, 18 Ιανουαρίου 2009.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Who’s Who 1979, σσ. 659-660.
  • «Δανάη», Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν «Ηλίου», σελ. 773

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]