Δάφνη Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δάφνη Αττικής
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Περιφέρεια Αττικής
Δήμος Δήμος Δάφνης
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Σταυριανουδάκης Μιχάλης (στον ενωμένο πλέον Δήμο Δάφνης - Υμηττού)
Γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Νομός Αθηνών
Έκταση 1,375 χμ2 τ.χλμ
Πληθυσμός 23.674 (2001)
Ταχυδρομικός κώδικας 172 34 & 172 35 & 172 36
Τηλεφωνικός κωδικός 210
Ιστοσελίδα www.dafni-ymittos.gov.gr
Δάφνη

Η Δάφνη, παλαιότερα "Κατσιπόδι", ήταν ένας σύγχρονος δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών και συνορεύει με το κέντρο της πρωτεύουσας στα νότια. Είναι ένας από τους πιο μικρούς σε έκταση δήμους της Αττικής με πυκνότητα πληθυσμού 17.217 κατ./χμ2, ενώ αποτελεί μία από τις πρώτες περιοχές που εξυπηρετήθηκαν από το συγκοινωνιακό δίκτυο του Μετρό στη νότια επέκταση.

Γεωγραφικά εντάσσεται στο ευρύτερο συγκρότημα των νοτίων προαστίων των Αθηνών, καθώς αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο λεωφορειογραμμών που εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης έως τη Βάρκιζα και τη Σαρωνίδα (μαζί με το γειτονικό Άγιο Δημήτριο).

Στα διοικητικά όρια της Δάφνης λειτουργεί και η Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών (ΤΕΦΑΑ). Οι ενορίες του δήμου είναι της Αγίας Βαρβάρας, της Ζωοδόχου Πηγής και στα όρια με το δήμο Αθηναίων του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού και του Αγίου Γεωργίου.

Ο Δήμος Δάφνης δεν υπάρχει πλέον αυτοτελώς, καθώς έχει ενωθεί με το Δήμο Υμηττού το 2010 και συναποτελούν το καλλικρατικό Δήμο Δάφνης-Υμηττού.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Κατσιπόδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά μια εκδοχή, το "Κατσιπόδι" είναι η μεσαιωνική τοπωνυμία των κτημάτων της οικογενείας Κατσιπόδη. Κατά μια άλλη εκδοχή, οι κάτοικοι έδωσαν το όνομα "κατσίκας πόδι" (και με μια λέξη "κατσιπόδι"), επειδή έβλεπαν τα σημάδια, που άφηναν με τα πόδια τους οι κατσίκες, που βοσκούσαν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Διοικητικές μεταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1925, το Κατσιπόδι ανήκε στον τότε διευρυμένο Δήμο Αθηναίων. Επί δημαρχίας Σπύρου Πάτση, το Κατσιπόδι, μαζί με το Μπραχάμι, την Αγ. Βαρβάρα, τη Πικροδάφνη και τον Άγιο Κοσμά εντάχθηκαν στην κοινότητα Μπραχαμίου. Με διαδοχικές αποσπάσεις συνοικισμών μέχρι το 1928, η κοινότητα Μπραχαμίου μετονομάστηκε σε κοινότητα Αγίου Δημητρίου και αριθμούσε 3710 κατοίκους και περιελάμβανε τους οικισμούς:

  • Μπραχάμι (σήμερα Άγιος Δημήτριος, με πληθυσμό 1816 κάτοικοι),
  • Κατσιπόδι (η περιοχή της Δάφνης γύρω από τον λόφο της Ζωοδόχου Πηγής μέχρι την λεωφόρο Βουλιαγμένης, με πληθυσμό 785 κατ.),
  • Σωρός (η περιοχή της Δάφνης από την την λεωφόρο Βουλιαγμένης μέχρι το Καλυκοποιείο, στα όρια του Δήμου Υμηττού, με πληθυσμό 840 κατ.) και
  • Σπαθάρι (σήμερα Χαραυγή, με πληθυσμό 299 κατ.). Το 1942 η κοινότητα μετατράπηκε σε Δήμο Αγίου Δημητρίου, με έδρα το Κατσιπόδι.

Με διάταγμα της 5ης Σεπτεμβρίου 1947, ο συνοικισμός Μπραχάμι απετέλεσε ξεχωριστή κοινότητα Μπραχαμίου μέχρι το 1963, όταν έγινε δήμος. Το υπόλοιπο τμήμα του παλιού δήμου συγκρότησε τον Δήμο Κατσιποδίου. Τον Μάρτιο του 1951, επί δημαρχίας Ηλία Πετροπουλέα, ο δήμος μετονομάστηκε στο σημερινό όνομα Δάφνη.

Σημειώνεται ότι το Γυμνάσιο Δάφνης, από τα πρώτα της περιοχής, μέχρι και τη δεκαετία του 1960 κάλυπτε ανάγκες ευρύτερης περιοχής νοτιοανατολικών προαστίων, όπως της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης κ.ά. που παρέμεναν ακόμα κοινότητες. Επίσης, η Δάφνη, ως όμορος δήμος των Αθηνών, διέθετε Αστυνομία Πόλεων, ενώ το Μπραχάμι είχε Χωροφυλακή.

Η ονομασία Δάφνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύεται ότι το όνομα "Δάφνη" προήλθε από τους θάμνους που είχαν φυτευτεί στην περιοχή, με εντολή του δημάρχου Ηλία Πετροπουλέα. Δεν ήταν όμως μια τυχαία επιλογή φυτού, καθώς ο Πετροπουλέας καταγόταν από τη Δάφνη Λακωνίας και πιθανότατα ήθελε να δώσει στο δήμο του το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μια λιγότερο πιθανή εκδοχή περί του ονόματος είναι ότι ένας κάτοικος του δήμου, ο Αθ. Καράμπαμπας, ως δημοτικός σύμβουλος, πρότεινε στον δήμαρχο Πετροπουλέα, να δώσει στο δήμο το όνομα της αγαπημένης του κόρης, Δάφνη.

Οι δάφνες ήταν το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα ο οποίος λατρευόταν από όλους τους Αθηναίους ως πατρώος θεός τους, γιατί κατά τον μύθο, ήταν πατέρας του Ίωνα, ιδρυτή της φυλής στην οποία ανήκαν. Άλλωστε Ιερό του θεού υπήρχε στην αρχαιότητα πλησίον του Ιλισού. Το έμβλημα του δήμου είναι κύκλος που στην περιφέρειά του φέρει ζωγραφισμένο χρυσό στεφάνι από φύλλα δάφνης. Στο κέντρο φέρει το κεφάλι του θεού Απόλλωνα με στεφάνι δάφνης (δαφνηφόρος Απόλλων) και στο ενδιάμεσο κενό μια γαλάζια ταινία. Φιλοτεχνήθηκε δε επί δημαρχίας Χαρ. Σαραντόπουλου.