Γ.Σ. Αμαρουσίου (καλαθοσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών του Γ.Σ. Αμαρουσίου. Για τον αθλητικό σύλλογο, δείτε: Γ.Σ. Αμαρουσίου.
Γ.Σ. Αμαρουσίου
Ταυτότητα
ΨευδώνυμοΛύκοι
Ίδρυση1950
ΧρώματαΚίτρινο, Μαύρο
         
ΈδραΓυμναστήριο Αγίου Θωμά Αμαρουσίου
(χωρητικότητα: 1.700)
ΠεριοχήΜαρούσι, Ελλάδα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρόσωπα
ΙδιοκτήτηςΔημοσθένης Στασινόπουλος
ΠρόεδροςΔημοσθένης Στασινόπουλος
Αντιπρόεδρος(οι)Χρήστος Γεωργουσόπουλος
ΠροπονητήςΝίκος Βετούλας
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςBasket League
Κύπελλο Ελλάδας
Διακρίσεις
Τίτλοι1 Α2 Εθνική Κατηγορία
1 Β΄ Εθνική Κατηγορία
2 Πρωταθλήματα Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Διεθνείς1 Κύπελλο Σαπόρτα
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα του Γ.Σ. Αμαρουσίου
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών)
Στίβος

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Αμαρουσίου[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στο Μαρούσι. Ιδρύθηκε το 1896 και τα επίσημα χρώματα του είναι το κίτρινο και το μαύρο. Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα.

Το ανδρικό τμήμα καλαθοσφαίρισης του Γ.Σ. Αμαρουσίου αγωνίζεται στο πρώτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας (Basket League), διαθέτοντας το νομικό πρόσωπο της καλαθοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας, υπό την επίσημη επωνυμία «Γυμναστικός Σύλλογος Αμαρουσίου 1896 Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» και με τον διακριτικό τίτλο «Μαρούσι 1896 Κ.Α.Ε.».[2] Η αγωνιστική έδρα του ανδρικού τμήματος καλαθοσφαίρισης αποτελεί το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αμαρουσίου το οποίο βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Θωμά και έχει χωρητικότητα 1.700 θέσεων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Αμαρουσίου ιδρύθηκε το 1950 και είναι το βασικό τμήμα του συλλόγου. Είναι ένας από τους πρώτους συμμετέχοντες στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ με πολύ καλές επιδόσεις, ειδικά την δεκαετία του 1970 όπου αγωνιζόταν και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.[3]

Τα επόμενα χρόνια όμως (1981-1997) το Μαρούσι δεν είχε ανάλογη πορεία και αγωνιζόταν στην Α2 και τη Β Εθνική.

Το 1998 με προπονητή το Νίκο Παύλου το Μαρούσι επανήρθε στην Α1 και την πρώτη περίοδο (1998-1999) εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Κύπελλο Κόρατς, έχοντας ένα κράμα έμπειρων και νέων παικτών με προπονητή τον Κώστα Πετρόπουλο και ηγέτες τους Τζον Κόρφα, Πιτ Παπαχρόνη, Έρικ Μικ, Χένρυ Τέρνερ.[4]

Την περίοδο 1999-2000 τη θέση προπονητή ανέλαβε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και η ανοδική πορεία συνεχίστηκε με την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας.

Η μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του Αμαρουσίου ήρθε το 2001 όταν με το Βαγγέλη Αλεξανδρή προπονητή και τους Τζίμι Ολιβερ, Ασράφ Αμάγια, Βασίλι Ευθύμοφ, Γιώργο Μασλαρινό, Σωτήρη Νικολαϊδη, Δημήτρη Μαρμαρινό, Αλέξη Φαλέκα, Βαγγέλη Βουρτζούμη, Δημήτρη Καραπλή κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα νικώντας τη γαλλική Σαλόν στον τελικό της Βαρσοβίας.[5]

Την ίδια επιτυχία λίγο έλειψε να επαναλάβει τη σεζόν 2001-2002 όταν έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς, ενώ στην Ελλάδα αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου.

Τη σεζόν 2002-2003 με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο έκανε ρεκόρ νικών (14).

Τη σεζόν 2003-2004 και πάλι με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο και ρεκόρ 21-5 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και έχασε στον τελικό της FIBA Europe League από την Ούνιξ Καζάν. Την περίοδο 2004-05 το Μαρούσι τερμάτισε στην 2η θέση της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 19-7 έχοντας τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο και τον Βασίλη Σπανούλη ηγέτη της ομάδας. Στα play-off έχασε από την ΑΕΚ με 3-1 χάνοντας το πλεονέκτημα έδρας με 73-74 στον πρώτο αγώνα. Στον μικρό τελικό αντιμετώπισε τον Πανιώνιο όπου έχασε πάλι με 3-1. Στο τέλος της χρονιάς ο Σπανούλης υπέγραψε στον Παναθηναϊκό.

Διακεκριμένοι προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακεκριμένοι καλαθοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι – Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. «ΓΕΜΗ :: Υπηρεσίες Δημοσιότητας». publicity.businessportal.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «Ήταν κάποτε μια ομάδα που την έλεγαν Μαρούσι». www.contra.gr. 17 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. «Mαρούσι: Μία ιστορία σαν παραμύθι». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «SPORTLINE Basketball». web.archive.org. 27 Σεπτεμβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]