Δήμος Φενεού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°57′00″N 22°19′00″E / 37.95°N 22.3167°E / 37.95; 22.3167

Δήμος Φενεού
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Κορινθίας
Έκταση 226,2 km2
Πληθυσμός 2.359 (απογραφή 2001)

Ο Δήμος Φενεού ήταν δήμος του Νομού Κορινθίας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα «Καποδίστριας» από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την κατά την περίοδο 1999-2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» και εντάχθηκε στον νέο Δήμο Σικυωνίων. Έδρα του ήταν η Γκούρα, και ο πληθυσμός του ήταν 2.359 κάτοικοι σύμφωνα με την Απογραφή του 2001[1]. Η έκταση που καταλάμβανε ο δήμος ήταν 226.201 στρέμματα.

Η περιοχή του Φενεού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή του Φενεού εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο σε σχήμα σχεδόν (κατά προσέγγιση) τριγωνικό, στεφανωμένο κυρίως από πυκνά δασοβουνά και γειτονεύοντας δυτικά με το Νομό Αχαΐας και νότια με το Νομό Αρκαδίας. Το οροπέδιο του Φενεού κουβαλάει στα σπλάχνα του μέρος της Ελληνικής Μυθολογίας. Η εύφορη πεδιάδα ανέκαθεν, το χειμώνα, μετατρεπόταν σε λίμνη, μιας και τα ύδατα που μετέφεραν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας, δεν έβρισκαν διέξοδο στη θάλασσα. Η πεδιάδα αποσυμφοριζόταν μέσω των καταβοθρών, που υπάρχουν στους πρόποδες του Σαϊτά.

Περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Μοσιάς, Μεσινού, Ματίου, Αρχαίας Φενεού (Καλυβίων), Γκούρας, Στενού, Φενεού (Συβίστας), Πανοράματος και Ταρσού. Έδρα του δήμου είναι η Γκούρα. Έχει έκταση 226.201 στρέμματα και πληθυσμό 2.197 κατοίκους (2001).

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Εκτός από την ομώνυμη αρχαία πόλη, στα όρια του δήμου υπάρχει και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ευρισκόμενο πάνω από την τεχνητή λίμνη Δόξα. Τη λίμνη κυκλώνουν τα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης, ενώ ιδιαίτερη θέση κατέχει και το Παλιομονάστηρο, ο τώρα ονομαζόμενος, Άγιος Φανούριος, στη μέση της λίμνης.

Το μεγαλύτερο μέρος της πλατιάς κοιλάδας του Φενεού καλλιεργείται με σιτηρά και οπωροφόρα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλές και καρυδιές. Στις γύρω πλαγιές φύονται έλατα και οι κορυφές των βουνών σκεπάζονται το χειμώνα από άφθονα χιόνια. Μικρά γραφικά χωριά είναι χτισμένα στις άκρες της κοιλάδας. Οι κάτοικοι του Δήμου Φενεού ζουν στην πλειοψηφία τους από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα τελευταία χρόνια όμως η περιοχή παρουσιάζει και ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη.

Διοικητική διαίρεση του δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος περιλάμβανε 9 δημοτικά διαμερίσματα:

Δ.δ. Γκούρας -- η Γκούρα [ 470 ]
Δ.δ. Αρχαίας Φενεού [ 350 ]
Δ.δ. Κάτω Ταρσού [ 31 ]
Δ.δ. Ματίου [ 349 ]
Δ.δ. Μεσινού -- το Μεσινό [ 348 ]
Δ.δ. Μοσιάς -- η Μοσιά [ 310 ]
Δ.δ. Πανοράματος -- το Πανόραμα [ 151 ]
Δ.δ. Στενού -- το Στενό [ 166 ]
Δ.δ. Φενεού -- ο Φενεός [ 184 ]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]