Δαιμόνια Νύμφη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δαιμονία Νύμφη
Οι "Δαιμόνια Νύμφη" το 2013 στο φεστιβάλ Wave-Gotik-Treffen.
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΕλλάδα
Μουσικά είδηFolk
Παρουσία1994-παρόν
ΜέληΣπύρος Γιασαφάκης
Εύη Στεργίου

Οι Δαιμονία Νύμφη είναι ελληνικό folk μουσικό συγκρότημα γνωστό κυρίως για τα όργανα που χρησιμοποιεί, τα οποία είναι ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών οργάνων, κατασκευασμένα από τον οργανοτεχνίτη Νικόλαο Μπρα. Η μουσική τους έχει παγανιστική και αρχαιοελληνική ατμόσφαιρα. Το σύνολο ολοκληρώνουν οι στίχοι, γραμμένοι συνήθως στα αρχαία ελληνικά, με θεματολογία κυρίως βακχικές τελετές και επικλήσεις.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλος των Δαιμόνια Νύμφη στη σκηνή

Οι Δαιμονία Νύμφη δημιουργήθηκαν το 1994 από τον Σπύρο Γιασαφάκη και τον Παντελή Γιασαφάκη. Τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία τους, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Ο Βακχικός Χορός των Νυμφών.

Το 1999 συναντούν τον Νικόλαο Μπρα, έναν κατασκευαστή οργάνων που ήδη από το 1980 ασχολούνταν με την κατασκευή αρχαιοελληνικών οργάνων, όπως η λύρα, ο βάρβιτος, η αρχαία κιθάρα και άλλα. Συνεργάζονται μαζί του και εμφανίζονται για πρώτη φορά ζωντανά στο Αναγεννησιακό φεστιβάλ Ρεθύμνου και αλλού.

Ταυτόχρονα κυκλοφορούν το mini-CD demo "Τυρβασία", το οποίο κάνει την εμφάνισή του σε περιοδικά μέταλ, όπως το Metal Hammer και το Metal Invader, παρότι απέχει μουσικά από την υπόλοιπη ύλη των περιοδικών. Ειδικότερα το Metal Invader περιλαμβάνει και δύο τραγούδια των Δαιμονία Νύμφη σε συλλογές που δίνονται δώρο μαζί με το περιοδικό και γράφει διθυραμβικές κριτικές για αυτούς. Οι εμφανίσεις αυτές, αλλά και το συγκρότημα του αδελφού του Σπύρου Γιασαφάκη οι Fiendish Nymphe (στους οποίους ο Γιασαφάκης συμμετέχει), με παρόμοια θεματολογία, αλλά με Black metal μουσική, κάνουν τους Δαιμονία Νύμφη σχετικά γνωστούς σε αυτούς τους μουσικούς κύκλους.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2002, το συγκρότημα κάνει ένα μεγάλο βήμα στην πορεία του. Υπογράφουν συμβόλαιο με την γαλλική εταιρεία Prikosnovenie και κυκλοφορούν τον ομώνυμο δίσκο τους. Στο δίσκο συμμετέχει σε ένα τραγούδι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στα φωνητικά, ενώ χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά οι αντιγραφές των αρχαιοελληνικών οργάνων του Νικολάου Μπρα.

Δύο μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο, το συγκρότημα σε συνεργασία με την Αυστραλή Λουίζα Τζον Κρολ (Louisa John Krol), τον Ιταλό Φραντσέσκο Μπαντσίνι (Francesco Banchini) (μέλος των Αταράξια και των Γκορ) και τους Γάλλους Λις (Lys) κυκλοφορεί το δίσκο Love Sessions.

Πέρα από τα δύο μέλη του συγκροτήματος, στις ζωντανές εμφανίσεις τους την εκτέλεση συμπληρώνουν οι Μαρία Στεργίου (αδελφή της Εύης Στεργίου), Χρήστος Κουκάρας, Δάφνη Κοτσιάνη και Βαγγέλης Πασχαλίδης.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο βακχικός χορός των νυμφών (1998)
  • Τυρβασία (1999)
  • Δαιμονία Νύμφη (2002)
  • Ο βακχικός χορός των νυμφών - Τυρβασία (2004)
  • Κραταιά Αστερόπη (2007)
  • Ψυχοστασία (2013)
  • Μάκβεθ (2016)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]