Δήμος Ευρώτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δήμος Ευρώτα
Δήμος

2011 Dimos Evrota.png

Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Έδρα Σκάλα, Κροκεές, Γεράκι, Άγιος Δημήτριος, Βλαχιώτης
Διοίκηση  
Διοικητική διαίρεση  
 • Αποκ. διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
 • Περιφ. ενότητα Λακωνίας
Διαμέρισμα Πελοπόννησος
Νομός Λακωνίας
Έκταση 654,3 km2
Πληθυσμός 19.803 (απογραφή 2001)

Ο Δήμος Ευρώτα είναι δήμος περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Έλους, Κροκεών, Σκάλας, Νιάτων και Γερόνθρων. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 654,3 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 19.803 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του δήμου ορίστηκε η Σκάλα .

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος περιλαμβάνει τις παρακάτω πόλεις και οικισμούς του πρώην δήμου Έλους (σε αγκύλη ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):

Ο δήμος περιλαμβάνει τις παρακάτω πόλεις και οικισμούς του πρώην δήμου Κροκεών (σε αγκύλη ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):

Ο δήμος περιλαμβάνει τις παρακάτω πόλεις και οικισμούς του πρώην δήμου Σκάλας (σε αγκύλη ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):

Ο δήμος περιλαμβάνει τις παρακάτω πόλεις και οικισμούς του πρώην δήμου Νιάτων (σε αγκύλη ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):

Ο δήμος περιλαμβάνει τις παρακάτω πόλεις και οικισμούς του πρώην δήμου Γερόνθρων (σε αγκύλη ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):

Ποδοσφαιρικοί Σύλλογοι του δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δήμο εδρεύουν 11 ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.Σε παρένθεση αναγράφεται η κατηγορία στην οποία αγωνίζονται κατά την περίοδο 2011-2012 :

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Ευρώτα είναι ένας αγροτικό-κτηνοτροφικός Δήμος με σημαντικές παραγωγές λαδιού,πορτοκαλιού και Κρασιού. Μάλιστα το Δαφνί είναι το πιο γνωστό χωριό καλλιέργειας αμπελιών.Μεγάλη παραγωγή πορτοκαλιών διαθέτει η πρωτεύουσα του Δήμου , η Σκάλα . Τέλος, το Γεράκι αποτελεί το χωριό με την μεγαλύτερη παραγωγή ελιών καλαμών στην Λακωνία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]