Γκάρνταρ Σβάβαρσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γκάρνταρ Σβάβαρσον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Garðar Svavarsson (Ισλανδικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
Περίοδος ακμής9ος αιώνας
Οικογένεια
ΤέκναUni Garðarsson
ΣυγγενείςHróar Tungugoði

Ο Γκάρνταρ Σβάβαρσον (σύγχρονα ισλανδικά: Garðar Svavarsson, σύγχρονα σουηδικά: Gardar Svavarsson) ήταν Σκανδιναβός που κατοίκησε για λίγο στην Ισλανδία, σύμφωνα με τις σκανδιναβικές σάγκα. Λέγεται ότι είναι ο δεύτερος Σκανδιναβός που έφτασε στην Ισλανδία, μετά τον Νάντοντ. Αυτός και η οικογένειά του εμφανίζονται στην ισλανδική σάγκα. Ήταν ο πρώτος θαλασσοπόρος που εξερεύνησε την Ισλανδία.

Ο Σβάβαρσον περιγράφεται ως Σουηδός Βίκινγκ που κατείχε γη στη Ζηλανδία (στη σημερινή Δανία). Ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα από το νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στις δυτικές ακτές της Σκωτίας, Εβρίδες. Στη δεκαετία του 860, χρειάστηκε να διεκδικήσει την κληρονομιά του από τον πατέρα του. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε αυτά τα νησάκια, έπεσε σε καταιγίδα. Η καταιγίδα έσπρωξε το πλοίο του πολύ βορειότερα μέχρι που έφτασε στην ανατολική ακτή της Ισλανδίας. Περιέγραψε το νησί, καθιστώντας τον το πρώτο που έκανε κάτι τέτοιο και έτσι διαπίστωσε ότι η στεριά ήταν νησί. Σε μια ακτή έχτισε ένα σπίτι και έμεινε εκεί για τον χειμώνα.

Όταν επέστρεψε, επαίνεσε τη νέα γη και την ονόμασε από το όνομά του Garðarshólmi. Τίποτα δεν είναι γνωστό για την τύχη του στη συνέχεια, αλλά ο γιος του μετανάστευσε αργότερα στην Ισλανδία. Έκανε μια αδύναμη προσπάθεια ώστε να την κερδίσει για τον Νορβηγό βασιλιά και αυτός να γίνει κόμης. Όταν όμως οι ντόπιοι αγρότες έμαθαν τις προθέσεις του, δεν τον βοήθησαν και σύντομα σκοτώθηκε.