Γκάρεθ Όουενς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γκάρεθ Όουενς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση21  Φεβρουαρίου 1964
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταανθρωπολόγος
διδάσκων πανεπιστημίου
αρχαιολόγος
ΕργοδότηςΤεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης

Ο Γκάρεθ Άλουν Όουενς (Αγγλικά/Ουαλλικά Gareth Alun Owens, γενν. 21 Φεβρουαρίου 1964) είναι ελληνοβρετανός καθηγητής, αυτή την περίοδο υποδιευθυντής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Ηρακλείου, υπεύθυνος και διδάσκων του προγράμματος Erasmus/Socrates και καθηγητής Ιστορίας, Γλώσσας και Πολιτισμού. Είναι γνωστός για τη συμβολή του στη σπουδή της Γραμμικής Β και για τις προσπάθειές του να συντονίσει επιστήμονες που εργάζονται στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όουενς σπούδασε κλασσική φιλολογία στο University College του Λονδίνου, όπου και έλαβε αρχικά τον τίτλο του Μάστερ με εργασία σχετική με τη Γραμμική Β και στη συνέχεια του Διδάκτορα με διατριβή σχετικά με το πρόβλημα της Γραμμικής Α'. Δίδαξε στο Λονδίνο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνέγραψε αρκετά έργα τόσο στην Αγγλική όσο και στη Νέα Ελληνική.

Είναι νυμφευμένος με Ελληνίδα αρχαιολόγο, με την οποία συχνά συνεργάζεται. Πήρε πτυχίο Νεοελληνικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου έλαβε και δεύτερο διδακτορικό τίτλο στη Γλωσσολογία. Ο Όουενς έκανε αίτηση και του αποδόθηκε η Ελληνική υπηκοότητα και στο πλαίσιο αυτό υπηρέτησε σύντομη θητεία και στον Ελληνικό Στρατό. Εκτός από την Ακαδημαϊκή του θέση, εργάστηκε ως μεταφραστής για λογαριασμό του BBC και δίδαξε Αγγλικά στην Κρήτη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]