Γοφάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γοφάρι

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes)
Υπεροικογένεια: Περκοειδή (Percoidea)
Οικογένεια: Πωματομίδες (Pomatomidae)
Γένος: Πωματόμος (Pomatomus)
Lacépède, 1802
Είδος: P. saltatrix
Διώνυμο
Pomatomus saltatrix (Πωματόμος η χορεύτρια)
(Linnaeus, 1766)

Το γοφάρι (λουφάρι, δαγκανιώρος, δοντάς) είναι η κοινή ονομασία του ψαριού του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι Pomatomus saltatrix. Συγγενεύει με το σαβρίδι,τη λίτσα και το μαγιάτικο.

Είναι ένα μεγάλο ψάρι που ζει στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. Το μήκος του φθάνει και τα 2 μέτρα και το βάρος του τα 50 κιλά. Τα συνηθέστερα μεγέθη σε Ελληνικά ύδατα κοιμαίνονται μεταξύ 0,5-7 κιλών, αν και κατά καιρούς σημειώνονται συναντήσεις με γοφαρια άνω των 10 κιλών.

Το σώμα του είναι πλακωτό και μακρουλό, έχει χρώμα μολυβί και γαλαζοπράσινη ράχη, ασημόλευκη κοιλιά και με μια χαρακτηριστική έντονα μαύρη γραμμή από το κεφάλι μέχρι την ουρά, που σημειωτέον σβήνει μόλις ψοφήσει το ψάρι. Μπροστά από το ραχιαίο πτερύγιο φέρει έξι αγκάθια. Το στόμα του φθάνει μεχρι πίσω από τα μάτια του. Το κεφάλι του είναι μεγάλο αναλογικά με το μέγεθος του ψαριού ενώ το στόμα του είναι οπλισμένο με πολύ γερά και κοφτερά δόντια,ικανά να κόψουν συρμάτινες αρματωσιές και να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στον άνθρωπο .

Είναι ψάρι και ζει κοντα στις ακτές και τις εκβολές ποταμών, σπανιοτερα στο πέλαγος. Στις ακτές πλησιάζει την Άνοιξη. Κυριολεκτικά αποδεκατίζει τα κοπάδια μικρών ψαριών. Το κρέας του θεωρείται από ένα συγκεκριμένο ποσοστό ατόμων ότι είναι "νόστιμο" για κατανάλωση.

Η αλιεία του γοφαριού στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστική άποψη, παρακολουθείται. Συγκεκριμένα το 2001 αλιεύθηκαν 511 τόνοι, το 2002 512 τόνοι και το 2003 291 τόνοι.

Τρόποι Ψαρέματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γοφάρι ψαρεύεται αποτελεσματικά με ζωντανά ψάρια όπως κέφαλους και ζαργάνες. Επίσης αλιεύεται και με την τεχνική του spinning[ασαφές], με πολυάγκιστρα και ψαροδόλια, ενώ αισθητά λιγότερες είναι οι συλλήψεις τέτοιων ψαριών με παραγάδια αφρού η άλλες τεχνικές.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]