Γιόχαν Γκότφριντ Γκάλε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γιόχαν Γκάλε)
Γιόχαν Γκότφριντ Γκάλε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Johann Gottfried Galle (Γερμανικά)
Γέννηση9  Ιουνίου 1812[1][2][3]
Ράντις
Θάνατος10  Ιουλίου 1910[4][1][2]
Πότσδαμ
Τόπος ταφήςΒρότσλαβ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πρωσίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[5]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χούμπολτ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Βρότσουαφ
Αξιοσημείωτο έργοdiscovery of Neptune
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακαθηγητής πανεπιστημίου
ΒραβεύσειςΙππότης της Λεγεώνας της Τιμής
Τάγμα του Ερυθρού Αετού
βραβείο Λαλάντ (1846)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιόχαν Γκότφριντ Γκάλε (γερμανικά:Johann Gottfried Galle, 9 Ιουνίου 181210 Ιουλίου 1910) ήταν Γερμανός αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο του Βερολίνου, ο οποίος, με τη βοήθεια του φοιτητή του Χάινριχ ντ' Αρέ, πέτυχε να ανακαλύψει τον πλανήτη Ποσειδώνα, στις 23 Σεπτεμβρίου 1846. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε τους μαθηματικούς υπολογισμούς του Ουρμπέν Λεβεριέ, που έδιναν προσεγγιστικά το μέρος της ουράνιας σφαίρας όπου θα έπρεπε να βρίσκεται εκείνη την εποχή ο πλανήτης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκάλε γεννήθηκε στο Ράντις του κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ και άρχισε τη σταδιοδρομία του στην αστρονομία ως βοηθός του Γιόχαν Φραντς Ένκε το 1835, αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του Αστεροσκοπείο του Βερολίνου. Η διδακτορική διατριβή του Γκάλε, που ολοκληρώθηκε το 1845, ήταν μία αναγωγή και κριτική θεώρηση των παρατηρήσεων από τον Δανό αστρονόμο Όλε Ρέμερ μεσημβρινών διαβάσεων αστέρων και πλανητών από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 23 Οκτωβρίου του 1706. Το 1851 ο Γκάλε μετακόμισε στο Μπρεσλάου (το σημερινό Βρότσουαφ της Πολωνίας) για να αναλάβει την έδρα της Αστρονομίας στο εκεί πανεπιστήμιο και τη διεύθυνση του τοπικού αστεροσκοπείου.

Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του μελετούσε τους κομήτες και το 1894 (με τη βοήθεια του γιου του Ανδρέα) εξέδωσε ένα κατάλογο με 414 κομήτες. Ο ίδιος ανακάλυψε τρεις κομήτες, όλους στη σύντομη χρονική περίοδο από τις 2 Δεκεμβρίου 1839 ως τις 6 Μαρτίου 1840. Πέθανε στο Πότσνταμ σε ηλικία 98 ετών.

Η πρώτη παρατήρηση του Ποσειδώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περί το 1845 ο Γκάλε απέστειλε ένα αντίγραφο της διδακτορικής του διατριβής στον Ουρμπέν Λεβεριέ, αλλά έλαβε απάντηση ένα χρόνο αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου 1846. Σε αυτή ο Λεβεριέ του ζητούσε να παρατηρήσει μια συγκεκριμένη περιοχή στα ουράνια για να βρει ένα νέο πλανήτη την ύπαρξη του οποίου είχε προβλέψει με βάση τις παρέλξεις που ασκούσε πάνω στον πλανήτη Ουρανό. Η επιστολή έφθασε στον Γκάλε στις 23 Σεπτεμβρίου. Την ίδια εκείνη νύκτα, και αφού ο Ένκε του έδωσε την άδεια, βρήκε ένα ουράνιο σώμα σε συμφωνία με τις προβλέψεις και επιβεβαίωσε ότι ήταν πλανήτης κατά τα επόμενα δύο βράδια, καθώς είχε μετακινηθεί από την ακριβή θέση του της 23ης.

Ονομάσθηκαν προς τιμή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεκρολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστρονομική εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]