Δήμος Βαλτετσίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμος Βαλτετσίου
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Πληθυσμός 1.842 (απογραφή 2001)

Ο Δήμος Βαλτετσίου ήταν δήμος του νομού Αρκαδίας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Τρίπολης. Βρισκόταν στο κεντρικό τμήμα του νομού νοτιοδυτικά της πόλης της Τρίπολης. Αποτελούταν από 13 δημοτικά διαμερίσματα και είχε συνολικό πληθυσμό 1.842 κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν η Ασέαπατρίδα του Μεγάλου Ποιητή Νίκου Γκάτσου Δυστυχώς το σπίτι του βρίσκεται σε τραγική κατάσταση .Η Ασέα είναι το μεγαλύτερο χωριό του πρώην Δήμου Βαλτετσίου με ιστορία χιλιάδων χρόνων αφου ευρύτατα βρίσκονται στα Αρχαιολογικά μουσεία Αθηνών Ναυπλίου και Τρίπολης, σήμερα έχει τους περισσότερους κατοίκους από όλα τα χωρια ολα σχεδόν τα σπίτια είναι ανακαινησμενα όπως και τα Δημόσια κτίρια της. Επίσης ειναι το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα που έχει Αστεροσκοπείο και πληθος κόσμου να το επισκέπτεται. Καταγωγή από την Ασέα έχει ο Συνθέτης Νίκος Καρβελάς,Ο Γιώργος Σπετσερόπουλος μεγάλος του Έθνους ευεργέτης καθώς και ο Μεγας Ευεργέτης της Ασέας Γεωργίος Παπαηλίου.Μολις τελειώσε η μάχη του Βαλτετσίου πέρασε από την Ασέα ο Οπλαρχηγος Δημήτρης Παπατσωρης απο Το Ανω Διαβολιτσι του άρεσε τόσο πολύ η Ασέα που αγόρασε ενα Κτημα μες στο χωριό και έφτιαξε σπίτι όπου εζησε και τα υπόλοιπα χρόνια στην περιοχή ασκοντας τα καθήκοντα του Ιεραια


Το Βαλτέτσι βρίσκεται δυτικά της Τρίπολης, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων και υψόμετρο 1050 μέτρων. Η θέση του είναι σε ένα μικρό οροπέδιο ανάμεσα σε τέσσερις λόφους: Χωματοβούνι, Μύλοι, Νταβρουλέικα και Κούκοι. Ο τόπος κατοικήθηκε γύρω στο 1650 ξανά, γιατί υπήρχαν σημάδια ότι και στην αρχαιότητα ήταν κατοικημένος. Το Βαλτέτσι είναι και αυτός ένας παραδοσιακός οικισμός που ήταν ένα 100% κτηνοτροφικό χωριό με διπλοκάτοικους (το καλοκαίρι έμεναν στο χωριό και το χειμώνα κατέβαιναν στα χειμαδιά ). Σήμερα, το σχολείο δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν παιδιά. Όταν λειτουργούσε, «πρωτοτυπούσε» καθώς έκανε διακοπές το χειμώνα αντί το καλοκαίρι. Το χωριό ήταν πολύ εύπορο έχοντας 1500 κατοίκους και άνω των 30.000 αιγοπροβάτων. Όμως το άγονο του εδάφους και οι δυσμενείς χειμερινές κλιματολογικές συνθήκες, ανάγκασαν τους Βαλτετσαίους να ξενιτευτούν εντός κι εκτός Ελλάδας. Από τους Κήπους -βόρεια του χωριού- ξεκινούσε το Βαλτετσόρεμα, για να συναντήσει το «Νερό της Μάνας» περνώντας από τοξωτή γέφυρα και, από εκεί, με σούγελο από κοραντζάνι, ερχόταν το νερό στη Δεξαμενή της Τριπολιτσάς.

Η εκκλησία του χωριού έγινε με επιστασία του Γέρου του Μοριά και είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Έχει αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαίο ναό ο οποίος βρίσκεται σε έναν αυχένα του Βορείου όρους (όρος Γκράβαρι) στη θέση Βίγλα, δυτικά του αρχαίου Παλλαντίου και σε βραχώδες ερημικό πέρασμα, ο οποίος με βάση την πληροφορία του Παυσανία αποδίδεται στην Αθηνά Σώτειρα και στον Ποσειδώνα.[1]

Το Βαλτέτσι είναι γνωστό για τη συμμετοχή των κατοίκων του στον Αγώνα του 1821. Έμεινε ιστορικό από τις δύο συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων που έγιναν στις 25 Απριλίου και στις 12-13 Μαΐου του 1821. Η νίκη των Ελλήνων προετοίμασε την άλωση της Τρίπολης.

Η πλατεία του χωριού, γεμάτη με πλατάνια, φιλοξενεί το μνημείο αυτών των ένδοξων στιγμών και ανδριάντες του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά. Στο Βαλτέτσι γίνονται πολλές γιορτές και πανηγύρια, όλο το χρόνο, που ενώνουν τους κατοίκους και προσελκύουν τους επισκέπτες. Η περιοχή, λόγω του ποιμενικού χαρακτήρα της, έχει κρατήσει ανόθευτους τους κώδικες της τιμής, της φιλοξενίας, της αγάπης για τους οικείους αλλά και τους ταξιδιώτες.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος περιλάμβανε τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς:

Δ.δ. Ασέας [ 223 ]
Δ.δ. Αγριακόνας -- η Αγριακόνα [ 83 ]
Δ.δ. Αθηναίου [ 183 ]
Δ.δ. Αμπελακίου [ 118 ]
Δ.δ. Αραχαμιτών -- οι Αραχαμίτες [ 128 ]
Δ.δ. Βαλτετσίου -- το Βαλτέτσιον [ 170 ]
Δ.δ. Δάφνης [ 139 ]
Δ.δ. Δόριζα -- ο Δόριζας [ 150 ]
Δ.δ. Καλτεζών [ 181 ]
Δ.δ. Κεραστάρη -- ο Κεραστάρης [ 75 ]
Δ.δ. Μάναρη -- ο Μάναρης [ 110 ]
Δ.δ. Μαυρογιάννη -- ο Μαυρογιάννης [ 48 ]
Δ.δ. Παλαιοχούνης -- η Παλαιοχούνη [ 42 ]
Δ.δ. Πάπαρη -- ο Πάπαρης [ 192 ]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σταματοπουλου, Βασιλικη (24 Νοεμβρίου 2008). «Ο ναός της Βίγλας και το «θεάρεστο» έργο της καταστροφής του». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]