Γιώργος Ρουσόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιώργος Ρουσόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση31  Δεκεμβρίου 1912
Αθήνα
Θάνατος9  Μαΐου 2009
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής

Ο Γιώργος Ρουσόπουλος (31 Δεκεμβρίου 1912 - 9 Μαΐου 2009) ήταν Έλληνας τερματοφύλακας και προπονητής ποδοσφαίρου. Οι ομάδες που αγωνίστηκε ήταν ο Απόλλων Σμύρνης, ο Παναθηναϊκός, ο Αθηναϊκός ενώ υπήρξε ο πρώτος προπονητής και τερματοφύλακας του Πανιωνίου, μετά την επανασύσταση της ποδοσφαιρικής του ομάδας το 1940. Επίσης, ήταν αθλητής στίβου (τρίτος πανελληνιονίκης στο δέκαθλο), μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ.

Αθλητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξεκίνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιώργος Ρουσόπουλος γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1912 στην Αθήνα. Ως ποδοσφαιριστής, ξεκίνησε το 1927 ως τερματοφύλακας στον Απόλλωνα Αθηνών. Στη συνέχεια, ως το 1940, έπαιξε στον Παναθηναϊκό και στον Αθηναϊκό. Είχε το παρατσούκλι "κόκκινος", επειδή ήταν κοκκινομάλλης.

Παράλληλα με την ποδοσφαιρική του δράση ήταν αθλητής στίβου στον Πανιώνιο, ο οποίος τότε χρησιμοποιούσε ως έδρα το Παναθηναϊκό Στάδιο. Τα αγωνίσματά του ήταν το άλμα εις ύψος, το άλμα επί κοντώ, η σφαιροβολία, η δισκοβολία και το δέκαθλο. Στα άλματα ήταν πρωταθλητής ενώ στο δέκαθλο είχε αναδειχθεί τρίτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Επίσης, αγωνιζόταν με τις ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ και χειροσφαίρισης του Πανιωνίου, στα πρωταθλήματα που διοργάνωνε τότε ο ΣΕΓΑΣ.

Στον Πανιώνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρουσσόπουλος εκτός από αθλητής ήταν και μέλος του Δ.Σ. του Πανιωνίου. Το 1940 γινόταν μεγάλη συζήτηση για το αν στη Νέα Σμύρνη, στο ποδοσφαιρικό στάδιο που είχε φτιαχτεί, θα μεταφερόταν ο Απόλλων Σμύρνης που είχε σπουδαία ποδοσφαιρική ομάδα, την περίφημη "ελαφρά ταξιαρχία", ή ο Πανιώνιος, ο οποίος διέθετε τμήματα στίβου, αθλοπαιδιών (μπάσκετ, βόλεϊ, χειροσφαίριση) και ποδηλασίας αλλά η ποδοσφαιρική του ομάδα είχε διαλυθεί από το 1932 περίπου.

Τότε για να ενισχυθεί το δικαίωμα του Πανιωνίου στο νέο γήπεδο, ο Ρουσόπουλος πήρε τους αθλητές στίβου του συλλόγου που ήταν ποδοσφαιριστές στην Πράσινη Θύελλα Κουκακίου, η οποία χρησιμοποιούσε το γήπεδο της Λεύκας κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα Ιλισσού και δημιούργησε το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πανιωνίου, το καλοκαίρι του 1940. Οι παίκτες αυτοί ήταν οι: Στάικος, Λέκκας, Τσολιάς, Χαρακόπουλος, Βενετσάνος και τα αδέλφια Ζαρκάδη. Ο Ρουσόπουλος υπήρξε ο τερματοφύλακας και ο πρώτος προπονητής της ομάδας αυτής ως τον Οκτώβριο του 1940 που επιστρατεύτηκε. Τον Απρίλιο του 1941, που επέστρεψε από το μέτωπο, ενέταξε στην ομάδα τους Κερδεμελίδη, Σκορδίλη, Μπιστούρα, Κοτρώτση, Ευαγγελίδη, Τσουχνικά, Σωτηριάδη, Λυμπερόπουλο και το 1943 ανακάλυψε και ανέδειξε το μετέπειτα σπουδαίο διεθνή τερματοφύλακα Νίκο Πεντζαρόπουλο. Αγωνίστηκε στον Πανιώνιο ως το 1950.

Ο Ρουσόπουλος παρέμεινε πάντα κοντά στο σύλλογο, το ποδοσφαιρικό τμήμα του οποίου ουσιαστικά δημιούργησε. Ως παλαίμαχος μετείχε στην ομάδα και στο Σύνδεσμο Παλαιμάχων Πανιωνίου. Ήταν ο "παλαίμαχος των παλαιμάχων" μέχρι το θάνατό του, που τον βρήκε στις 9 Μαΐου 2009 σε ηλικία 97 ετών. Του είχε απονεμηθεί ο Χρυσός Σταυρός Πανιωνίου.

Προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρουσσόπουλος εκτός από τον Πανιώνιο εργάστηκε ως προπονητής στον Έσπερο Καλλιθέας, στον Αστέρα Αθηνών και στον Κεραυνό Κερατέας.

Στη συνέχεια δημιούργησε την ποδοσφαιρική ακαδημία του Ολυμπιακού, στην οποία δούλεψε από το 1956 ως το 1967. Παράλληλα, από το 1960 εργάστηκε ως μασέρ και γυμναστής των τερματοφυλάκων της εθνικής ομάδας. Στη θέση αυτή παρέμεινε για 30 χρόνια, ως το 1990 που αποχώρησε.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος, ένας από τους 12, του Συλλόγου Ελλήνων Προπονητών.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιές Σύλλογος Συμμετοχές
1927-; Απόλλων Αθηνών
; Παναθηναϊκός
;-1940 Αθηναϊκός Α.Σ.
1940-1950 Πανιώνιος

Προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιές Σύλλογος
1940-50 Πανιώνιος
; Έσπερος Καλλιθέας
; Αστέρας Αθηνών
; Κεραυνός Κερατέας
1956-1967 Ολυμπιακός (ποδοσφαιρική ακαδημία)
1960-1990 Εθνική ομάδα (γυμναστής τερματοφυλάκων)

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, "Γιώργος Ρουσσόπουλος: "Έφυγε" ένας μεγάλος", εφ. Πανιώνιος Κόσμος, φ. 20 (16/5/2009), σελ. 14.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]