Γκάνγκα Σινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκάνγκα Σινγκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Οκτωβρίου 1880
Bikaner State
Θάνατος2  Φεβρουαρίου 1943
Μουμπάι[1][2]
Χώρα πολιτογράφησηςΒρετανικές Ινδίες
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςMayo College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναSadul Singh of Bikaner
ΑδέλφιαDungar Singh
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςBritish Indian Army
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαMaharaja of Bikaner (1887–1943)
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
Ταξιάρχης του Τάγματος του Λουτρού
Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος
Bailiff Grand Cross of the Order of Saint John
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Sir Γκάνγκα Σινγκ (3 Οκτωβρίου 1880 - 2 Φεβρουαρίου 1943) ήταν ο 21ος Μαχαραγιάς του Μπικάνερ, πολιτικός και αξιωματικός του βρετανικού στρατού.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μπικάνερ της Ινδίας και ήταν ο νεότερος γιος του Μαχαραγιά Λαλ Σινγκ. Διαδέχθηκε τον αδελφό του, Ντούνγκαρ Σινγκ, σε νεαρή ηλικία. Στάλθηκε στο περίφημο Mayo College για πέντε χρόνια και στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου και συμπλήρωσε τις σπουδές του υπό την επίβλεψη βρετανού δασκάλου. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως αρχηγός σώματος απαρτιζόμενου από καμήλες με το πλευρό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας συμμετέχοντας σε μάχες στη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Για την δράση του τιμήθηκε με τον βαθμό του Στρατηγού του βρετανικού στρατού όντας ο πρώτος[3] Ινδός που έφερε ποτέ τον τίτλο.

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου εκπροσώπησε[3] την Ινδία στην Αυτοκρατορική Σύνοδο Πολέμου (1917) καθώς και στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Συμβούλιο (1918) ενώ ήταν ένας[3] από τους δύο εκπροσώπους της Ινδίας στην Σύνοδο Ειρήνης του Παρισιού το 1919. Την περίοδο 1920 - 1926 υπήρξε καγκελάριος[3] της Βουλής των Πριγκίπων και το 1924 εκπροσώπησε την Ινδία στην Κοινωνία των Εθνών.

Ως Μαχαραγιάς του Μπικάνερ προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις[3] κατασκευάζοντας το ομώνυμο φράγμα, ιδρύοντας πανεπιστήμια και σχολεία, Ανώτατο Δικαστήριο ενώ εισήγαγε νόμο που απαγόρευε τους γάμους παιδιών. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του κατασκευάσε τον ναό Κάρνι Μάτα. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με την βρετανική εξουσία, υπήρξε προσωπικός φίλος του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους αριστοκρατικούς κύκλους του Λονδίνου. Υπήρξε επίσης δεινός κυνηγός.

Απεβίωσε στην Βομβάη. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει παιδιά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]