Σόδομα και Γόμορρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γόμορα)
Η καταστροφή των Σοδόμων και της Γόμορας / Τζον Μάρτιν, 1852

Τα Σόδομα και η Γόμορρα ήταν δύο θρυλικές βιβλικές πόλεις που έγιναν γνωστές από την αιφνίδια καταστροφή τους από τον Θεό για τη διαφθορά τους,[1] οι οποίες βρίσκονταν στο νότιο άκρο της Νεκράς θάλασσας. Τα Σόδομα μαζί με τη Γόμορρα, την Αδαμά, τη Σεβωείμ και τη Σηγώρ αποτελούσαν τη λεγόμενη πεντάπολη της κοιλάδας Σιδδίμ.

Αναφέρεται τόσο στη Παλαιά Διαθήκη όσο και στη Καινή Διαθήκη, αλλά και στο Κοράνι, ότι υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τον Θεό, με κυρίαρχη αιτία τον έκλυτο βίο και την ανηθικότητα των κατοίκων της.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πόλη Σόδομα βρισκόταν στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη, γεγονός που την καθιστά σημαντικό εμπορικό δρόμο, όπως περιγράφεται και στη Βίβλο. Ακόμα, το μέγεθος της πόλης, την βοήθησε πολύ, ώστε να αναδειχθεί σε εμπορικό πέρασμα.
Η ομάδα των αρχαιολόγων, που πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή, έχει ανακαλύψει ίχνη παλατιού, πύργους, καθώς και αμυντικές ζώνες. Επίσης, εντοπίστηκαν προμαχώνες και χοντρά τείχη 10 μέτρα ύψους, με πύλες παρατηρητήρια και οδόστρωμα.

Η καταστροφή των πόλεων (θρησκευτική άποψη)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Παλαιά Διαθήκη αναγράφεται η καταστροφή των δύο πόλεων.

Μετά τη φιλοξενία του Αβραάμ, όταν ο Κύριος έφευγε από το σπίτι του είπε στον Αβραάμ: "Η κακή φήμη των Σοδόμων και των Γομόρρων διαδόθηκε πολύ και η αμαρτία τους είναι πολύ βαριά. Θα κατεβώ, λοιπόν, να εξακριβώσω αν αληθεύουν όλες αυτές οι διαδόσεις που έφτασαν ως εμένα". Οι δυο άγγελοι έφυγαν από το σπίτι του Αβραάμ και κατευθύνθηκαν προς τα Σόδομα. Αλλά ο Κύριος παρέμεινε ακόμη μαζί με τον Αβραάμ.

Πλησίασε τότε ο Αβραάμ και του είπε: "θα καταστρέψεις τους δικαίους μαζί με τους αμαρτωλούς; Ίσως υπάρχουν κάποιοι δίκαιοι στην πόλη. θα τους καταστρέψεις κι αυτούς; Δε θα συγχωρήσεις την περιοχή για χάρη των λίγων δικαίων που βρίσκονται σ' αυτήν; Δε γίνεται να θανατώσεις δικαίους κι αμαρτωλούς μαζί, σαν να ήταν όλοι το ίδιο. Δεν είναι δυνατό! Ο κριτής όλης της γης δεν πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη;".

Τότε ο Θεος είπε: «Αν βρω στην πόλη των Σοδόμων 50 δικαίους, θα συγχωρήσω όλο τον τόπο για χάρη τους».

Ο κύριος με τη μορφή αγγέλων έφτασε στα Σόδομα, όπου φιλοξενήθηκε από τον ανιψιό του Αβραάμ, τον Λωτ. Αργά το βράδυ οι κάτοικοι των Σοδόμων περικύκλωσαν από παντού το σπίτι και ζητούσαν από τον Λωτ να τους παραδώσει τους ξένους. Ο Λωτ αρνούνταν, αλλά εκείνοι επέμεναν και τον έσπρωχναν με τη βία. Οι άγγελοι τράβηξαν τον Λωτ μέσα στο σπίτι και έκλεισαν την πόρτα. Τύφλωσαν αυτούς που ήταν απ' έξω και είπαν στον Λωτ να πάρει τη γυναίκα του, τους γαμπρούς του και τις κόρες του και να φύγουν από την πόλη, χωρίς να σκεφτούν να γυρίσουν πίσω, καθώς ο Θεός είχε αποφασίσει ότι θα καταστρέψει αυτόν τον τόπο. [2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Greene 2004, σελ. 294.
  2. «ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ». orthodoxoiorizontes.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2021.