Γιώργος Κουζούνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Κουζούνης
Γέννηση1922
Θάνατος1998
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Γιώργος Κουζούνης (1922-1998) ήταν Έλληνας ζωγράφος.

Γεννήθηκε στην Κούταλη της Προποντίδας το 1922. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών[1] στην Αθήνα με καθηγητές το Δημήτρη Μπισκίνη και τον Ουμβέρτο Αργυρό. Από το 1938, όταν ο αδελφός του Κώστας Κουζούνης και ο Στέφανος Αλμαλιώτης διατηρούσαν τα ατελιέ τους δίπλα-δίπλα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 15, μυήθηκε στη γιγαντοαφίσα ή ντεκόρ όπως λεγόταν τότε.

Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το 1975 δημιούργησε χιλιάδες ντεκόρ για τους κινηματογράφους Παλλάς, Τιτάνια, Ρεξ, Κοτοπούλη, Αθήναιον, Πάνθεον κ.α. Διετέλεσε, επίσης, καλλιτεχνικός σύμβουλος της εταιρείας «Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης» (προδιαφημίσεις – καλλιτεχνική προβολή ταινιών).

Έχει φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους[2] και έχει εικονογραφήσει βιβλία. Το εικαστικό έργο του έχει παρουσιαστεί σε πανελλήνιες, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Πινακοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί πορτραίτα πρωθυπουργών φιλοτεχνημένα από τον ίδιο. Έργα του επίσης βρίσκονται σε δημόσιες[3] και ιδιωτικές συλλογές.

Δημιούργησε το Εργαστήρι Ζωγραφικής του Δήμου Μοσχάτου, στο οποίο και δίδαξε για 10 χρόνια.

Ο ίδιος, σε μία από τις συνεντεύξεις[4] του υποστήριζε: «Ανάμεσα σ’ ένα νεκρό παρελθόν και σ’ ένα άδειο μέλλον, το παρόν είναι το μόνο χειροπιαστό».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]