Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο
Εξώφυλλο της 1ης έκδοσης το 1919 από τον οίκο Boni & Liveright
ΣυγγραφέαςΤζον Ριντ
ΤίτλοςTen Days That Shook The World
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1919
ΜορφήΙστορικό
ΘέμαΟκτωβριανή Επανάσταση
Κομμουνισμός
Ρωσική Επανάσταση
bolshevism
ΤόποςΑγία Πετρούπολη
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
LC ClassOL2136258W
LΤ ID17446
BL Class41224
Πρώτη έκδοσηBoni & Liveright
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο είναι ο τίτλος βιβλίου του Αμερικανού δημοσιογράφου και σοσιαλιστή Τζον Ριντ που έγραψε το 1919 και αφορά τα γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917, την οποία ο Ριντ βίωσε από πρώτο χέρι. Ο Ριντ ακολούθησε στενά πολλούς από τους επιφανείς Μπολσεβίκους ηγέτες κατά την παραμονή του στη Ρωσία. Πέθανε το 1920, λίγο μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου και είναι ένας από τους λίγους Αμερικανούς που τάφηκε στη Νεκρόπολη του Τείχους του Κρεμλίνου στη Μόσχα, μια περιοχή που κανονικά προοριζόταν μόνο για τους πιο εξέχοντες Σοβιετικούς ηγέτες.

Σύλληψη και δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον Ριντ ήταν σε αποστολή για το σοσιαλιστικό αμερικανικό περιοδικό The Masses, όταν ήταν ανταποκριτής της Ρωσικής Επανάστασης. Αν και ο Ριντ αναφέρει ότι είχε «προσπαθήσει να δει τα γεγονότα με το μάτι ενός ευσυνείδητου δημοσιογράφου, που ενδιαφερόταν να αναδυκνύει την αλήθεια» κατά την περίοδο των γεγονότων, δήλωσε στον πρόλογο ότι «στον αγώνα οι συμπάθειές μου δεν ήταν ουδέτερες» (καθώς το βιβλίο κλίνει προς τους Μπολσεβίκους και τις απόψεις τους).

Μεταφορά στον κινηματογράφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Οκτώβρης, γυρισμένη το 1928, αποτελεί μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο. Το 1982 ο σοβιετικός κινηματογραφιστής Σεργκέι Μπονταρτσούκ βάσισε την ταινία του Red Bells πάνω στο βιβλίο. Επίσης, η ζωή του ίδιου του Ριντ μαζί με τμήματα του βιβλίου απετέλεσαν τη βάση για την αμερικανική ταινία του 1981, Οι Κόκκινοι, σε σκηνοθεσία Γουόρεν Μπίτι.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]