Γκνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκνου
Γκνου στο Εθνικό Πάρκο Μικούμι, Τανζανία
Γκνου στο Εθνικό Πάρκο Μικούμι, Τανζανία
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια: Βοοειδή (Bovidae)
Γένος: Κοννοχαίτης (Connochaetes)
Είδη

Κοννοχαίτης το γκνου (Connochaetes gnou)
Κοννοχαίτης ο ταυρίσιος (Connochaetes taurinus)

Το γκνου (επιστημονική ονομασία: Connochaetes) είναι γένος μεγάλου βοοειδούς, που συγγενεύει με την βουβαλίδα. Έχει κοντόχοντρο λαιμό, με κεφάλι στενόμακρο και κέρατα φαρδιά στη βάση τους. Υπάρχουν δύο είδη πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Το γκνου με την άσπρη ουρά, γνωστό και ως κοννοχαίτης είναι λεπτοκαμωμένο περίπου 120 εκ. ψηλό, κοντόσωμο και με μακριά πόδια. Έχει μαύρο χρώμα με μακριά κρόσσια στον αυχένα και μακριά άσπρη ουρά. Το ραβδωτό γκνου ή κυανή κοννοχαίτης είναι πιο μακρύ στο σώμα, γκριζογάλαζο με σκούρες καφέ ραβδώσεις στο λαιμό. Το ραβδωτό γκνου είναι μεγαλύτερο, γύρω στα 144 εκ. ύψος και με κοντύτερα κέρατα.

Τα απολιθώματα υποδεικνύουν ότι τα δύο είδη διαφοροποιήθηκαν πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, με αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός βόρειου και ενός νότιου είδους. Το ραβδωτό γκνου παρέμεινε στην αρχική περιοχή του και άλλαξε ελάχιστα σε σχέση με το προγονικό είδος, ενώ το μαύρο γκνου άλλαξε περισσότερο για να προσαρμοστεί στο ανοιχτό περιβάλλον με γρασίδι του νότου. Οι πιο προφανείς τρόποι διάκρισης των δύο ειδών είναι οι διαφορές στο χρώμα και ο προσανατολισμός των κεράτων.

Στην Ανατολική Αφρική το ραβδωτό γκνου είναι το πιο άφθονο μεγάλο είδος κι κάποιοι πληθυσμοί πραγματοποιούν ετήσια μετανάστευση σε νέα βοσκοτόπια, ενώ το μαύρο γκνου είναι αποκλειστικά νομαδικό.Η αναπαραγωγή και στα δύο συμβαίνει σε μικρό χρονικό διάστημα στο τέλος της περιόδου των βροχών και τα μικρά είναι σύντομα ενεργά και ικανά να μετακινηθούν με το κοπάδι, απαράιτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους. Παρόλα αυτά κάποια γίνονται λεία μεγάλων σαρκοφάγων, ειδικά της στικτής ύαινας.

Τα γκνου συχνά βόσκουν σε μικτά κοπάδια με ζέβρες, γεγονός το οποίο δίνει αυξημένη επίγνωση πιθανών θηρευτών. Είναι επίσης σε εγρήγορση για προειδοποιητικά σήματα που εκπέμπονται από άλλα ζώα, όπως μπαμπουίνους. Τα γκνου είναι πόλος έλξης τουριστών αλλά ανταγωνίζονται τα εξημερωμένα ζώα για βοσκοτόπια και κάποιες φορές κατηγορούνται από αγρότες για μεταφορά ασθενειών και παρασίτων στα ζώα τους. Υπάρχουν περιστατικά παράνομου κυνηγιού αλλά ο πληθυσμός είναι σχετικά σταθερός. Τα γκνου μπορούν επίσης να βρεθούν σε εθνικά πάρκα ή ιδιωτική γη. Η Διεθνής 'Ενωση Προστασίας της Φύσης κατατάσσει και τα δύο είδη γκνου ως είδη χαμηλής ανησυχίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]