Δίδυμο όρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δίδυμο
Δίδυμο is located in Ελλάδα
Δίδυμο
Δίδυμο
Ύψος 1.121 μέτρα
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Πελοπόννησος

Το Δίδυμο όρος είναι βουνό της Αργολίδας με υψόμετρο 1.050 μέτρα. Είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της νότιας Αργολίδας μετά το Αραχναίο, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια του. Στα ανατολικά του συνδέεται με τα υψώματα Αδέρες, ενώ νότια καταλήγει στις πιο ομαλές και επίπεδες περιοχές της Ερμιονίδας.

Μορφολογία-οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δίδυμο έχει κυρίως χαμηλή βλάστηση. Κυριαρχεί ένα είδος γιουνίπερου το οποίο στην Πελοπόννησο ονομάζεται βένιο. Στη βόρεια πλευρά του όμως κυρίως σε κοίτες ρεμάτων συναντώνται και πλατύφυλλα όπως πλατάνια. Το Δίδυμο παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από γεωλογικής άποψης. Στους πρόποδες της δυτικής απόληξης του, σχηματίζονται κάποιοι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί με μορφή κρατήρα, που αποκαλούνται δολίνες. Είναι καθιζήσεις του εδάφους με σχήμα κυκλικό. Σχηματίστηκαν από κατακρήμνιση των ανθρακικών πετρωμάτων της περιοχής.[1]

Οικισμοί-εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικότερος οικισμός της περιοχής των Διδύμων είναι ο ομώνυμος οικισμός που είναι χτισμένος σε ένα λεκανοπέδιο, δυτικά του βουνού, κοντά στη θέση που βρίσκονται οι Δολίνες. Στις πλαγιές του βουνού είναι χτισμένοι και τρεις μικροί κτηνοτροφικοί οικισμοί, το Ράδο και η Πελεή στα βόρεια και το Λουκαΐτι στα νοτιοανατολικά.

Σημαντικότερο αξιοθέατο στο βουνό είναι η βυζαντινή Μονή Αυγού. Η μονή είναι χτισμένη στις βόρειες πλαγιές του βουνού, πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Ράδου (αρχαίου Σέλλα). Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και έχει εγκαταλειφθεί από τον 18ο. Τα τελευταία χρόνια έχει αναστηλωθεί και αποτελεί αξιόλογο προορισμό στην περιοχή.[2]

Στην κορυφή του Διδύμου υπάρχουν κεραίες τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, ενώ πλέον στα παρακείμενα υψώματα έχουν τοποθετηθεί και ανεμογεννήτριες.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ι.Γ.Μ.Ε.[νεκρός σύνδεσμος] Γεωλογική γεωμορφολογική κληρονομιά της Ελλάδας
  2. «Έθνος, Από τα Καρνεζαίικα στην Πελεή». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]