Γιώργος Αμπατζόγλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Αμπατζόγλου
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος23  Οκτωβρίου 2011
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣυνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αττικής)

Ο Γιώργος Δ. Αμπατζόγλου (πέθανε στις 23 Οκτωβρίου 2011) ήταν Έλληνας πρωτοπόρος της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Βουλευτής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Ελευσίνα. Πολιτεύτηκε με το Συνασπισμό και στις εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Υπολοίπου Αττικής, αντικαθιστώντας τον Αθανάσιο Λεβέντη που εξέπεσε του βουλευτικού αξιώματος. Ο Αμπατζόγλου παραιτήθηκε ο ίδιος το Δεκέμβριο του 2002, για να αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου Ελευσίνας. Την έδρα του στη Βουλή κατέλαβε η Ιωάννα Στεργίου.

Δήμαρχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε μετά τη Μεταπολίτευση. Στις δημοτικές εκλογές του 1978 εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Δήμαρχος Ελευσίνας εξελέγη για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 2002 (με ποσοστό 56,6% στο δεύτερο γύρο) και κέρδισε επανεκλογή στις εκλογές του 2006 (με ποσοστό 51,5% από τον πρώτο γύρο) και του 2010 (με 54,1% στο δεύτερο γύρο). Ως Δήμαρχος ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον κόλπο της Ελευσίνας και με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης, υλοποίησε το αποχετευτικό δίκτυο στο Θριάσιο Πεδίο. Πέθανε εν ενεργεία Δήμαρχος, στο νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων, από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]