Γκρα (τυφέκιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το φυσίγγιο του τυφεκίου Γκρά 11 χλστμ. Η κατασκευή του γινόταν και στην Ελλάδα από την εταιρεία Ελληνικό Πυριτιδοποιείο ΑΕ των Αφών Μαλτσινιώτη.
Γκρα M1874

Το τυφέκιο Γκρα (Gras), γαλλικού υποδείγματος 1874, αποτέλεσε κύριο όπλο τόσο του γαλλικού όσο και του ελληνικού στρατού στον οποίο παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ χρησιμοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών πολέμων. Στην Ελλάδα λόγω της εκτεταμένης χρήσης του σε διάφορα πολεμικά γεγονότα και στα χέρια διαφόρων ενόπλων ομάδων και σχηματισμών, απέκτησε τη σημασία του παλαιού κλασικού όπλου των απελευθερωτικών αγώνων.

Το τυφέκιο Γκρα υπήρχε στον ελληνικό στρατό σε τρεις εκδόσεις: το βραχύκαννο του πυροβολικού, τη μεσαίου μεγέθους αραβίδα του ιππικού και το μακρύκαννο τυφέκιο του πεζικού. Στη Γαλλία υπήρχε επιπλέον ειδική έκδοση για τη (γαλλική) χωροφυλακή. Το όπλο λειτουργούσε με κινητό ουραίο και δεχόταν ένα ολομεταλλικό φυσίγγιο διαμετρήματος έντεκα χιλιοστομέτρων.

Λόγω του ότι ήταν ένα όπλο αργό στη χρήση του, σχετικά με μεταγενέστερα όπλα του είδους του, επικράτησε να αποκαλούν παλαιότερα «γκράδες» τα άτομα που δεν αντιλαμβανόταν εύκολα τι τους έλεγαν, καθώς και τους «κακούς» μαθητές.

Ελληνική Τροποποίηση ξιφολόγχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1932-1939 η Ελλάδα κατασκεύασε τη ξιφολόγχη M1939, ήταν μια τροποποίηση της ξιφολόγχης Γκρα μοντέλο 1874 και χρησιμοποιήθηκε από Έλληνες στρατιώτες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χρήστος Σαζανίδης, Τα όπλα των Ελλήνων, Μαίανδρος, Θεσσαλονίκη, 1995.
  • Μαθήματα πυροβολικής διδαχθέντα εν τω στρατιωτικώ σχολείω των Ευελπίδων, υπό Νικολάου Κ. Ζορμπά ταγματάρχου του πυροβολικού, μέρος Γ΄, φορητά όπλα, σ. 187, εν Αθήναις εκ του τυπογραφείου της Ενώσεως, 1884.
  • Όπλα των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913, Πολεμικό μουσείο, Αθήνα, 1993.